четвртак, 5. јануар 2023.

Lagano pečeni svinjski vrat

 


Ako niste od onih koji  za Božić kao pečenicu na stolu moraju da imaju celo prase ili jagnje, onda vam preporučujem svinjski vrat u komadu, dugo pečen na tihoj vatri, što kao posledicu ima meso koje se topi u ustima. 


Potrebno je za 4-6 osoba:
svinjski vrat u komadu, težine oko 1,5 kg
4 čena belog luka
1 kašika seckanog ruzmarina
1 kašika dižon senfa (može i običan)
1 kašika soka od limuna
8-9 kašika maslinovog ulja
1 kašičica šećera
so i i biber

Prilog: 
200-250 g čeri paradajza
3-4 čena belog luka 

 

Još jedan recept za fenomenalni svinjski vrat je i ovaj koji je pripremljen na kubanski nači. 






Rernu zagrejati na 150C. 

Sitno iseckati beli luk i pomešati sa svim ostalim sastojcima. Dobićete prilično kremastu smesu. 

Svinjski vrat posušiti ubrusom, dobro posoliti i pobiberiti sa svih strana. Uvaljati ga u marinadu i staviti u posudu za pečenje. Ostatak marinade preliti preko mesa.

Posudu poklopiti ili meso dobro prekriti alu folijom. Ubaciti u rernu i peći 3-4 sata na 150 C. Što se duže peče (bez otkrivanja), to bolje. Pri kraju pečenja skloniti poklopac (foliju), pored mesa dodati cele čeri paradajze i čenove belog luka i sve zajedno zapeći još 10-15 minuta dok meso ne dobije lepu, rumenu boju. 

Meso izvaditi iz pleha, ponovo prekriti folijom i ostaviti da se odmori jedno desetak minuta. Iseći ga tankim, ravnim nožem na šnicle. Servirati ih uz pečeni čeri paradajz sa belim lukom i, po želji, možete dodati pečeni krompir iz rerne. 


Mi prste polizali za NG, vi javite kako ste prošli :) 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

4 коментара:

  1. Mir boziji , Hristos se rodi !!! Rolada od smokava je na bozicnom stolu i rozen kocke , obecala sam . Zelim ti puno zdravlja i srece i dobrih recepata mnogo leta . Pozdrav sa sjevera draga Vikend kuvarice :):):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vaistinu se rodi! Čekirala da je obećanje održano 😊 rekla bih da ste zadovoljni receptima 👍 pa mi srce puno! Mira, zdravlja i razumevanja tebi i tvojoj porodici, pozdravi lete iz Beograda koji je ovogodišnji Božić dočekao s prolećnim temperaturama 👍😊

      Избриши
  2. Da li se u pleh/posudu sipa i malo vode kada se stavi meso, ili će i ono samo dovoljno pustiti?! Hvala unapred. 🙂

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam dodavala vodu, obzirom da je meso pokriveno, kuva se u sopstvenom soku, i još sve to na prilično niskoj temperaturi. Nadam se da će vam se svideti 👍

      Избриши