четвртак, 31. март 2022.

Plazma kasato bombice


Recept za kasato tortu koji je već decenijama odomaćen ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu, nikakve veze nema sa čuvenom sicilijanskom Casatta tortom, sem naziva. Dok kod nas osnovi čine keks, maslac i žele bombone, u poznatijoj verziji osnova je fil od rikote, kandirane kore pomorandže i komadića čokolade, sve uvijeno u marcipan. Koja vam se verzija sastojaka više sviđa? Rekla bih ova druga, bar bih je ja izabrala :)  Ali, ni ova domaća nije loša, naročito ako je pravljena u mrsnoj verziji pa još uz dodatak omiljene plazme... Ja sam kasatu ovaj put pravila kao bombice, tako mi je trebalo, ali možete je takođe oblikovati kao dve salamice, ili rastanjiti na debljinu od 1,5-2 cm, preliti čokoladom i seći na štanglice - izbor je na vama. Od ove količine dobije se između 10 i 65 bombica, zavisi da li želite da ih pojedete u zalogaju ili da ih grickate ko glavicu kupusa. 


Potrebno je: 

250 g maslaca  

250 g mlevnog plazma keksa

100-150 g seckanih žele bombona, raznobojnih

100-150 g krupno seckanih oraha / lešnika

100 g prah šećera

1 pomorandža

ruma po ukusu (počnite od 1 kašike :) 

1 kesica vanil šećera (10 g)

Za glazuru:

150 g čokolade 

4-5 kašika ulja

Prvo, možete ih napraviti i u posnoj varijanti, koristite margarin umesto maslaca, posnu mlevenu plazmu (ili neki drugi keks) i obratite pažnju da ni sve žele bombone nisu posne. 

Maslac nek bude sobne temperature. Za kolač će vam trebati sok od oko pola pomorandže kao i sitno rendana kora od cele pomorandže. 

Penasto umutit maslac sa prah šećerom i vanilom. Dodati ostale sastojke i sve dobro izmešati. Ukoliko je smesa mnogo gusta (zavisi od vrste keksa koji koristite) dodajte još malo soka od pomorandže. Kad oblikujete kuglicu, ona mora da zadrži oblik. Kuglice ređajte na papir za pečenje i ostavite ih na hladnom jedno sat-dva, da se stegnu.  Izvaditi ih iz frižidera jedno petnaestak minuta pre prelivanja čokoladom, glazura lepše "legne".

Na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu i ulje. Ulja dodavati koliko je potrebno da čokolada bude fino tečna, da se lepo prelije preko bombica. Svaku bombicu na viljušku, preliti čokoladu iznad šeprice, otresti višak, bombicu vratiti na papir za pečenje i, ukoliko ste raspoloženi, ukrasite ih nekim šarenišom - raznobojnim perlicama, seckanim žele bombonama ili kandiranom korom pomorandže, čime god... Obzirom da se u plazmi bukvalno davim, prvi sinonom za nju mi je čista radost, pa su i ove moje bombice šarene kao nijedne druge! 

Kad se čokolada stegne, ukloniti višak s dna i ređati ih u minjon korpice. Toliko. ❤️❤️❤️






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар