понедељак, 31. јануар 2022.

Puslica torta



Koliko je potrebno da prođe godina da bi za neki recept rekli da je starinski, a koliko je još preko toga potrebno da prođe godina da bi dobio epitet "tradicionalan"? Ovaj recept ima bar jedno četrdesetak godina, i iz mama Žikine je sveske sa receptima, one gde se na početku nalaze recepti za torte, od sredine su recepti za kolače, a na kraju, par listova tek, recepti za zimnicu i neke slaniše. Kod nje je ovaj upisan pod rednim brojem 2, moraću da je pitam šta joj je onda koji andrak na prvom mestu ako je ovo tek na drugom! 

Puslica je definitivno jedna od onih starinskih torti, od par sasvim  sastojaka. Kako postoje različiti nazivi za ovu tortu, tako postoje i različite verzije: ova je još poznata i kao Španski vetar (ajd boga ti!) i pravi se sa orasima. Ona Japanski vetar (idi begaj!) je sa pečenim lešnicima, a ako umesto lešnika i oraha stavite fil od jagoda u želeu i čokoladu, eto Kapri torte! A ako već nabrajam i zazubice sama sebi pravim, onda moram da se odlučim i za omiljenu tortu na ovu temu, a koja se opet malo razlikuje od svega ovde navedenog - Torta od puslica: red puslica potopljenih u čokoladu, red fila od pečenih lešnika, opet puslice u čokoladi, onda red vanil krema s  maslacem i sve se završava opet puslicama. Slatka da slađa biti ne može, jedno parče i šlus! 

Ali, da se ipak vratimo ovoj klasičnoj verziji...

Potrebno je za veliku pravougaonu tortu dimenzija 25x35 cm (napomena za okruglu tortu prečnika 24 cm je data na kraju):

- Kora:

12 belanaca

550 g kristal šećera

1,5 kašika alkoholnog sirćeta / soka od limuna

- Fil:

1/2 l mleka

12 žumanaca

12 kašika šećera

60 g gustina

5 kesica vanil šećera

250 g maslaca

100 g prah šećera

+

300 g oraha 

2-3 kašike vrelog mleka

- Za malterisanje:

1/2 l mlečne slatke pavlake 36% mm

Prvo da se opravdam zašto sam malo brljala po maminom receptu. Moje iskustvo je pokazalo da je oko 50 g šećera na jedno belance skoro pa idealna količina. Deluje puno ali imajte u vidu da šam mora da bude izuzetno čvrst. Što se fila tiče, kod mame ide 12 kašika brašna na pola litra mleka dok sam ja umesto brašna stavila gustin od kojeg je fil fino svilenkast i nema onaj "brašnjav" ukus. Količinu sam smanjila jer je i 60 g gustina više nego dovoljno na ovu količnu mleka - neverne Tome i one sklonije filovima od pudinga uvek ubedim činjenicom da na po litre mleka ide 1 kesica od 40g pudinga! Maslac se u čitavoj priči podrazumeva. I slatka pavlaka umesto šlaga je uvek bolji izbor. Ne kažem ja da torta po maminom receptu neće ispasti kako treba, sačuvaj bože, pupupu, daleko bilo... nego ja to ovako, pa sad vi kako 'oćete...

Mama Žikin recept za Puslicu 

Pravougaoni pleh dimenzija 25x35 cm obložiti sa svih strana papirom za pečenje. Rernu uključiti da se zagreje na 150C. 

Sva belanca odvojiti u jednu savršeno suvu vanglu a sve žumanca u drugu. Imajte u vidu da belanca prilično "nadođu" dok se mute, pa koristite malo veću posudu za mućenje. Ceo postupak mućenja belanaca traje oko 10-15 minuta, bilo bi dobro da vaš mikser može da izdrži ovaj poduhvat. Dakle, belanca umutiti da budu čvrsta na dodir a zatim, malo po malo, dodavati šećer. Između dve ture šećera šam dobro umutiti da se šećer sasvim otopi. I kad dodate sav šećer nastavite s mućenjem. Šam je dobro umućen kad među prstima ne osetite kristale šećera. Dodajte sirće i mutite još par minuta. To je to! Izručiti pažljivo šam u pleh i poravnjati ga vodeći računa da ne ostanu mehurovi vazduha u kori (kao što su meni, jel'te). Pleh u rernu, peći na 150 C pola sata, zatim temperaturu smanjiti na 120 C drugih pola sata, i na kraju peći još jedan sat na 100 C. Dakle, koru peći sve ukupno 2 sata. Može i duže, neće da škodi, samo će da bude šuškavija pre sečenju. U sredini i dalje ostaje vazdušasta i meka kao sunđer. Pečenu koru izvaditi iz pleha, ukloniti papir i staviti je na tacnu na kojoj ćete i servirati tortu. 

U šerpici za kuvanje na pari zagrejati 3 dl mleka. Posebno umutiti 12 žumanaca sa šećerom, vanil šećerom, gustinom i ostatkom mleka. Izručiti u toplo mleko i nastaviti s kuvanjem dok se fil ne zgusne. Treba da ima gustoću ređeg pudinga, recimo. Skloniti ga s vatre, prekriti streč folijom tako da sasvim naleže na fil, i ostaviti ga da se ohladi. Umutiti maslac sobne temperature sa 100 g prah šećera. Sastaviti s hladnim filom. 

300 g mlevenih oraha popariti vrelim mlekom: zagrejati par kašika mleka i malo po malo preliti preko oraha, dobro izmešati. Orasi treba da budu tek vlažni, nikako natopljeni. Meni je trebalo ravno tri kašike mleka. 

Od vanil krema odvojiti 1/3 i sastaviti je sa filom od oraha. 

Koru prvo filovati filom od oraha a zatim vanil kremom. 

Umutiti 1/2 l mlečne slatke pavlake i premazati tortu sa svih strana. I opet: mrzim da ukrašavam torte, mrzim da ih mažem, mrzim što u životu nisam uspela da izvučem ravnu ivicu torte, a jedino što volim u svemu ovome je što me, posle svih ovih godina, boli bre ćoše oće li biti savršeno ravna ili jok! Zato je vi možete zalizati sa svih strana kako vam volja, ja je samo zamalterišem! 

Tortu dobro ohladiti pre sečenja. Dugačak, ravan, oštar nož malo u toplu vodu, otresti ga i seći. 

A sad što se tiče te okrugle torte u manjem kalupu prečnika 24 cm: kora od pola sastojaka. Postupak isti. Pečenje isto. Fil se kuva  na 1/2 l mleka, 6 žumanaca, 6 kašika šećera, 60 g gustina, 3 vanil šećera, 125 g maslaca, 50 g prah šećera plus 300 g oraha (ostavljam punu kolinu jer ne može da škodi). Postupak isti. Odozgo može i 1/2 l šlaga a može i manje, kako vam volja. 💙💙💙

Ko voli ovakve torte, može da baci pogled i na (klik na naziv): 


- Voćna beze torta






- Pavlova






- Lešnik beze torta







©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


 


6 коментара:

  1. Heheh, kak si ju lijepo skrojila draga Noklice, pa jos povukla i paralele sa svim medjunarodnim ciklonima, tajfunima i monsunima. Mama Zika ti je majstorica pod rednim brojem 1 i šlus.
    Grlim te i lijep pozdrav saljem iz Toronta.
    Nuua

    ОдговориИзбриши
  2. Питам ћерку шта би за рођендан - белу торту. Шта ми би да питам, где да нађем рецепт... Мама је то некад правила и ћерка упамтила БАШ ТУ -бакину белу торту. И као Богом дан - ево га рецепт, савршен. Ћерка срећна, а тек ја. ХВАЛА!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otkucan, izgleda, u pravom trenutku! Hvala vama puno❤️Da, da, bela torta 🥰😊

      Избриши
  3. Joj, posalji malo vamo bolan , fantazija draga vikend kuvarice. Da nam jos sto godine peces fine tortice , ziva i zdrava mi bila :) :) :) Srdacan pozdrav sa dalekog severa :)

    ОдговориИзбриши