четвртак, 25. новембар 2021.

Rolat od marcipana


Najbolja stvar u celoj ovoj priči oko rolata s marcipanom trebala je da bude činjenica da gdin Đ. ne voli marcipan. Ali, ne lezi vraže, to ne važi i za ovo! Jer je bio sasvim oduševljen kombinacijom slatko-gorkog marcipana i kiselkastog domaćeg džema od pomorandži. Ja bih samo dodala - zna čovek šta valja 😊



Recepte za marcipan i za džem od pomoranži sam napisala ranije i možete ih pogledati na sledećim linkovima: 


- Marcipan i praline sa marcipanom





- Džem od pomorandži 





Ipak, da ponovim sve sastojke:

- Za marcipan će vam biti potrebno:

200 g blanširanih badema

200 g najfinijeg prah šećera

malo šećernog sirupa napravljenog od 100 g šećera i 1 dl vode

20 g maslaca

ekstakt badema ili gorkog badema (ovaj drugi je bolji, ali se teško nalazi)

- Za fil od džema od pomorandži:

3-4 kašike džema 

od gustine džema zavisi i količina mlevenog keksa koji ćemo dodati, ali recimo 2-3 kašike, otprilike

- Za valjanje rolata

prah šećer sa vanilom

 

Marcipan je, inače, lako napraviti: sameljite u blenderu 200 g blanširanih badema, na pola mlevenja dodajte šećer u prahu (nema veze što je već mleven, samo dodajte i tišina!) i nastavite sve zajedno da meljete dok ne dobijete fino brašno. Izručite u vanglicu i dodajte par kapi ekstakta od badema i maslac. 

(Da li sad treba da napominjem da je ekstrakt jedna stvar (izuzetno jak koncentrat, badema recimo) dok je aroma nešto sasvim drugo (mešavina hemije sa veštačkom aromom nečega)? )

U šerpici nek vam provri šećer s vodom pa malo po malo dodajte u smesu od badema i šećera, u početku kašiku-dve, a zatim kap po kap. Sirupa dodajte toliko koliko je potrebno da dobijete lepu, elastičnu smesu koja može da se oblikuje. Ukoliko baš i preterate sa sirupom, stvar možete spasiti samo dodavanjem još mlevenog badema. 

Dobijeni marcipan rastanjite na pek papiru u pravougaonik dužine otprilike 20-24 cm i širine oko 30 cm, sve u svemu: rastanjite u pravougaonik debljinje oko 3-4 mm. Pek papir možete malo posuti prah šećerom.

Posebno izmešajte džem i mleveni keks (ja sam koristila Petit Beurre jer je neutralnog ukusa), opet vodeći računa da ne bude pregusto. Premažite ravnomerno marcipan, podelite po dužini na dva dela (10-12 cm u dužinu i u širinu koliko ste razvukli) i uvijte dva rolata. Svaki dobro zarolajte, pospite prah šećerom i uvijte u streč foliju. Odložite na hladno da se dobro stegnu, a nakon toga uklonite streč i ostavite da se rolati prosuše na vazduhu, otprilike 12 sati (ili preko noći). Sutradan seći na kolutove debljine 7-8 mm i po želji ih ređati u minjon korpice. Dok stoje u frižideru zavijeni u streč foliju, par puta ih izvaljajte, kako bi rolati dobili lep oblik, a ne da budu ovako kao moji :) :) :) 


Od ova dva rolata dobićete oko 50 komada kolača, što opet zavisi od debljine na koju ste kolače sekli. Mogu stajati jako dugo jer nema tu šta da se pokvari. Isto tako, odlični su i iz zamrzivača, ukoliko ste ih lepo zapakovali u vakuum posude 💗💗💗 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  



Нема коментара:

Постави коментар