уторак, 25. август 2020.

Mak keksići sa džemom od malina


S vremena na vreme bih trebala da pretandrljam po ovim receptima na čekanju (a ima ih samo još 74!), pa mi se ne bi dogodilo da mi tražite recept za ove mak keksiće a ja se nadjem u čudu što recepta nigde nema! A pravila sam ih još prošle godine za Arandjelovdan :) Zato sam sad preronjala po gomiletini cedulja i papirića sa nažvrljanim sastojcima a bez naziva šta sam ja to muljala i jedva nadjoh ovaj: Gefuehlte Mohnplaetzchen, jelte molim hvala lepo :) 

Potrebno je za keksiće:
250 g maslaca
125 g prah šećera
1 žumance
1 kesica vanil šećera
malo arome badema (ja umesto toga stavim Amareto), nije obavezno ali je leeeepo
prstohvat soli
200 g mlevenog maka (bez ikakvih dodataka)
oko 350 g mekog belog brašna
+
za spajanje kolačića:
par kašika džema od malina

Za glazuru:
100 g bele čokolade
4-5 kašika ulja

- Zapisujem da samu sebe podsetim da treba da otkucam i recept za Amareto!!!
- Pored ovog recepta za keks s makom, tu je još jedan sličan recept na blogu: Keksići od maka (klik na naziv) 



Maslac bi trebalo da bude sobne temperature, ali sobne u novembru, ne sobne u avgustu! Eto ti ga sad... udesite nekako, šta da vam kažem. Dobro ga umutite, dodajte žumance i prah šećer, vanilu, aromu badema, so i mak. Nije nužno ovim redosledom, nego sam da se umuti. Dodajte 300 g mekog belog brašna pa izručite na radnu površinu.

Testo umesite uz dodavanje preostalih 50 g brašna, ukoliko je potrebno. Treba da bude čvrsto kao za vanilice. Umotajte ga u streč foliju i ostavite na hladnom jedno pola sata, da odmori.

Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.

Oklagijom rastanjiti testo na debljinu od 5-6 mm pa okruglom modlom prečnika 3 cm vaditi kolačiće i redjati ih na pleh. Ostatak  testa premesiti i nastaviti s vadjenjem kolača dokle god ima testa.

Peći ih na 180C desetak minuta, treba tek malo da porumene s donje strane. Izvaditi pleh, ostaviti da se kolači prohlade pa ih tek onda spajati džemom od malina.

Sasvim hladne kolače umakati do pola u glazuru od bele čokolade: čokoladu rastopiti na tihoj vatri, dodati ulje i dobro izmešati. Umesto bele možete koristiti i crnu čokoladu.


Kolačiće možete ostaviti tako bele ili ih dodatno ukrasiti po želji: raznobojnim perlicama, cvetićima, ili ih dodatno posuti makom. Ja sam ih išarala mlečnom čokoladom i posula perlicama. Vala od mene mnogo!

Kao i svi keksasti kolači, tako su i ovi najbolji posle dan-dva, a mogu stajati i stajati a da im ukus samo bude još bolji! Samo, kako ih sačuvati tako dugo... <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



2 коментара:

  1. Predivno, mak obožavam a i Vaše priče u recepte.lijep pozdrav Mila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Mila <3, ovi keksići su se zaista topili u ustima, ali kad su malo odstajali :) A priča mi ne manjka hahahaha

      Избриши