петак, 17. април 2020.

Baba Milenina posna čorba od livadskog zelja i mlade koprive



Baba Milena je valjda čitavog života patila od anemije pa je jedva čekala da grane proleće i da krene prvi zeleniš, bilo livadski, bilo baštenski. Kao danas da je gledam kroz prozor letnje kujne kako izlazi i po sitnoj prolećnoj kiši bere u kecelju prvo livadsko zelje i mladu koprivu u livadi pokojnog Živanice, pa se onda vraća kući da pristavi najobičniju čorbu i još i čaj od koprive pride. Kao i sva deca, ni mi nismo bili nešto oduševljeni tim čorbuljakom na stolu, ali valjda s godinama, sve to dođe na svoje. Pa tako i moja ljubav prema ovom jelu. 

Ovde ću vam dati mere za dva izdašna tanjira čorbe, obzirom da se ovo jelo ne podgreva, gledajte da udesite da ga bude taman, greota je hranu bacati. U jelo sam stavljala domaći začin mama Žike, pune dve kašičice, a umesto njega možete dodati po malo od svega: šargarepe, celera, paškanata, peršuna, seckane paprike, malo paradajza (može i sok), eto od svega po malo. Ako baš morate, umesto toga dodajte  taj kupovni začin, ali šteta je kvariti nešto fino i zdravo. 



Potrebno je za 2 osobe:
30-tak krupnijih listova zelja
dobra šaka mladih listova koprive
2-3 kašike ulja
1 srednje krupna glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 kašičice Mama Žikinog domaćeg začina (ili ono što napisah u uvodu)
1 krupniji krompir isečen na kockice
cca 1/2 l vode
so, biber
1/2 kašičice aleve paprike
to vam je sve po babinom
ja sam dodala i 1 klinčić / karanfilić koji mi je obavezan u svakoj supi i čorbi



Zelje oprati i iseći mu središnu žilu, nožem ili makazama. Od koprive brati samo mlade vršne listove, oprati ih i zajedno sa zeljem ih iseći na krupnije, najbolje da ih uvijete "u cigaru" i onda nožem isečete na rezanca. Baba Milena  nije ni znala šta je blender ni štapni mikser pa ih tako nećemo ni mi koristiti. Uostalom, zeleniš je mlad i budite sigurni da neće biti onih "končića" koji će da se razvlače od usta do tankog creva.


Na ulju prodinstati sitno seckani crni  luk, nek se dobro zacakli i tek malo porumeni. Dodati mu beli luk, promešati da pusti miris pa dodati i začin ili sitno seckano / rendano povrće (kako god više volite). Dodati i zelje i koprivu, kratko prodinstati, koliko da svene. Sve naliti toplom vodom, dodati karanfilić i krompir iseckan na kockice, poklopiti i kuvati desetak minuta na srednjoj vatri, koliko da vri.



Čorba je gotova čim je krompir skuvan, a i secka se na sitno kako bi se pre skuvao. Posoliti i pobiberiti po ukusu, posuti alevom paprikom i to je to!


Služiti je odmah. Što pretekne ne podgrevati!

Ako želite, u gotovu čorbu možete dodati i kiselu pavlaku ili, još bolje, kajmak. Ali tad je to već prava gozba, ali ne posna :) <3<3<3



Uživajte u dobroj i zdravoj hrani i čuvajte se!

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар