Ima tako tih nekih recepata koji te prosto proganjaju. Koliko god ja bežala od njih, iskaču na sve strane, vazda ih neko pravi, neko drugi komentariše, a ja sam tako ove pužiće gledala i šacovala još od kako ih je Jeka objavila na svom blogu Jekin kapric. Pa sam se sve nešto femkala, kao ne jedemo testo više, a ono na kraju ga ne jedemo ništa ni manje, pa je onda bilo ma kao mrzi me... pa oću nešto drugo po svom... pa sve nešto izmišljala i premišljala se... koza glupa! Jer ovi pužići su toliko dobri da reči nemam da ih opišem! Sad bi gdin Đ. na ovo upitao a koliko toliko dobri? E pa toliko da je on u jednom trenutku samo uzdahnuo i rekao: Daj sklanjaj ovo, unakazismo se!
(Jekin recept)
Potrebno je za testo:
900 g mekog belog brašna
20 g suvog kvasca (40 g svežeg)
250 ml mlakog mleka
250 ml kisele vode sobne temperature
100 ml ulja
1 kašika šećera
2 pune kašičice soli
Fil:
500 g feta sira
180 g kisele pavlake
4 pune kašike ajvara
biber, so po potrebi, malo belog luka
Za premazivanje i valjanje:
1 jaje
3 kašike ulja
100 g susama
par kašika ćurekota (po želji)
Ja sam pravila pola mere, bogu hvala što sam bar toliko pameti imala, i dobila sam pun pleh pužića. Jeka ih je filovala samo krem sirom, ja sam ih obogatila filom koji je u stvari urnebes salata, s tim što sam dodala i kiselu pavlaku kako bi se lepše mazao. Vi možete kako god želite.
U mlakom mleku rastopiti kvasac uz dodatak šećera. Ostaviti da se kvasac aktivira, ukoliko koristite svež trebaće malo više vremena.
U vanglicu prosejte 900 g mekog belog bašna. Dodajte so i promešajte. Napravite udubljenje u sredini i ulijte kvasac s mlekom, kiselu vodu i ulje. Zamesite lepo, elastično, glatko testo. Mesite ga par minuta a zatim oblikujte u kuglu, prekrijte vanglicom ili ga ubacite u vanglicu i prekrijte krpom, te ostavite da nadolazi jedno 30-45 minuta na toplom mestu.
Za fil umutite fetu s kiselom pavlakom, dodajte ajvar, biber, so ukoliko je potrebno, malo belog luka, bilo seckanog ili onog u prahu, podesite po svom ukusu.
Jaje namenjeno za premazivanje, zajedno s uljem blago umutiti viljuškom. U poseban tanjir sipati susam i ćurekot (ili šta god da volite od tih semenki). Dva velika pleha od rerne dim 35x45 cm obložiti papirom za pečenje.
Nadošlo testo podelite na dva dela i blago premesite. Prvi deo rastanjite oklagijom na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine cca 5-6 mm. Površinu premažite polovinom pripremljenog fila. Zatim oštrim, ravnim nožem ili radlom / točkićem za picu, isecite trake širine 1,5-2 cm. Svaku traku pažljivo uvijte u obliku puža. Spoljnu stranu testa pomoću četkice premazati umućenim jajetom i uljem. Zatim ga uvaljati u susam i redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Sve isto ponoviti i sa ostatakom testa i fila.
Složene pužiće ostaviti da dobro nadodju na toplom mestu, nek odstoje bar jedno 15-20 minuta.
Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 200C, oko 15-tak minuta, sve zavisi od jačine rerne i režima pečenja. Pužići treba fino da porumene sa svih strana.
Gotove izvaditi iz pleha i ostaviti da se malo prohlade. A zatim... zatim ih POTAMANITI! SVE DO JEDNOG!!!
P.S. Par komada mi preteklo za sutradan, ponela na posao i nisam se pokajala - bili odlični i tad!
P.S. II - Jezivo su fotogenični, jednostavno nisam mogla da im odolim!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
(Jekin recept)
Potrebno je za testo:
900 g mekog belog brašna
20 g suvog kvasca (40 g svežeg)
250 ml mlakog mleka
250 ml kisele vode sobne temperature
100 ml ulja
1 kašika šećera
2 pune kašičice soli
Fil:
500 g feta sira
180 g kisele pavlake
4 pune kašike ajvara
biber, so po potrebi, malo belog luka
Za premazivanje i valjanje:
1 jaje
3 kašike ulja
100 g susama
par kašika ćurekota (po želji)
Ja sam pravila pola mere, bogu hvala što sam bar toliko pameti imala, i dobila sam pun pleh pužića. Jeka ih je filovala samo krem sirom, ja sam ih obogatila filom koji je u stvari urnebes salata, s tim što sam dodala i kiselu pavlaku kako bi se lepše mazao. Vi možete kako god želite.
U mlakom mleku rastopiti kvasac uz dodatak šećera. Ostaviti da se kvasac aktivira, ukoliko koristite svež trebaće malo više vremena.
U vanglicu prosejte 900 g mekog belog bašna. Dodajte so i promešajte. Napravite udubljenje u sredini i ulijte kvasac s mlekom, kiselu vodu i ulje. Zamesite lepo, elastično, glatko testo. Mesite ga par minuta a zatim oblikujte u kuglu, prekrijte vanglicom ili ga ubacite u vanglicu i prekrijte krpom, te ostavite da nadolazi jedno 30-45 minuta na toplom mestu.
Za fil umutite fetu s kiselom pavlakom, dodajte ajvar, biber, so ukoliko je potrebno, malo belog luka, bilo seckanog ili onog u prahu, podesite po svom ukusu.
Jaje namenjeno za premazivanje, zajedno s uljem blago umutiti viljuškom. U poseban tanjir sipati susam i ćurekot (ili šta god da volite od tih semenki). Dva velika pleha od rerne dim 35x45 cm obložiti papirom za pečenje.
Nadošlo testo podelite na dva dela i blago premesite. Prvi deo rastanjite oklagijom na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine cca 5-6 mm. Površinu premažite polovinom pripremljenog fila. Zatim oštrim, ravnim nožem ili radlom / točkićem za picu, isecite trake širine 1,5-2 cm. Svaku traku pažljivo uvijte u obliku puža. Spoljnu stranu testa pomoću četkice premazati umućenim jajetom i uljem. Zatim ga uvaljati u susam i redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Sve isto ponoviti i sa ostatakom testa i fila.
Složene pužiće ostaviti da dobro nadodju na toplom mestu, nek odstoje bar jedno 15-20 minuta.
Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 200C, oko 15-tak minuta, sve zavisi od jačine rerne i režima pečenja. Pužići treba fino da porumene sa svih strana.
Gotove izvaditi iz pleha i ostaviti da se malo prohlade. A zatim... zatim ih POTAMANITI! SVE DO JEDNOG!!!
P.S. Par komada mi preteklo za sutradan, ponela na posao i nisam se pokajala - bili odlični i tad!
P.S. II - Jezivo su fotogenični, jednostavno nisam mogla da im odolim!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар