понедељак, 11. март 2019.

Torta Pahuljica



Kada sam prvi put pre par godina pročitala recept, istog trena sam znala da mora, jednostavno mora da bude odlična. Ali, kako torte prilično retko pravim, a kolače opet i suviše često :), tako je i ova torta kod mene godinama uvek pravljena kao kolač (klik na ovaj link). Recept deljen, kolač pravljen i pojeden ohoho puta, a sad je na red došla i torta. I naravno da sam ja tu nešto muljala i pravila po svom :) 


(izvorni recept) 
Potrebno je za jednu koru, peku se četiri iste:
2 belanceta
50 g smedjeg šećera
50 g kokosa
50 g mlevenih oraha
1/4 pakovanja praška za pecivo (tresnete malo kesicom pa koliko ispadne hehehe ili izručite na tacnicu pa podelite na ravne časti)
20-tak grama badema u listićima (nije pod moranje)
cca 1 dl mleka

Potrebno je za fil:
8 žumanaca
6 vrhom punih kašika smedjeg šećera
850 ml mleka
2 pakovanja vanil šećera (1 kašika domaćeg)
150 g gustina ili mekog belog brašna
250 g maslaca
50 g čokolade za kuvanje

Posipanje, ukrašavanje i ostale andrmolje:
30-tak grama prepečenog kokosa
ili isto toliko mlevenih oraha
ili šta god da volite i kako god želite da ukrasite tortu!



Prvo da napomenem (ovo postaje gotovo obavezno kod svakog mog recepta za tortu!):
kad se ohlade kore su prilično krte, lomljive, pa savetujem da svaku iz pleha izvadite na neki ravan tanjir ili karton kako bi kasnije mogli samo da je skliznete preko fila. Ako to zaboravite pa se zablesite, može se desiti da vam kora pukne dok je montirate ali to nije nikakva drama, neće se ni primetiti kad se sve spakuje.

Drugo da napomenem: ovo su mere za manju tortu prečnika 23-24 cm a torta je više nego pristojne debljine od cca 10 cm. Ukoliko želite veću tortu, na kraju recepta ću dati i te mere. Ova mera je dovoljna za 12 osoba (veliko parče torte po osobi, bez traženja repete ;) ).

A sad:

Rernu uključite da se zagreje na 180C. Dno kalupa prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje. Stranice ne mazati ničim, kora od belanaca zna da se bezdušno skupi pri pečenju, a ovako ostane zalepljena za ivice :) i pravih dimenzija.

Premeriti sve sastojke za koru, prašak za pecivo pomešati sa orasima i kokosom. Odvojiti belanca od žumanaca (sva žumanca odvajati u jednu vanglicu) i dobro ih umutiti, neka budu čvrsta na dodir. Dodati šećer i mutiti minut-dva, šećer treba da se rastopi a belanca da postanu sjajna. Isključiti mikser pa varjačom lagano umešati orahe i kokos. Smesu izručiti u pleh i poravnjati. Peći na 180C oko 15-tak minuta, kora treba blago da porumeni i da bude čvrsta na dodir. Vreme pečenja zavisi od rerne do rerne. Pustite da se kora malo prohladi u plehu, lagano nožićem prodjite izmedju kore i pleha i koru izvadite. Pažljivo odvojte papir. Ostavite da se kora ohladi.


Na isti način ispeći sve četiri kore. Na površinu poslednje kore pospite 20-tak grama badema u listićima i onda je pecite. Ovo nije obavezno ali je odlično za one koji, kao ja, ne vole da malterišu torte, pa se tako rešim muke oko toga :)



Kako ima i neiskusnih domaćica, napominjem da pre mućenja sledeće kore, vanglicu u kojoj mutite belanca obavezno operete i dobro osušite, isto kao i žice od miksera. 

Pripremiti lončić za kuvanje na pari. U njega sipati cca 6-7 dl mleka i ostaviti da se zagreje. Dobro umutiti žumanca sa šećerom, vanilom, ostatkom mleka i brašnom. Smesu od žumanaca sipati u lončić s mlekom i kuvati fil dok se ne zgusne. To otprilike traje 15-20 minuta, mešajte s vremena na vreme kako se ne bi stvorile grudvice i kako bi se fil lepo skuvao. Kuvan fil podeliti na dva dela, neka jedan deo bude malo veći. U drugi, manji deo, dodati 50 g čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi. Oba fila ostaviti da se ohlade. Najbolje je da ih prekrijete streč folijom kako se ne bi stvarala korica ili ih češće promešajte dok se hlade.



Posebno umutiti maslac. Probajte fil, nama je bio sasvim dovoljno sladak pa nisam dodavala šećer u maslac. Ako volite sladju tortu možete dodati još kašiku-dve smedjeg šećera u prahu. Maslac podelite u oba fila i dobro umutite (prvo žuti pa onda crni fil, tako ne morate da opet perete žice od miksera).

I slaganje: na tacnu za serviranje položite prvu koru i poprskajte je mlekom, ostavite je da odstoji koliko da upije tečnost pa preko nanesite pola žutog fila. Ovaj postupak ponovite sa svakom korom sem sa poslednjom. Preko druge kore nanesite veći deo čokoladnog fila (ostavite sa strane par kašika koliko da se torta zamaže okolo), zatim treća kora i žuti fil, i na kraju kora sa bademima. Okolo tortu premažite ostatkom čokoladnog fila i ukrasite je po ivici. Po želji je okolo možete posuti blago prepečenim kokosom ili mlevenim orasima, nije obavezno.



Ono što je obavezno je da tortu dobro rashladite pre serviranja, najbolje bi bilo da odstoji preko noći kako bi se i ukusi lepo spojili.

Ovde nećete imati savršeno "čist" presek zato što se kore malo "mrve" pri sečenju, ali to ni najmanje ne utiče na ukus. Kore obavezno dobro poprskati (premazati) mlekom jer će torta biti sočnija i mekša.


Za tortu prečnika 26-28 cm mere su sledeće:
3 belanceta
75 g smedjeg šećera
75 g kokosa
75 g mlevenih oraha
1/2 kašičice praška za pecivo
+ badem u listićima za posipanje i mleko na natapanje kora
Na isti način ispeći četiri kore.

Za fil:
12 žumanaca
1 l mleka
180 g gustina ili brašna
3 pakovanja vanil šećera
8 kašika smedjeg šećera
250 g maslaca
75 g čokolade

P.S. Ova je pala kao čast za osvojen CAC na Beogradskoj izložbi, moja Beba Kali i ja smo bile najbolje u svojoj grupi. Iako već imamo titulu juniorskog šampiona Srbije, ovo nam je prva titula (a i prvo takmičenje) u razredu zrelih pa smo ponosne i srećne ovolikooooooooooooo. I naravno, nadamo se i novoj šampionskoj tituli! (dva puta ispravljam "šampinjonska" hahahaha). A sad malo nas dve <3<3<3 




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





4 коментара:

  1. Анониман13. март 2019. 20:45

    Cestitam i jos puno pobjeda Vam zelim , torta izgleda super :) pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Oprostite, dali se umjesto kokosa mogu staviti bademi ili ljesnjaci? ☺️

    ОдговориИзбриши