среда, 19. септембар 2018.

Lenja pita Vikend kuvarice


Kako mnogo volim klasičnu lenju pitu, tako volim da eksperimentišem sa različitim testom za nju. Ovo je još jedna varijanta na zadatu temu, testo bude divno prhko i meko a od količine fila koji stavite, bude vala i sočno! Rezultat je krajnje zadovoljavajući, pojela se do zadnje mrve, pa sad ako volite ovaj tip kolača mogu samo da vam predložim da i ovaj recept isprobate. 



Testo:
450 g mekog belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g šećera
200 g masti sobne temperature
1 jaje
1 žumance
3 kašike hladne vode

Za fil: 
2 kg krupnih, kiselijih jabuka
cca 5 kašika ulja
2 kašike šećera
1 kašičica vanil šećera
1 kašičica cimeta

Za posipanje: 
malo prah šećera sa vanilom


Brašno prosejte sa praškom za pecivo. U vanglici prvo dobro izmutiti mast, da pobeli i bude penasta, zatim dodati šećer i jedno celo jaje i jedno žumance, 3 kašike hladne vode. Na kraju umešati i brašno prosejano sa praškom za pecivo. Zamesiti lepo, čvršće testo koje se ne lepi za ruke. Uviti ga u streč foliju i ostaviti u frižideru da se dobro rashladi, bar jedno pola sata. 

Jabuke oljuštiti i izrendati na krupno rende. Kad sve izrendate, onda ih lepo, izmedju dlanova, upola ocedite. Ne treba da budu sasvim suve, neka ostane i soka u njima. U šerpu sipati ulje i dodati jabuke, šećer i vanilu. Sve dinstati na srednjoj vatri jedno desetak minuta, mešati da se ne zalepi za dno, jabuke treba da omekšaju i gotovo da postanu kremaste. Fil skloniti s vatre, dodati cimet, promešati i ohladiti. Ni u ludilu ne pasti u iskušenje i sesti ispred tv-a sa šerpom punom fila na kolenima - od te lenje pite onda neće biti ništa!  

Testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva jednaka dela. Ovo je mera za pleh dimenzija 25x35 cm pa je potrebno iskrojiti dva papira za pečenje, ali neka budu veći nego što je dno pleha, lakše ćete razvući koru. Ja papir stavim na dno pleha, ivice savijem ka unutra, onda ga izvadim na radnu površinu, preko stavim testo i rastanjim ga sve do obeleženih ivica. Isto uradim i sa drugom korom. Tako mi najlakše, a vi kako vama odgovara. To inače ide prilično brzo i lako, testo je fino za rad. 



Prvu koru sa sve papirom za pečenje ubacim u pleh a preko rasporedim jabuke, što ih je više - to bolje. Pravo da vam kažem, 2 kg jabuka je na ovu veličinu pleha minimum minimuma! Drugu koru staviti preko jabuka tako što ćete je pažljivo, sa sve papirom preneti i samo spustiti preko. Papir ukloniti. Površinu testa izbockati viljuškom ali to je samo izgleda radi, nema neku posebnu funkciju pa nije ni obavezno. 

Rernu zagrejati na 180C. Kolač peći oko 30-40 minuta, zavisi od jačine rerne. Testo treba blago da porumeni, nikako da požuti, i ivice treba da se odvoje od stranica pleha. Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Seći na kocke i posuti s malo prah šećera.  



Meni je najbolji kad odstoji, onako bar preko noći, na sobnoj temperaturi prekriven streč folijom ili ušuškan u kesu. Tada se najbolje seče, testo se ne drobi a kolač stigne da omekša od jabuka. Savršen. Zato je najbolje ga praviti uveče, čim se ispeče stropoštati se u krevet, pa sutradan navaliti na doručak! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар