понедељак, 26. јун 2017.

Jekina pita od ajvara, sira i šampinjona

Odavno kako čekam da se sklope kockice pa da napravim ovu pitu. Te imam sir, kore i šampinjone ali ajvara ni na vidiku, ili imam ajvar ali sam zaboravila pečurke i tako u nedogled... U neku ruku za to što je ova pita konačno došla na red mogu da se zahvalim gdinu Dj. U stvari, on je glavni krivac što je konačno došla na red! Jeste da je leto već stiglo ali kod mene još uvek ima ajvara. I ima ga i na pretek s obzirom da sam pre neko veče u frižideru zatekla dve otvorene tegle, obe na pola ali dovoljno za ovu pitu. Pravila sam je za večeru a sutradan nam je ostatak dobrodošao za doručak jer smo to jutro struje imali tek toliko da kafu skuvamo ;) Tamo negde oko podneva moj dragi već počeo lagano da kolabira od gladi pa je dobio i ono najmanje poslednje parče iz pleha. Pogledao ga je tužno i rekao: ješću ga polako, da duže traje...

Potrebno je:
12 tankih kora za pitu
15 kašika ajvara
300 g belog sira, može i feta
1 dl kisele pavlake
3 jajeta
400 g šampinjona
malo soli, bibera
1 kašičica praška za pecivo
dve-tri kašike ulja za premazivanje kora
malo susama za posipanje



Šampinjone iseckati na listiće i propržiti ih na malo ulja, koliko da ispari tečnost koju puste. Posoliti ih i malo pobiberiti. Ostaviti sa strane da se prohlade.

Blago umutiti jaja, usitnjeni sir, kiselu pavlaku i prašak za pecivo, tek da se smesa poveže.

Kore podeliti na tri gomile po četiri kore. Rernu uključiti na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.

Prvu koru premazati s malo ulja. Preko nje staviti drugu i nju ravnomerno premazati sa 4 kašike ajvara. Zatim treću koru premazati s 1/3 fila od sira i na kraju preko četrvrte kore posuti 1/3 šampinjona.

Kore uviti u rolat i složiti u pleh. Postupak ponoviti sa ostatkom kora. Složene rolate premazati s malo fila od sira i posuti susamom ili semenkama po želji.

Pitu peći na 180C  oko pola sata, da lepo porumeni. Izvaditi je i prohladiti pa seći na parčad po želji.

Pita je divnog bogatog ukusa, dobitna kombinacija ajvara i sira koju možete da upotpunite šoljom hladnog jogurta ili mleka. Onoliko koliko je dobra topla, još mi je bolja hladna.

Recept je od drage Jeke, i verujte mi na reč, ova pita je toliko dobra da je jednostavno morate probati! Pa makar pravili ajvar i kad mu vreme nije!


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар