понедељак, 21. октобар 2024.

Beli minjoni sa višnjama




Neko bi rekao "čeri minjoni", ja kažem da treba da čuvamo sopstveni jezik, a u njemu imamo višnje a ne čeris. Tako. 

Ova kora za minjone je prosto savršena: lagana i nežna, a opet se savršeno seče, kao da nož ide kroz puter.  Kao osnovu sam koristila recept za Saher minjone, naravno uz male izmene. Možda će vam na prvi pogled delovati da ih količinski ne bude puno jer se jedna kora seče na tri dela, ali uvek možete praviti dve mere :) 

Potrebno je za koru: 
 4 jajeta
100 g šećera
60 g maslaca
60 g bele čokolade
70 g mekog, belog brašna
1 kašika amareta (liker od badema) ili 1 kašičica ekstrakta badema 
pola kesice praška za pecivo (5 g)

Fil: 
300 g zaleđenih višanja
2 kašike šećera
1 vanil šećer (10 g)
3 kašike griza

Preliv:
200 g bele čokolade
3-4 kašike ulja

Za ukrašavanje (opciono):
rubi čokolada
malo crne čokolade
malo maslaca uz dodatak zelene boje za kolače i prah šećera

Prvo skuvati fil jer mora i da se ohladi: zaleđene višnje staviti u šerpicu, dodati šećer i vanilu i kratko prokuvati, koliko da se šećer rastopi a višnje puste sok. Sve dobro izmutiti štapnim mikserom. Moj savet vam je da uzmete običnu najlon kesu, probušite rupu koliko da prođe štapni mikser, navučete je preko šerpe i onda sve usitnite. Tako ćete da izbegnete neviđeno prskanje fila po kuhinji. U višnje dodati griz i sve kuvati uz mešanje još jedno dva-tri minuta, koliko da se griz skuva a fil zgusne. Treba da bude gustine kuvanog pudinga, recimo. Ostaviti da se sasvim ohladi uz povremeno mešanje.

Rernu uključiti da se zagreje na 180C. Dno velikog pleha od rerne, dimenzija 32x42 cm, obložiti papirom za pečenje. U šerpici zajedno otopiti, na sasvim tihoj vatri, belu čokoladu i maslac. Prohladiti ih.

Odvojiti belanca od žumanaca. Prvo dobro umutiti belanca, dodati prstohvat soli, na dodir treba da budu čvrsta. Ne morate prati žice od miksera, samo ih prebacite u vanglu sa žumancima. Njih prvo dobro umutiti sa šećerom, dodati maslac i čokoladu, amareto i brašno sa praškom za pecivo. Kad se sve lepo sjedini, varjačom lagano umešati i sneg od belanaca. Smesu izručiti u pleh, poravnjati i peći jedno desetak minuta na 180C. Kora treba tek malo da porumeni a na dodir da bude čvrsta. 

Gotovu koru izvaditi iz pleha sa sve papirom, i po dužini iseći je na tri trake. Moje trake su bile dimenzija 14x32 cm (42cm/3 i 32cm je širina pleha).  Prevrnite koru, uklonite papir za pečenje, i odvojte trake kore. 

Fil podelite na dva jednaka dela i filovati dve kore. Gornja kora se ne filuje. Blago dlanovima pritisnite da se slepe. Ostavite sve da odstoji par sati pre sečenja i prelivanja. Ako planirate da ostavite preko noći, uvijte sve u streč foliju. 



Seći na kocke ili štangle, šta vam više odgovara. Kod mene sad bile štangle jer sam kreten: složeni kolač sam prvo presekla po dužini na dva dela, a onda ustanovila da su mi kocke 3,5x3,5 cm prevelike a 2,2x2,2 cm premale :) tako da su bile štangle 2,2x4 cm. 

Na pari, na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu s 3-4 kašike ulja, treba da bude lepo tečna, da se lako preliva preko kolača. Mešati da se ne bi zgrudvala. Time preliti minjone: minjon na viljušku, viljušku nad šerpicu sa čokoladom, odzgo prelijete čokoladu, malo otresete višak, i kolače ređate na papir za pečenje. Ostaviti na hladnom da se čokolada stegne pa nožem pažljivo ukloniti višak čokolade sa dna. 


Za ukrašavanje sam koristila rubi čokoladu, bukvalno treba 20 g, otopila je na pari s kapljicom ulja, ubacila u kesu za zamrzivač, čačkalicom probušila jedan ćošak i pravila višnjice. Drščice su od crne čokolade, postupak je isti. Ako nađete negde zelenu čokoladu, problem sa listićima je rešen. Ja sam u pola kašičice vode razmutila zelenu boju za kolače i dobro je umutila kašikom sa malo maslaca (jedno desetak grama), dodala trun prah šećera da bi sve bilo stabilno, opeeeet sve u kesu za zamrzivač pa ukrašavanje... Vi ih možete ukrasiti kako god vam je volja,  ne moraju baš biti višnjice :). 


P.S. Slika priprema nema jer me mrzelo da slikam, ali ne mora da znači da ih neće biti koliko sledeće nedelje. 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар