уторак, 28. март 2023.

Čokoladni keks / Chocolate chip cookies


Sasvim smo poludeli za ovim kukisima! Jeste da ide puno čokolade, jeste da se količinski ne dobije bog zna koliko kolača, ali, brate!, mnogi su dobri! I jedan je sasvim dovoljan da se doooobro,  baš dobro zasladite, ma koliko da ste lakomi na slatkiše. Većina recepata, koje ćete za ove kolače naći na netu, gotovo je identična, pa je samo stvar lične volje koji ćete izabrati. Ja odabrala ovaj:

Potrebno je  za 12 većih kolača:
360 g mekog belog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo 
1 kašičica soli
230 g maslaca sobne temperature
200 g običnog šećera 
220 g smeđeg šećera
2 kesice vanil šećera
2 jajeta (sobne temperature)
350 g čokoladnih kapljica 

Rernu zagrejte na 180C. Pleh obložite papirom za pečenje.

Pomešati prosejano brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posebnoj vanglici dobro umutiti maslac, šećer, i smeđi šećer. dodati vanilu i jaja. Postepeno dodavati mešavinu brašna. Od čokoladnih kapljica odvojiti na stranu otprilike pola šake. Preostale na kraju umešati u testo. Čak i ukus ovog sirovog testa će vas oduševiti, ako probate, naravno :)

Kašikom za sladoled vaditi kugle testa i ređati ih na pleh. Obzirom da se kolači prilično rašire pri pečenju, ne stavljam više od 6 komada na veliki pleh od rerne (dim 35x45 cm) inače može se desiti da dobijete jednu veliku pogaču. Ukusnu, ali pogaču :) 

Keks peći na 180 C oko 8-10 minuta, treba tek malo da porumene na ivicama. Dakle, nema vrdanja i  zevanja po internetu! Izvaditi ih iz rerne, još vrele ih posuti preostalim čokoladnim kapljicama i odmah ih malo oblikovati viljuškom (ili kašikom), sabiti ivice ka sredini. Ovo možete, a i ne morate, meni lepši kad se malo sabiju.

Ostaviti ih da se prohlade i navaliti. 

Ovaj čokoladni keks ima divnu, nežnu, hrskavu koricu dok mu je sredina savršeno meka i "žvakasta", kao sredina od domaćih puslica. Što se čokoladnih kapljica tiče, možete ih kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane a ima ih i u bolje snabdevenim marketima. Ja uvek korisim pola kapljica mlečne čokolade a pola crne. I stavim ih i više od 350 g :) Zadnji put mislim da sam strovalila i čitavih pola kila čokolade, što u testo, što na testo, i bili su sa.vr.še.ni. Jedva čekam da ih i vi probate! 

s "normalnom"količinom čokolade :) 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар