петак, 24. фебруар 2023.

Pileći file sa šampinjonima


Nekako taj pileći file, iliti belo meso, nikad nismo nešto posebno voleli pečeno na roštilju ili samo prženo, kuvano, pečeno, uvek je nekako moralo da bude ili u nekom saftu ili bar pohovano. Kad sam pre jedno dve nedelje preživljavala ovaj poslednji udar gripa u sezoni, malo sam više zevala po internetu i tamo naletela na nešto sasvim slično ovome što sam kasnije spremala. Mere su sve otprilike ali, i pored toga, nema tu šta da se pogreši. A naročito neće pogrešiti ukoliko se rešite ovo da pravite, jer je zaista super ukusno!


Potrebno je za 2 osobe:
oko 400 g belog pilećeg mesa
so, biber, brašno
maslinovo ulje 
otprilike 80 g maslaca
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 grančice ruzmarina
2 lista lovora
oko 200 g šampinjona
oko 1-1,5 dl slatkog crnog vina
seckani peršun

Meso iseći na tanke šnicle, posušiti ga ubrusom, malo za izlupati tučkom za meso, onom ravnijom stranom. Posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Višak brašna otresti. 

U dubljem tiganju zagrejati malo maslinovog ulja. Crni luk iseći na sitno i ubaciti da se kratko proprži, koliko da se zastakli. Dodati sitno seckan beli luk, listove lovora i cele grančice ruzmarina. I maslac.  Odozgo složiti šnicle. Meso pržiti  koliko da porumeni s obe strane, recimooo dva-tri minuta sa svake strane, nek temperatura bude srednja kako luk ne bi goreo. Meso izvaditi na tanjir. 

U luk dodati šampinjone isečene na listove, sve zaliti slatkim crnim vinom, dobro promešati varjačom po dnu tiganja da se one divote sa dna lepo sjedine sa vinom u sos. Posle dva-tri minuta vratiti meso, poklopiti i sve zajedno krčkati još minut-dva. Po potrebi dosoliti i pobiberiti. Pred služenje posuti sitno seckanim peršunom. Ili u mom slučaju jooooš ruzmarina :) 



Služiti bez onih listova lovora i grančica ruzmarina, jer će, sasvim sigurno, zapasti u tanjir baš baksuzu koji će oko toga da zakera. A da daju divan ukus jelu - daju! 

P.S. Takođe isprobano: sve prelila s otprilike 2 dl mlečne slatke pavlake za kuvanje (jer gdin Đ voli kad meso bašbaš pliva u saftu). Vrhunski i ovako. Samo što su i kalorije u tom slučaju sačuvajmebože. To ako ih brojite. 





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.



 

Нема коментара:

Постави коментар