среда, 3. јун 2020.

Crni hleb



Ajmo jedan receptić za odličan, mek, fin crni hleb! 


Potrebno je:
400+50 g crnog pšeničnog braša tip 1100
3,5 dl mlake vode
10 g svežeg kvasca
1/2 kašičice meda
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
po jedna kašika semenki lana, golice, suncokreta, susama
+
još semenki za posipanje hleba

 U mlakoj vodi rastopiti kvasac, dodati med i 2 kašike brašna (od onih 400 g) i ostaviti da se zapeni, nek odmara jedno 10-15 minuta.

Brašno prosejati u vanglicu dodati so, semenke, izmešati, napraviti udubljenje u sredini. Uliti ulje i kvasac s vodom. Zamesiti testo s ostatkom od 400 g brašna. Izručiti na pobrašnjenu radnu površinu (deo od onih 50 g), mesiti ga da postane glatko, meko i elastično. Oblikovati kuglu i prekriti je vanglicom. Ostaviti da testo nadolazi jedno 45 minuta.

Nadošlo testo premesiti, oklagijom razvući na debljinu prsta pa uviti u rolat, oblikujući veknu.


Prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje. Testo premazati toplom vodom i obilno posuti raznim semenkama sa svih strana. Umesto vodom možete ga premazati i žumancetom umućenim s malo vode, kako god.



Ostaviti da testo još jednom dobro nadodje, da se udvostruči.

Hleb peći na 180C jedno 35-45 minuta, zaviti od rerne. Treba fino da porumeni sa svih strana, kad ga kucnete treba da odzvanja šuplje. Gotov izvaditi na rešetku i ostaviti da se prohladi.




Ja volim konkretne hlebove, da ima brate šta da pojedeš, a ne one rupe koje ne moš ničim namazati, nego sve džem ispada. Ovaj je super ukusan, izuzetno mek, divno se seče i kad je vruć, i iako je samo od crnog brašna, ni najmanje nije težak. Ulazi u top 5 najdražih! <3<3<3







©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар