недеља, 1. април 2018.

Integralni hleb / pogača


Za ovaj hleb / pogaču (zavisi od oblika koji želite) iskoristila sam recept za Kafansku pogaču (recept je ranije objavljen ovde) sa bloga Taste of life. Ova vrsta testa koje se ne mesi je izuzetno zahvalna za kombinovanje raznih vrsta brašna i svakojakih semenki. Par mojih Facebook prijatelja mi je reklo da su pravili ovu pogaču po receptu Suzyce ali da im nikad nije palo na pamet da samo promene vrstu brašna i da vide kakav će to rezultat dati. Eto, meni palo na pamet hehehe... A rezultat? Pa dobićete divan, mek, baš mek hleb koji, sem recepturom, ni po čem drugom ne podseća na originali recept. I ukus i struktura su sasvim drugačiji! Što se pripreme tiče, ona će vam isto oduzeti minimalno vremena, pa očekujte svež hleb na svom stolu za najviše 45 minuta!

Potrebno je:
300 g integralnog pšeničnog brašna (brašno od celog zrna pšenice)
2 dl mlake vode
10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1/2 kašičice šećera
2 ravne kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
+ trunčica brašna za posipanje



U mlakoj vodi razmutiti šećer i kvasac i ostaviti na toplom par minuta da se kvasac aktivira. Ukoliko koristite svež kvasac, čeka se nekih desetak- petnaest minuta.

U vanglicu prosejati brašno pa izručiti i mekinje koje su ostale u situ. Dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje pa usuti maslinovo ulje i kvasac. Lagano, varjačom mešati tako što ćete ivice brašna obarati u tečnost. Mešati jedno minuta-dva, da dobijete testo bez grudvica.

Ukoliko želite pogaču onda koristite bilo koji pleh, a možete koristite i onaj dugački, uski kalup za hleb dim 15x30 cm pa ćete dobiti dugački hleb. Dakle, pleh obložiti papirom za pečeneje.

Radnu površinu posuti trunčicom brašna i izručiti testo. Testo je inače žitko, lepljivo i to je ok. Pobrašnjenim rukama u dva-tri poteza oblikujte pogaču ili veknu i prebacite je u pleh. Rukama je spljoštite na debljinu od jedno 2-3 cm i ostavite je na toplom da testo nadodje. Rernu tek tad uključite da se zagreje na 250 C. Ukoliko hleb želite da pospete semenkama, površinu premažite vodom, pospite semenke pa ih blago utisnite dlanom.
Kad vam se iz ruke omakne kesica sa semenkama lana, onda dobijete pogaču pretrpanu semenkama :) 
Čim se rerna zagreje, hleb je dovoljno narastao, pa ga stavite da se peče. Peći ga na 250 C desetak minuta a zatim temperaturu smanjiti na 200 C i peći još jedno pet minuta. Dakle, sve ukupno se peče 15 min.


Gotov hleb izvadite iz pleha, uklonite papir i ostavite da se ohladi.

Ono što mi se kod ovog hleba naročito svidja je što je i sutradan savršeno mek, kao da je tek pečen! Zato je zgodno da ga ispečete i uveče, a opet da imate divan i mek hleb za doručak ili ručak sledećeg dana.

Ja ga posebno volim s maslacem i medom. Hladno mleko se podrazumeva :) <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар