уторак, 20. фебруар 2018.

Švedske ćufte i njoke


Još  onomad kad sam pravila njoke obećah i recept za ove švedske ćufte. Uz njoke, testeninu, rižoto ili pire krompir odličan su i jednostavan, brz ručak. Možda će vam se učiniti čudnim da se u smesu za ćufte dodaje muskatni orah, ali verujte mi na reč - odlične su! 

Ćufte:
1 mala glavica crnog luka
kašika-dve maslaca ili ulja
2 deblje kriške starog hleba
pola šolje mleka
600 g mlevene junetine
1 jaje
soli i bibera po ukusu

Sos:
1-2 kašike ulja + 20-tak grama maslaca
2 kašike brašna
4 dl pilećeg bujona
120 ml kisele pavlake
1/4 kašičice muskatnog oraha
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica vorčester sosa (ako nema, onda nema!)
2 kašike senfa
so i biber
peršun
+
prilog po izboru: njoke, pire krompir, rižoto, testenina



Na malo ulja ili još bolje maslaca prodinstati sitno seckanu glavicu crnog luka. Kad luk omekša i postane staklast skloniti ga s vatre i ostaviti da se prohladi.

2 kriške hleba natopiti u mleku pa ih dobro ocediti dlanovima.

U činiju sipati mleveno meso, jaje, ocedjen i rastresen hleb, dinstani luk, soli i bibera po ukusu, dodati još  i muskatni orah. Sve dobro rukom sjediniti pa posudu prekriti streč folijom i smesu ostaviti da se odmori na hladnom jedno pola sata.

U tiganju zagrejati jednu kašiku ulja i parčence maslaca. Od mesa praviti kugle veličine po želji, maaaalo ih uvaljati u brašno i pržiti ih na srednjoj vatri, okrećući ih da porumene sa svih strana.
Ćufteta izvaditi i ostaviti sa strane. Ako je tiganj dovoljno veliki onda sos napravite u njemu, u protivnom koristite neku pliću šerpu. Dakle u tiganj samo dodajte još kašiku-dve ulja i parčence (20-tak grama) maslaca i ostavite da se maslac rastopi i zagreje. U to dodajte brašno i mešajte dok brašno ne promeni boju, da blago požuti. Sve nalijte s 4 dl pilećeg bujona (eeeeeventualno koristiti supu od kocke, ali to ako baš mooooora) i opet mešajte da se sos malo zgusne. Zatim dodajte kiselu pavlaku, beli luk u prahu (ili jedno krupnije čene sitno seckanog belog luka), vorčester sos, senf, so i biber po ukusu i ostaviti da se sos kuva na sasvim tihoj vatri. Nek se kuva jedno pet-šest minuta, treba blago da se zgusne, nikako da se od njega napravi puding. Mešajte s vremena na vreme.



U gotov sos dodajte ćufteta i ostavite ih da se prokuvaju u sosu još par minuta.

Sve posuti peršunom i servirati uz prilog po želji. Jedino savetujem, ako kao prilog pravite neku testeninu, onda duplirajte meru za sos! Kod nas bili njokci, prste da poližeš! <3<3<3



Ove možete pogledati originalni recept: KLIK!

Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар