петак, 10. мај 2024.

Nugatini

Evo ako nema godinu dana kako se kanim da otkucam i ovaj recept! A možda i više, sram da me bude! Obično se recepti za razne vrste keksa rade tamo od oktobra pa nadalje, pred katolički Božić, samo ja ih kucam u maju, al' štaš, tako je kako je, lenjost ne pita...  

Potrebno je (za oko 60 komada):
200 g mekog belog brašna
75 g gustina
50 g mlevenih pečenih lešnika
100 g šećera
1 jaje
175 g maslaca

Fil: 
1 veeeelika, dobra kašiketina Nutele
30 g mlevenih pečenih lešnika
50 g maslaca

Preliv:
100 g čokolade
3-4 kašike ulja

четвртак, 9. мај 2024.

Majonez, domaća radinost


Sve - danas ću, sutra ću, i to tako kod mene traje po nekoliko meseci! Recept uslikala još ozimuns, prošli svi praznici koji su proći mogli, a ja se tek sad nakanila da sve otkucam, računam - možda vam zatreba za Ilindan, ili tamo od oktobra, kad krene nova sezona slava. 

Starije kuvarice (kao što sam i ja, jelte) neće biti iznenađene ovim receptom, dobro je poznat još tamo od osamdesetih godina, ali, nema veze, recepte kucam za one kojima su oni potrebni, a ne za ne koji ionako sve znaju :) 

Potrebno je: 
jedna tegla od kilo
2 jajeta, najbolje domaća, ne samo zbog ukusa nego i zbog boje
4 dl ulja
1 kašičica senfa
sok od 1/2 limuna
so po ukusu
trun bibera
štapni mikser

понедељак, 15. април 2024.

Lepinjice


Uvek imam krajnje bizaran osećaj kad treba da pišem recept za nešto što čitav život pravim onako odokativno, nekako računam - ako ja to mogu tako otfrlje da napravim, zašto to ne bi mogli i ostali! Ali, očigledno, to tako ne funkcioniše :). Zato je tu recept za ove lepinjice pogodne za post na vodi, a na kraju slede napomene za sve ostale slučajeve. 

Potrebno je (za post na vodi): 
550 g mekog brašna
400 ml mlake vode
1 pakovanje (10g) suvog hvasca
prstohvat šećera
1,5 kašičica soli
+ jedna šolja brašna za razvlačenje

Punjenje:
paradajz pelat, 
začini

уторак, 6. фебруар 2024.

Jadro oblanda


U čast tate i njegove velike vojničke ljubavi, ova oblanda će se kod nas zauvek zvati Jadro oblanda, i tačka. Jer tata je, još od one svoje vojničke marende, ostao zauvek veran tim Krašovim Jadro napolitankama. I mada ni ovaj kolač, kao i svaki drugi koji nosi naziv po nekoj poznatoj konditorskoj poslastici, sa svojim originalom nema gotove nikakve sličnosti u ukusu, ipak mu naziv nekako leži više od onog "šarena oblanda". Bar ja tako mislim...

Izvorni recept podrazumeva žuti fil od nekuvanih žumanaca, i taj mi je i najbolji. Ipak, daću ovde i tu drugu, jedva malo izmenjenu verziju, pa, ako se plašite salmonele ili nemate poverenje u deklaraciju na jajima - onda definitivno preporučujem taj drugi način pravljenja.


Potrebno je:
1 velika oblanda (5 listova)

Žuti fil:
6 žumanaca
250 g prah šećera
250 g maslaca
2 kašike ruma
1 pakovanje (10 g) vanil šećera

Crni fil:
6 belanaca
12 kašika prah šećera, normalno punih (može i 10 bez problema)
300 g mlevenog keksa (plazma)
50 g čokolade

Preporuka za oblande:




















петак, 12. јануар 2024.

Mimoza salata


Jeste da je Ruska salata apsolutna kraljica svih slavskih trpeza, ali i Mimoza ima svoje verne ljubitelje. I dok kod ove prve postoje oni za i protiv graška, za i protiv piletine, pa čak i oni za i protiv kuvanih jaja, dotle je kod Mimoze sve ladna voda, jedino je pitanje kojim redosledom je spakovati. Pa opet, obrni okreni, dobije se isti rezultat. Mada većina žena koje znam ovu salatu pravi odokativno, ja ću vam ipak dati "neke" mere, koje su i u mom slučaju "otprilike" jer mi ni najmanje nije važno da li će mi u salati završiti 500 ili 550 g krompira, da ne nabrajam sad i ostale sastojke. Kako god, stavite više onoga što smatrate da treba da ga ima više, stavite manje majoneza ako ga baš i ne volite, prilagodite svom ukusu, uživajte u kuvanju i zaboli vas ćoše sto Radmila sa petog to drugačije pravi. 

Potrebno je za jednu veću staklenu činiju ili okrugli kalup prečnika 24 cm: 
oko 500 g crvenog krompira
oko 300-350 g šunke
jedno 4 jajeta kuvana, manje od toga ne sme
300-350 g dobrog tvrdog sira, trapist, edamer, gauda, ementaler (ovaj poslednji mi je i najbolji) 
jedno 2,5-3 čaše kisele pavlake 
oko 200 g majoneza, može i više, ja volim ovoliko, i volim Thomy majonez podjednako koliko volim i maslac, zato uvek samo Thomy.