уторак, 16. јул 2024.

Tortilje


Ako nikad ranije niste pravili tortilje, možda je sad pravo vreme! Možete ih filovati i puniti čime god poželite, ja obično namažem tzatziki, dodam prženu piletinu sa začinima, dosta salate, što kupusa, što paradajza, ako ima koji štapić pomfrita, sve se zaljuti papričicama, uvije - i navali! 

Potrebno je za 8-12 komada (8 za malo deblje, 12 za savim tanke tortilje):
550 g mekog belog brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja / može i suncokretovo
3 dl mlake vode

A sad malo neplaćenih reklama za nešto slično: 

Prvo: na glavnim slikama su tortilje malčice deblje jer sam testo delila na 8 komada, pravila sam ih na +39C i smatram da sam imala puno pravo da budu malo deblje. Ukusu ništa ne fali. Jedino što ne možete da pojedete više  komada :) Na ovoj slici, koja je jadan izgovor za sliku, su baš onakve kakve treba da budu - taaanke! Od testa je napravljeno 12 tortilja. 


U vanglu prosejati brašno, dodati so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, i sve izmešati. U sredini napraviti udubljenje i dodati maslinovo ulje i 300 ml mlake vode. Zamesiti meko, fino, elastično testo. Mesiti ga jedno 5 minuta. Oblikovati kuglu, prekriti je vanglicom i ostaviti da odmori jedno 30-45 minuta. 

Testo istresti na malo pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 8-12 jednakih delova (zavisno od veličine i debljine tortilja koje želite). Svaki ponovo oblikovati u kuglu i rastanjiti je oklagijom što tanje, na veličinu tiganja. 

Tiganj (najbolje teflonski) zagrejati na srednjoj vatri. Nije potrebno podmazivati ga bilo čime. Ubacivati testo i peći ga kratko, 20-tak sekundi sa svake strane, koliko da dobije boju. 



Pečene tortilje slagati jednu na drugu i obavezno ih prekriti krpom ili ih uviti u najlon kesu kako bi omekšale.  

Super stvar je što možete odmah napraviti više, pa ih pečene staviti u zamrzivač. Ako imate pomoć u kuhinji koja zna da barata oklagijom, možete ih odjednom peći u dva-tri tiganja (fizikalac razvlači testo, vi samo pečete) i onda to bude zaista brzo gotovo. 

A možete kupiti i gotove :) 




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

Нема коментара:

Постави коментар