уторак, 11. април 2017.

Tortice

A to su trebalo do budu išleri ;) tako sam bar krenula a onda negde usput i skrenula :)) Dok sam stigla do fila u glavi mi nešto kvrcnulo i umesto išlera nastale Tortice. Svaka sličnost sa tortama je slučajna i nenamerna. 

Potrebno je za testo:
140 g maslaca
70 g prah šećera
1 celo jaje
3 ravne kašike kakaoa
oko 300-350 g brašna

Fil:
2 jajeta
2 kašike šećera
1 pakovanje vanile
100 g maslaca
5 kašika slatke pavlake

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
3 kašike slatke pavlake

Za posipanje:
40 g lešnika
2 kašike šećera



Krenite od poslednje stavke, priprema grilijaša od lešnika: lešnik ispeći u suvom tiganju, malo prohladiti pa očistiti od ljuske. Porcelanski tanjir blago premazati s par kapi ulja. Dve kašike šećera rastopiti na laganoj vatri da dobijete karamel. Dodati lešnik, promešati pa izručiti na tanjir i ostaviti da se ohladi. Zatim grilijaš usitiniti u avanu ili izmedju dva lista papira za pečenje, možete ostaviti i malo krupnijih komadića, ništa neće faliti.

Za testo umutiti maslac, dodati celo jaje, prah šećer, kakao i lagano umešati brašno. Izručiti na radnu površinu i nastaviti sa mešenjem sve dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi za ruke. Od veličine jajeta zavisiće i količina brašna a i sva brašna nisu ista, te neka vam navedena mera brašna bude okvirna. Od testa oblikovati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti da se testo odmori na hladnom jedno pola sata.

Dok se testo odmara skuvati fil: pripremiti sud za kuvanje na pari. Umutiti dva cela jejeta sa šećerom i vanilom i staviti da se kuvaju na laganoj vatri. Posle dva-tri minuta dodati i maslac. Kuvati oko 5-10 minuta, sigurno neće trebati više da se smesa za fil zgusne. Ostaviti sa strane da se ohladi. Hladan fil dobro umutit mikserom, zatim dodati slatku pavlaku i sve zajedno mutiti da fil postane lagan i penast, bukvalno je potrebno 20-tak sekundi. Fil možete odložiti na hladno dok ne bude zatrebao.

Testo za tortice rastanjiti oklagijom na debljinu od oko 1/2 cm i okruglom modlom prečnika 1,5cm vaditi kolačiće. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Kolače vaditi dokle god ima testa. Peći ih na 180 C oko desetak minuta, koliko da malo porumene odozdo. Ostaviti da se ohlade.

Grilijaš sipati u tacnu. Fil sipati u dresir kesu sa manjim zvezdastim nastavkom. Dno svakog kolačića nafilovati. Jedan kolač malo posuti grilijašom ili ga jednostavno umočiti u grilijaš pa ga spojiti s drugim kolačićem.

Pripemljene kolače ostaviti na hladnom da se fil stegne.

Čokoladu rastopiti na blagoj vatri, dodati ulje i slatku pavlaku i sve dobro izmešati. Kolače umakati u čokoladu koliko da prekrije gornju koru "tortice". Odmah posuti ostatkom grilijaša. Ostaviti ih da se čokolada stegne pa ih složiti na tacnu. Kako sam želela da glazura izgleda malo rustično, ostavila sam je da se malo rashladi pa sam tek onda umakala kolače u nju. Jesto otišlo više čokolade ali sam dobila ono što sam želela, a kad je trebalo umrljala sam i prste čokoladom!


Uživati i u izgledu i u ukusu ovih divnih tortica! A dobićete ih oko 50-55 komada, dovoljno da uživanje potraje...

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар