уторак, 27. март 2018.

Dansko pecivo na moj način


Da sam neka Dankinja kao što nisam, ja bih lepo zamesila to lisnato testo, a ne bi koristila kupovno. Sad, šta je tu je, lenja sam pa to ti je, mada mislim da ponekad sebi treba olakšati život, pa makar to bila i sitnica kao što je gotovo lisnato! 

Odavno još razmišljam o ovome i uvek mi u glavi ono dansko pecivo koje izgleda kao one vetrenjače što smo kao deca pravili (ovo važi za starije od 40 godina :) ) pa besomučno trčali po dvorištu kako bi se one okretale... ili ih zabadali u žardinjere i saksije i čekali prvi vetar... 

Od tih vetrenjača na kraju su ispale korpice alla dansko pecivo na moj način, krajnje jednostavna varijanta pod uslovom da ne preterate s filom jer u protivnom može da vas snadje neplanirano ribanje rerne. Pa da počnemo...

Potrebno je za 12 komada:
500 g lisnatog testa
250 ml kisele pavlake
1 kašika šećera
1 kašika vanil šećera
1 jaje
100-150 g malina, kupina, višnji, ribizli...

za posipanje:
malo vanil šećera

среда, 21. март 2018.

Čokoladna fantazija


Eto, ako postoji neko ko još nije probao ovu divotu od kolača, sad mu je prilika da ga isproba. Kod mene je u onoj kategoriji "kukuuuudajneštonabrzinuadobro!" i tu se savršeno uklopio! Ima više verzija ovog kolača, čitav internet je jedno vreme bio preplavljen raznim čokoladnim fantazijama, pa mu ni ja nisam odolela. 

Potrebno je:
(originalni recept)
(merica je šolja od 2 dl)
2 šolje mekog belog brašna
2 šolje šećera
2 šolje jogurta
1/2 šolje ulja
2 kašičice kakaoa
2 kašičice sode bikarbone

Čokoladni preliv:
10 kašika mleka
10 kašika šećera
100 g čokolade
100 g maslaca
1 kašičica ekstrata vanile ili vanil šećer
ruma po želji, a ja ga baš želim!

петак, 16. март 2018.

Slane kiflice i punjeni čamčići


Ovo je recept kad želite jednim udarcem da ubijete dve muve, pa onda imate rešene recimo i večeru i doručak! Testo je u osnovi slano i može se puniti čime god želite ali kod nas je to najčešće sir i eeeeeeeventualno spanać i sir ali te onda jedem samo ja ;) ALI! Ako bi ste pravili slatke kiflice, onda u testo dodajte 1/4 kašičice soli i 2 kašike šećera pa onda udrite po džemu i kremu! 

Kako je ovih dana (čitaj: a ti dani se već pretvorili u nedelje!) na Fejsbuku opšta pomama na kiflicama raznih feli, od onih debeljuškastih nevinašaca pa do onih koje izgledom golicaju bezobraznu maštu, tako im ni ja nisam odolela. Pa kad napadaju frontalno sa svih stranica, onda ti spasa jednostavno nema. 

Ovde ćete zamesiti jednu meru testa koja se onda deli na dva dela, jedan za kiflice a drugi za čamčiće. Ili prepolovite navedene mere pa napravite jedne ili druge. Ili udrite celu meru kiflica. Ili... ma gde ono stadoh... 

Potrebno je za dva velika pleha peciva:
1 dl mlakog mleka
20 g suvog kvasca (ili 40 g svežeg)
1 kašičica šećera
700-750 g mekog belog brašna
2 kašičice soli
2,5 dl jogurta sobne temperature
1,5 dl ulja
2 jajeta
+ brašno za posipanje

Za filovanje kiflica:
200 g sira, domaćeg belog ili fete

Za filovanje čamčića:
300 g sira
jedna šaka obarenog, ocedjenog i siiiitno seckanog spanaća, to je oko 100 g
so i biber po ukusu

Za premazivanje:
1 jaje
malo vode

Za posipanje:
susam, kim, ćurekot i sva ostala njihova bliža i dalja rodbina

понедељак, 12. март 2018.

Keşkül - Turska poslastica od kokosa



Ova lagana poslastica za mene je pravo otkrovenje! Izuzetno lako i brzo se napravi a svakog ko voli kokos, apsolutno će oduševiti. Da ne dužim, jer ako krenem da je još hvalim, ovaj uvod ima da potraje do sutra! 

(originalni recept) 

Potrebno je za 4 osobe:
5 dl mleka
40 g kokosa
1 kašika vanil šećera
60 g brašna
80 g šećera
kockica maslaca, oko 20-tak grama

Za posipanje:
tostirani kokos, pistaći, pečeni lešnik, badem, orasi, ja nisam žalila pa strpala sve to!

четвртак, 8. март 2018.

Kafanska pogača


Hleb na sto i jedan način volim! Ja sam vam tipični predstavnik stanovnika s ovog podneblja, kad je lebac lep mogu ga jesti bez ičeg, klot. Bog sveti zna koliko puta sam kući donela pola hleba samo zato što ima hrskavu, mirisnu koricu. Ova pogača je jedna od onih "ONIH" apsolutno neodoljivih, od onih pogača koje ćete spremati u svim mogućim prilikama. Evo kod mene je nema danas, i već nam nedostaje... Kad sam pre neki dan zaboravila da kupim hleb, ovako živčana kakva jesam, čak se nisam ni uznemirila, kvasca uvek imam, vode i brašna na izvolte, vremena ionako treba tek trunčica, a pogača samo takva! Recept je sa bloga Taste of life, a ako treba da biram svoj ukus života, onda neka bude upravo kao ova pogača, ne bih se žalila. 

Potrebno je:
20 g svežeg kvasca (pola kocke) ili 10 g suvog kvasca
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli (ako volite slaniji hleb kao mi, onda dodajte još 1/4 kašičice)
2 kašike ulja
300 g mekog belog brašna
+ trunčica brašna za posipanje

уторак, 6. март 2018.

Svinjska rebarca iz rerne


Ronjajući po zamrzivaču pre jedno mesec dana, naletim na uredno upakovanu komadinu mesa. Okrećem je ja tako, prevrćem, zagledam sa svih strana i - poooojma nemam šta je i odakle je! Upitam gdina Đ. da pseću hranu slučajno nije ubacio u naš zamrzivač (ne bi me iznenadilo, cccc) ali me on samo bledo pogleda preko cvikera... dakle, nije! A ako nije on, onda mora da je moja mila majka... I naravno: Sine, pa mama ti donela kad smo dolazili za Božić, znam da voliš tako to u komadu, pa spremi nešto lepo! Ubedi ona mene još da je to plećka ili tako nešto, nije sigurna, kad je zaleđeno ne moš' provaliti dal' je meso il' karfiol! Al' ipak rebarca, na svu sreću! I tako ovaj sin reši da spremi rebarca na američki način, sa sve roštilj sosom čija je osnova o-moj-bože kečap! Ili, što bi u originalu rekli: Pork ribs from the oven with barbecue sauce. 

Ne tražite mi slike pripreme ovog jela. I ne pitajte me gde su mi slike pripreme ovog jela, ne stajte mi na muku! Pa recimo da sam stisla dugme koje nisam smela da stisnem. A i ja stiskam svašta... Kako je ovo jelo izuzetno lako pripremiti, mislim da vam te slike i neće nedostajati mnogo. Ono što je važno je da znate da se ovako pripremljena rebarca jedu isključivo rukama, prethodno zasucite rukave, pripremite neki dobar hleb ili pogaču, pa navalite! Samo jedna napomena: gledajte da mljackate što je moguće tiše... 

I, još nešto: slike su napravljene posle ručka, nije bilo šanse da prvo slikam pa tek posle da jedemo, i onako smo jedva dočekali da bude gotovo, tako da fali par najlepših komada, ali nije mi žaaaaoooooooo :)