четвртак, 28. децембар 2017.

Njoki / Gnocchi


Nije da ih pravim često, ne pravim. Nisam ni neki majstor ali su mi uvek bili fini i nežni. Moj dragi gdin Dj. čak nije ni veliki ljubitelj istih, za razliku od mene. A i svaki put kad ih pomenem uhvatim sebe da se pitam kako se pravilno menjaju po padežima! Usput budi rečeno, ja ih zovem njokci jer kad god ih pravim izmame mi osmeh :) Poslednjih nekoliko puta pravila sam ih po Damirinom receptu, a ko im bolje zna dušu do Dalmatinka! 

(originalni recept, pročitajte ga i uživajte, uvek mi žao šta ne znam da pišem na taj način, tako lagaaaaano...)

Potrebno je za dve-tri osobe:
500 g belog krompira
1 jaje
prstohvat soli
ravna kašika masti sobne temperature ili otopljenog, prohladjenog maslaca
oko 150 g brašna

понедељак, 25. децембар 2017.

Napoleon kuglice

Poslednji put sam ove kuglice pravila još u prošlom milenijumu 😃 i evo ih opet posle toliko vremena. Ali sada u unapredjenoj verziji pa ako ste paranoični po pitanju salmonele - dobro mi došli, ovo je verzija za vas!

Potrebno je za oko 35-40 kuglica:
100 g mlevenih oraha
100 g prah šećera
100 g čokolade (zgodne mere za sve nas sklerotične heheh)
1 jaje
50 g maslaca
1 kašika ruma

Za nadev:
jedno tvrdo kuvano žumance
50 g prah šećera
50 g maslaca
1 pakovanje vanil šećera
po želji malo sitno rendane korice pomorandže

Za valjanje kuglica:
50 -tak grama mlevenih oraha
ili čokolada u prahu
ili čokoladne perlice
ili šta već imate

петак, 22. децембар 2017.

Malakoff torta

Na žalost, za ovu tortu mnogi nikad nisu čuli a zaista je odlična! Ovo je način na koji je ja pravim. 

Potrebno je:

150 g pečenih, oljuštenih lešnika
150 g šećera
125 g maslaca
4 jajeta
4 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašika domaćeg
1/2 l mleka
4 kašike brašna
1 dl mleka
1 kašika ruma
250 g piškota
2 dl mlečne slatke pavlake 36% mm

Cake & Photo by Maja Fligić, Jan. 2018.

уторак, 19. децембар 2017.

Arancini / Kandirana kora pomorandže

Da se razumemo - ja sam ovo pravila mnooooogo pre nego što sam i znala da se to ovako zove 😁😁😁! Sad pokušavam da se setim zašto sam ja to uopšte kandirala koru pomorandže, ali ne ide. Mislim da mi je služila samo za grickanje, doduše i danas ih najviše koristim na taj način 😃.  Ove sam pravila namenski, želela sam njima da ukrasim jedan kolač koji me muči podugo. I konačno sinoć ubodem sve mere, i jaja, i jogurt, i brašno, sve se lepo složilo, kolač se divno ispekao i onda napravim neko čudo od čokoladne glazure, i ajd što sam ga napravila, ni pola muke, nego i prelijem preko kolača, kreten. Tako da umesto recepta za kolač s pomoranžom ukrašen kandiranom korom pomorandže, dobićete samo recept za arancine. A od kolača ne odustajem! Gdin Dj. kaže da je odličan (u poredjenju s prethodna dva pokušaja i jeste odličan 😁) ali nema on pojma kakav bi to kolač tek bio da je glazura kakva treba da bude. 

U stvari, nije do mene, do čokolade je ;) 

Potrebno je:
kora od dve pomorandže
150 g šećera
1 dl vode
1 kašika vanil šećera
+ kristal šećer za posipanje

субота, 16. децембар 2017.

Piletina u kremastom sosu a la Toskana


To bi bio slobodan prevod sa originala Creamy Tuscan Garlic Chicken. Prevedite ga kako hoćete, biće podjednako ukusno. 

Potrebno je za 4 osobe:
oko 1 kg pilećeg belog mesa
2 kašike maslinovog ulja
2,5 dl mlečne slatke pavlake 36% mm
1/2 šolje pilećeg bujona
1 kašičica belog luka u prahu
1/3 kašičice sušenog origana
1/3 kašičice sušenog bosiljka
1/3 kašičice sušenog ruzmarina
5 kašika rendanog parmezana
1 šolja očišćenog, obarenog, ocedjenog i iseckanog spanaća
50-tak grama sušenog paradajza
so, biber
prilog po želji, ukoliko planirate da uz ovo služite testeninu, preporučuje se da pravite duplu meru sosa!

среда, 13. децембар 2017.

Nugat torta


Ili što bi rekli Lešnik torta s filom od lešnika 😄 To se dobije kad se udruže fejsbuk prije pa se recept za fil ukrade odavde a recept za koru odande i eto super tortice! Moram priznati da su me iznenadile brzinom dejstva, ma ni minut nije prošao od kako sam pitala kako one prave nugat krem kad su krenule da bombarduju što pitanjima, što svakojakim receptima i savetima. Naravno da je bilo i onih koji su ceo postupak pokušali da miniraju ali sve uzalud, a prepoznaće se već 😜😜. Na kraju je pobedio recept za nugat koji je poslala Goga, nepotpun, bez rodoslova 😏, ali šta su nepotpune mere za dobru kuvaricu do samo izazov 😂😂😂! 

Nugat krem:
150 g pečenog, oljuštenog lešnika
0,5 dl mlečne slatke pavlake
1 dl mleka
200 g tamne čokolade
100 g mlečne čokolade
120 g maslaca
2 kašike prah šećera
1 pakovanje vanil šećera

Kora (originalni recept) :
7 jaja
200 g šećera
150 g maslaca
100 g čokolade
150 g lešnika (u originalu oraha)
60 g brašna
1 kašičica praška za pecivo

четвртак, 7. децембар 2017.

Savršene griz knedle za supu


Ovaj recept namenjen je onima koji su se u životu napatili s pravljenjem griz knedli za supu. Godinama unazad uporno pravim knedle i isto tako godinama one su kod mene imale čudnu tendenciju da ostanu tvrde k'o kamen! Jedino meni knedle posle kuvanja budu manje nego kad ih stavim da se kuvaju :) I tako sve dok nisam pronašla ovaj recept: 
(originalni recept) 

Potrebno je:
1 jaje
4 kašike ulja (ukupno 28 g)
8 kašika pšeničnog griza tip 400 (ukupno 40 g)
trun soli

субота, 2. децембар 2017.

Brzi integralni hleb


Ovaj hleb je toliko često kod nas na stolu, u svim mogućim kombinacijama brašna i semenki, da mi prosto čudno da recept nije moj! Pre jedno dve-tri godine sam ga pronašla na Coolinarici i od tad ga bukvalno izrabljujem. Izuzetno je jednostavan da se napravi, ne mesi se (što je današnjim mladama milo em drago :) ) a sočan je i mek. Napravićete ga pre nego što vam provri kafa, a dok je popijete i izgustirate natenane, kuća će već mirisati na svež hleb. Ima li šta lepše od tople kuhinje i mirisa hleba vikendom ujutro? 

(0riginalni recept)

Potrebno je:
450 g integralnog brašna
1,5 kašičica soli
10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera ili meda
450 ml mlake vode