недеља, 24. фебруар 2019.

Pull-apart bread / Slagani hleb sa salamom


Nedeljom za doručak volim da nas obradujem svežim hlebom ili nekim finim pecivom a ove nedelje red je došao ponovo na pull-apart bread. Jedini smisleni prevod ove engleske složenice bi bio slagani hleb, bar što se mene tiče. Sva sreća te ovo nisu izmislili Nemci, to bi bila složenica od bar pola metra! Osnova za ovaj hleb može da bude bilo koje meko kiselo testo a i punjenje zavisi od situacije na terenu. Ja sam ga ovaj put pravila sa zimskom salamom, paradajz sosom i feta sirom. A za sledeći put ćemo još videti...


Potrebno je:
350 + 50 g mekog belog brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 kg svežeg
6 kašika suncokretovog ulja
2 jajeta
60 ml vode
80 ml mleka

Sos od paradajza:
300 ml gustog soka od paradajza
1/2 kašičice šećera
1 čen sitno seckanog belog luka
so, biber, bosiljak, origano

Za punjenje:
zimska, čajna, kulen ili neka druga vrsta salame, cca 100 g tanko sečeno
100 - 150 g feta sira
2 kašike maslinovog ulja

понедељак, 18. фебруар 2019.

Čupavci


... Kokos kolači ili po stanjski Lamingtonsi, ma jel ima neko da ih ne voli?! Verovali ili ne, čupavci su u stvari tradicionalan kolač australijske i novozelandske kuhinje (svadjaju se  kao mala deca oko toga čiji je kolač, ko da nemaju ni oko čega pametnijeg da se prepucavaju, e svašta!). 

Isprobala sam bar pet-šest različitih recepata, čak i jedan gde u testo umesto mleka ide čaj (recept za posne čupavce), ali se nekako uvek vraćam ovom Masaterinom receptu. Testo je meko i sočno kao ni jedno drugo koje sam isprobala, pa se kolači jednostavno tope u ustima. 


Potrebno je za testo:
3 jajeta
220 g šećera
180 ml ulja
300 g mekog belog brašna
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
100 ml mleka

Za čokoladni preliv: 
250 g maslaca (ili margarina)
100 g čokolade
200 ml mleka
ruma po ukusu, 2-3 kašike
150 g šećera
1 kašika vanil šećera

Za valjanje čupavaca:
cca 200 g kokosa

среда, 13. фебруар 2019.

Jednostavni kakao kolač


I tako... zabrljam i ja u kuhinji kao i bilo ko drugi... ali sam i uporna da tu brljotinu ispravim. 

Jedan vikend sam pravila ovaj kolač i prepekla ga najstrašnije, gulili smo ga sa svih strana da bi smo uopšte mogli da ga jedemo. I naravno da sam ga sledeći vikend ponovo pravila ali ovaj put sam batalila seriju na kompu i čitavih 60 minuta sam sebi ponavljala: kolač u rerni, kolač u rerni, kolač u rerni...

Možete ga kombinovati sa različitim voćem, svežim ili iz zamrzivača, možete dodati i čokoladu, možete ga kao je preliti pavlakom i nekim džemom, ali šta god da mu uradite dobićete divno meku i sočnu poslasticu. Samo da ga ne prepečete :) 



Potrebno je za testo:
300 g mekog belog brapna
3 kašike kvalitetnog kakaoa
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
230 g maslaca
220 g šećera
4 krupnija jajeta
2 kašike vanil šećera (ili 2 pakovanja)
240 ml mleka
+
po želji:   1 šolja malina, kupina, ribizli, brusnica
                50 g sitno seckane čokolade za kuvanje

Za sopstveno zadovoljstvo:
kisela pavlaka, slatka pavlaka, razni voćni prelivi ili džemovi
malo prah šećera

недеља, 10. фебруар 2019.

Supa i čorba od goveđeg repa


Evo ga opet, dva u jedan, bahatim se s receptima :) Al prvo priča: 

Kad bi me neko upitao šta je moj najveći uspeh u braku, kao iz topa bih odgovorila: naučila gdina Đ. da koristi duboki tanjir i kašiku! To bre čorbe, supe, paprikaše, ma bilo kakvu čorbastu kuvaniju nije htelo očima da vidi! Jeo jednom godišnje riblju čorbu kod kuma Đoleta na slavi, pojede punu čorbaluk i završi s dubokim tanjirima do sledećeg Nikoljdana. Godinama ja pričala i ubedjivala, najperfidnije ucenjivala i... ništa. Onda pre četiri godine, kad smo ostavili cigare, nekako ga ubedim kao da se zdravije hranimo - jedemo supe i čorbe! I tako se navukao, naročito na one juneće s knedlama :) A meni, opet, slabost upravo ova, od govedjeg repa, prava poslastica! A spremam je ovako:


Potrebno je za cca 4 l supe/čorbe
komad govedjeg repa od jedno 600-700 g
4 krupnije šargarepe
1 koren celera
3 korena peršuna
2 korena paškanata
4-5 komada karanfilića
so, biber
peršun
mirodjija

Za supu:
rezanci

Za čorbu:
1 kašika masti
2 kašike brašna
kisela pavlaka
sok limuna

петак, 1. фебруар 2019.

Pogača sa sirom


Ako ste ikad probali mekšu i ukusniju od ove, javite mi da isprobam i to čudo od recepta! Ova je u poslednja dva meseca naš apsolutni favorit. I neću da se nešto izvinjavam jer je, zaboga, potrebno malo više vremena i truda da se napravi. To treba da vam samo bude podstrek više da uživate u mešenju, razvlačenju, uvijanju i savijanju i na kraju ukusu i mirisu. 


(originalni recept)
Potrebno je:
450 g mekog belog brašna
125 ml mlakog mleka
125 ml mlake vode
10 g suvog kvasca (ili 20 gr/pola kocke svežeg)
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
80 ml ulja

Fil:
1 jaje
cca 200-250 g feta ili običnog belog sira
po potrebi soli

Za premazivanje i posipanje:
1 žumance
1 kašika vode
1 kašika ulja
semenke po želji