субота, 29. април 2017.

Kolačić ko oblačić!

Ovi kolačići nežni i meki kao oblačići :) kombinacija su klasičnog testa za keks i beze smese sa lešnikom i sve spojeno čokoladnim filom opet s lešnicima! U originalu se zovu samo Oblačići, ali ja nikako ne mogu da odolim da ih nazovem Kolačići k'o oblačići! Originalni fil sam izmenila jer mrzim da bacam žumanca, a za vas ću postaviti obe verzije fila, odaberite jednu ili isprobajte obe, pogrešiti nećete ni u jednom slučaju. I najvažnije - uživajte u kuvanju! 

Potrebno je za podlogu:
100 g maslaca
2 kašike šećera
1 žumance
trun soli
180-200 g mekog belog brašna

Za "oblačić":
3 belanceta
150 g prah šećera
200 g mlevenih lešnika
1 kašika gustina
1 kašičica sirćeta ili soka od limuna

Za originalni fil:
150 ml mlečne slatke pavlake
150 g čokolade
100 g mlevenih pečenih lešnika

Za fil na moj način:
2 žumanceta
50 g šećera
1 vanil šećer
100 g čokolade
125 g maslaca

Umutiti penasto maslac, žumance i šećer, dodati prstohvat soli i sve na kraju zamesiti sa brašnom. Testo treba a je čvrsto, da se ne lepi za ruke. Napravite kuglu, uvijte je u streč foliju i testo ostavite da se odmori u frižideru oko pola sata.

Za to vreme pripremite jedan od filova:
1. originalni fil: zagrejati slatku pavlaku ali vodite računa da ne proključa, prelijte je preko izlomljene čokolade i mešajte sve dok se čokolada ne rastopi. Dodajte lešnik, pečen i očišćen od ljuske pa samleven. Sve dobro izmešajte i ostavite da se prohladi a zatim spajajte podlogu i oblačić filom.

2. za fil na moj način: pripremite sud za kuvanje na pari. Umutiti žumanca sa šećerom, da pobele. Dodati vanilu. Sipati u sud, dodati čokoladu i kuvati oko 5-10 minuta, dok se fil ne zgusne. Ohladiti ga. Posebno penasto umutiti maslac i dodati ga u hladan fil. Sve dobro  zajedno umutiti da fil bude lagan i penast.

Testo za podlogu rasklagijati na debljinu od oko 1/2 cm i okruglim kalupom prečnika 1,5 cm vaditi kolače. Redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostatke testa premesiti i vaditi kolače dokle god testa ima. Kolače peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko desetak minuta. Treba tek malo da porumene odozdo, a da odozgo ostanu sasvim beli. Gotove kolače ostaviti da se ohlade.

Za oblačiće dobro umutiti belanca, dodati im šećer i mutiti sve dok ne postanu sjajna i elastična. Zatim dodati jednu kašičicu soka od limuna. Na kraju lagano umešati mlevene lešnike pomešane sa jednom kašikom gustina. Smesu sipati u dresir kesu sa širokim zvezdastim nastavkom (ili u običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete odseći jedan kraj tako da otvor bude prečnika oko 1 cm). Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega istiskivati jednake gomilice smese. Vodite računa da gomilice budu maaaalo manje od ranije pečenih podloga, jer će pri pečenju oblačići malo da narastu i da se rašire a bilo bi lepo da su i gornji i donji kolač otprilike iste veličine... Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 150C prvo oko desetak minuta a zatim temperaturu smanjiti na 120 i nastaviti s pečenjem još petnaestak minuta. Gotovi kolači treba da budu svetli, tek trunčicu rumeni odozdo a na dodir čvrsti i laaaaganiiiiiii, baš tako - kao oblačići!

I konačno: svaki kolač od podloge nafilovati jednakom količinom fila po izboru i odozgo staviti oblačić.

Mogu se jesti istog trena ali su meni lepši sutradan, kad podloga omekša, fil se stegne a oblačići se tope u ustima... jedan za drugim... u nedogled...


Izdašna mera, iako ne deluje tako, dobićete sigurno oko 60-70 gotovih kolača. Uživajte dok ih ima, jer im je rok trajanja s razlogom izuzetno kratak!<3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар