петак, 21. април 2017.

Kako sam se zaljubila u neodoljivu rugobu

Tek sam bila upoznala gdina Đ kad mi je saopštio da ima pse. Dva komada. Rasa: Engleski buldog. Dobro, kažem ja, hrabro uđem u dnevnu sobu i tamo zateknem dva najružnija psa koja sam ikada videla - mali, zdepasti, zgužvani. Sedela sam osmatrajući gde je taj izlaz u slučaju opasnosti, jedva disala od straha, oni me netmice gledali, slinili i ispuštali čudne zvuke. Procvilim gdinu Đ: ja volim Irske setere. Džaba, on već zaljubljen u njih dve: Cicu i Elizabetu. Ja sam svoje mesto u njegovom srcu tek trebala da osvojim... 



Engleski buldog je jako stara rasa. Vodi poreklo od pasa rase Molos nastalih u Epiru u Antičkoj Grčkoj. Bili su to psi izuzetne snage, veliki i krupni, borbeni, najsličniji današnjem Mastifu. Mnogo kasnije, dok se Rimsko carstvo širilo na krajnji zapad, zajedno sa rimskim legionarima Britansko ostrvo osvajali su i njihovi psi-borci, krupna krvožderna stvorenja. Prema nekim spisima te životinje su bez po muke mogle oboriti jahača sa konja. Protivnicima su ulivali strah a služili su i kao psi za borbe sa gladijatorima ali i sa drugim psima.

Priča se da je jedan engleski plemić oko 1200. godine slučajno video kako jedan lokalni mesar šalje pse za odbeglim bikom. Bik je brzo bio savladan a plemić oduševljen toliko da je u svom mestašcetu napravio teren na kome su se održavale borbe pasa i bikova, Bullbaiting. Pas koji učestvuje u tim borbama je naravmo Bull Dogge - ratni pas starih Britanaca, ogroman i snažan, sposoban da savlada bika, zdrav, velike hrabrosti i izdržljivosti, skoro neosetljiv na bol. Prvi ograjivači bili su upravo mesari. A mesari ko mesari - nije im baš bilo stalo do toga da pas mora lepo da izgleda! Ukrštali su ovog psa sa mastifom da bi bio još krvoločniji i hrabriji. Krv mopsa dodata je da bi se dobio niži pas, sa velikim širokim grudnim košem i kraćim nogama. Razlozi su bili sledeći: njegov zadatak je bio da uhvati bika za nozdrve i da ga drži dok ga ne obori. Za tako nešto morao je biti jak i hrabar, sa širokim grudima kako bi i pluća bila velika i obezbedila dovoljno kiseonika za te napore. Takođe pas je morao da ima izuzetno kratku njušku sa širokim nozdrvama kako bi mogao da diše i dok je zakačen za protivnika. Mora da ima bar tri broja veću kožu da bi zaštitio vitalne organe. Kratke noge su mu omogućavale da napadne protivnika odozdo i da izbegava njegove oštre rogove. Dakle - idealna borbena mašina. I tako sve do 1835. kada je engleski Parlament zabranio borbe pasa. I čovek je opet tu umešao svoje prste i ponovo prilagodio psa svojim potrebama - sada je postao kućni ljubimac. Buldog je tako postao vrlo uspešna kombinacija "groznog" izgleda i viktorijanske sentimentalnosti.

Iako je Engleski buldog veštačka rasa pasa, napravio ju je čovek za svoje potrebe, stručnjaci se ipak slažu da u današnjem buldogu i dalje ima oko 70% krvi njegovih predaka od pre 100-150 godina. 

Neću ovde pisati o kinološkom standardu za buldoge, ali ću naglasiti jednu osobinu koju moraju da imaju da bi bili pobednici, a to je otmenost (posh). Pas koji suvereno vlada ringom, ponosan, isturenog vrata i podignute glave, vedar a opet obuzdan. Pas to ima ili to nema. Na vlasniku je samo da psa voli...

E, to je to! 

A što se ljubavi tiče - pa ona je došla polagano. Trebalo je dve nedelje da se naviknem na to hrkanje čitave noći (posle te dve nedelje nespavanja bez problema mogu da zaspim gde god da me postavite, pa čak i na svadbi, pored zvučnika). Trebalo mi je tri meseca da shvatim da pseće dlake po kući nisu najstrašnija moguća stvar koja me je zadesila u životu i da mogu da živim čak i ako mi je usisivač isključen. Trebalo mi je godinu dana pa da otvorim kutiju Plazme i da prvi keks dam Cici i Elizabeti. Besomučno odani, bezgranično vezani, nesebični u ljubavi i nežnosti - to su buldozi. Trenutno imamo treću generaciju, Cicinog unuka a Elizabetinog sina. Naš Mad Max baš i nije po standardu, ne služi za priplod, kod njega je iskočio taj gen mastifa pa je viši nego što treba, ne vodimo ga na izložbe - ali opet, on je naš šampion. Pre skoro pet godina smo mu nabavili i društvo - Beti. Od prvog dana je beznadežno zaljubljen u nju. Kada ona boluje, on je bolestan, kada ona nije kući u stanju je da cvili bez prestanka. Kako se ne diviti tolikoj odanosti?

Njihova prva fotografija: Beti i Maks

Ipak buldozi imaju i par mana.
Moja porodica spava.... pssst... ali zato zvuk na najjače!

- Jednu sam već pomenula - hrkanje. Vremenom se naviknete pa i ne primećujete.
- Mnogo veći problem je druga mana - otrovni gasovi! Toliko otrovni da je jedna ponosna vlasnica buldoga izjavila da joj je jednom prilikom palo na pamet da te gasove pakuje u konzerve i prodaje kao bojni otrov
- Sline da ne pominjem!
- To su psi koji traže puno pažnje, nege i ljubavi. Zbog svoje zdepaste građe, kratkih nogu a gabaritnog tela, često imaju problema s kukovima, tzv. displaziju. Zbog toga je jako važno voditi računa o ishrani u prvih godinu dana i ne dozvoliti da se pas preterano ugoji.
- Zbog izuzetno kratke njuške buldozi dišu "glasno", "šište i pište", imate utisak da ne mogu da udahnu dovoljno vazduha. Danas se čak u nekim zemljama insistira da vlasnici buldoga obavezno odvedu psa na operaciju nosa kako bi mu se omogućilo lakše disanje.
- Zbog brojnih nabora na licu potrebno je prevoje svakodnevno čistiti mekom pamučnom krpom ili maramicama za pse. U protivnom, eto najezde bakterija i gljivica svakojake fele, a lečenje košta poprilično, a i traje jako dugo. Dakle, preventiva!
- Repić im je prirodno kratak, većina ljudi misli da je sečen, ali nije. Izgleda kao repić praseta. Kako je gotovo sasvim zalepljen za guzu, imaćete "zadovoljstvo" održavanja higijene istog.
- Jedan od najvećih problema je taj što bebe buldoga imaju jako krupne glave tako da se ženke porađaju uglavnom na carski rez. Obično nose 3-4 šteneta ako uopšte ostanu skotne (prirodnim putem jako teško, uglavnom se radi veštačka oplodnja). I sam odgoj šteneta je pravi izazov, tako da je zbog svega nevedenog i cena buldoga mnogo veća nego za pse drugih rasa.
- Buldog je očajan plivač! Suviše krupno telo i suviše kratke noge! Pre nego što svog ljubimca ubacite u vodu, proverite u plićaku kako se snalazi u vodi.
- A najveća mana je kratak životni vek, tek od 8-10 godina. Naša Cica je doživela i dvanaesti rođendan, doduše poslednih godinu i po života provela je na lekovima za srce, na kalijumu i na lasixu ali je doživela, za buldoga, duboku starost. Na kraju sasvim slepa i gluva, usnula nam je na rukama.
 
Plišana porodica

Ne diraj lava...

Beti i bebe

Nemojte se plašiti svih ovih mana, one samo pridodaju šarmu ovog engleskog gospodina. Prednosti, ipak, ima daleko više.

O buldogu kao o psu koji može da savlada bika, ostale su samo priče. On je danas nešto sasvim drugo. Čak ni njegova građa tela danas ne odgovara borcu, on je danas jako miran, dobroćudan pas, umiljat, u svakom trenutku spreman za igru, a od agresivnosti nije ostalo gotovo ništa.

Ako niste od onih aktivnih ljudi, buldog je pas za vas! Kao štene može da bude neodoljivo nestašan, poješće vam omiljene papuče i oglodati štikle na novim čizmama (imam čitav spisak pojedene obuće!), skakaće na sve strane, ali što je stariji to je sporiji. To nije pas koji voli istrčavanje, ali je pas koji voli druženje. Izvedite ga dva-tri puta dnevno napolje da obavi šta ima, dovoljno je na pet minuta, i to je to. Uvaliće se kod vas u krevet, gurnuće vam njušku da se mazi i može tako ležati sve dok ne ogladni. A gladan je uvek! Voli da se izležava po ceo dan i nije za duge šetnje. Ako ste baš rešili da sa buldogom krenete u taj poduhvat, budite sigurni da ćete se posle desetak minuta suočiti sa jednom tvrdoglavom mazgom koja ne želi da se pomeri s mesta, obično izvaljen na leđa ili zalepljen za tlo. Sve što vam ostaje u tom slučaju je da ga uzmete u naručje, ali imajte u vidu da je odrastao mužjak težak oko 30 kg, ženka tek nešto malo manje. Da li ćete nastaviti dalje ili ćete gledati što pre da se vratite kući, to već zavisi od vaše kondicije.

Biću dobar, di je ručkić?!

Moja mila i draga, neprežaljena Bella

Ono kad te muče pundravci ;)

Sreća...

Imaju kratku oštru dlaku pa je održavanje jako jednostavno. Nema češljanja i friziranja, ali češkanje i cmakanje nikada neće odbiti.

Buldog je pas koji će od vas napraviti čoveka! Kod njega ne prolaze osobe koje nemaju svoje JA. Oštre naredbe ponovljene dva miliona puta jednog dana mu se urežu u mozak. Old chump je tvrdoglav, ne popušta, uvek će probati da istera svoje i zato morate biti jaki i pokazati ko je gazda ringišpila. I pored toga oni su veoma odani i iskreno vole sve svoje ukućane, a ne samo vlasnika. Zbog toga se ne preporučuje da se prodaje ili poklanja odrastao pas jer će se jako teško privići na novi dom i dugo će patiti za starim gazdom.

Maks!!!

Buldog u džepu

Maks vesla! 

Ako vam treba pas čuvar, onda zaobidjite buldoga. Najverovatnije će prespavati pljačku, naročito ako se ista odigra odmah posle ručka! Ali ako je budan, onda je to druga priča. Uvek će vas zaštiti a ako treba za gazdu će se i žrtvovati.

Ako krećete na put sa buldogom, imajte u vidu da ne podnose vrućinu pa ćete s njim imati veliki problem čak i ako je u pitanju put od tek nekoliko kilometara. Dakle, klima u kolima je obavezna. 

Onoliko koliko im smeta vrućina, toliko im smeta i hladnoća. Igraće se oni u snegu, skakaće oduševljeni desetak minuta, hvataće pahulje, ali mesto pored tople peći je ono u čemu oni uživaju. 

Buldoge je jednostavno nemoguće ne voleti. Nikada nećete proći nezapaženo dok se s njim šetate. Pružiće vam brojne trenutke radosti i smeha. Milion puta ćete zažaliti što ste ga uzeli (jer ćete bar toliko puta naći slinu zalepljenu na TV, komp, zid, nove zavese, sto, pantalone, svečanu haljinu...) ali nikada ga se nećete odreći i nikada nećete prestati da ga volite.

Cicika i Maks - BFF

Beti i Cicika - simbioza, Beti greje a Cicika se greje! 

Maks sa svojom mamom Elizabetom

Omiljena igračka

Naša porodica

I za kraj citiraću gdina Dakića, kinološkog sudiju: "Toplo vam preporučujem buldoga ukoliko želite da imate iskrenog druga koji vas neizmerno voli, ako želite da imate psa koji zna da hrče i izležava se pored tople peći ili kamina, ako želite psa koji spada u najcenjenije i najskuplje pse sveta, ako želite psa koji nikada ne izlazi iz mode i na kraju ako želite ekstravaganciju i luksuz, buldog je sve to zajedno, ali na prvom mestu, to je samo pas kome treba puno pažnje i brige".

Udomite psa ili mačku, učinite jednu životinju srećnom, vratiće vam se bar duplo.

Zanimljivosti o buldozima: 
- u SAD-u 39 univerziteta ima buldoga kao maskotu, 
- buldog je zvanična maskota američkih marinaca 
- u 2013. godini pojam English bulldog i verzije na drugim jezicima bio je na Googlu najtraženiji pojam vezan za pse. 
- jedna od najpoznatijih odgajivačnica buldoga u Engleskoj ima izuzetno stroge uslove za potencijalne vlasnike. Između ostalog: obavezno poslati mail sa osnovnim podacima o vama i vašoj porodici, šta radite, koliko radite, kako radite, da li imate dovoljno vremena da se posvetite psu, da li ste imali psa, kada ste imali psa, šta znate o buldozima, da li imate malu decu (ako ih imate džaba pišete, ne žele da prodaju psa u porodicu gde malo dete može da povredi psa u igri), i nikako, nikako, NIKAKO ne pitajte za cenu psa: za pravog zaljubljenika u rasu, buldog nema cenu! 

Maks se krije posle napravljene štete

Borba za gazdu

Gazda ringišpila

Luka i Maks mere ko ima veći jezik

Izvori: "Buldozi" - Rade Dakić, kinološki sudija, Wikipedia, iskustvo...

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар