недеља, 29. март 2020.

Očas posla lepinje



Rekla bih da je do nestašice kvasca došlo vikend pre nego što je krenula neka ozbiljnija priča s ovom koronom, jer me je još tad gdin Đ. zvao iz prodavnice i tražio koordinate suvog kvasca, da bih posle detaljnih uputstava koje sam mu dala, jednostavno odustala i rekla - traži onaj u kocki. On kupio dve. Ljubi ga žena! A onda je krenulo 10 dana nestašice, obzirom koliko sam za kvascem kukumakala, rekao bi čovek da je nestašica potrajala bar jedno 10-15 godina. U najmanju ruku. 

I tako, juče odem u redovnu nabavku a prodavačica me priupita zar neću kvasac. Ja konspirativno: a jel ima? Ona konspirativnije: ima! Sunce ti poljubim, gde?! Oči mi ovolike, kao da mi se Džordž lično ispred mene stvorio! Kaže ona: u frižideru! Ja tamo a ono uredno kvasca koliko oćeš... valjda one komšinke što su još onomad napravile trogodišnje  zalihe kvasca rešile da ova korona ipak neće trajati tako dugo pa da im neće trebati nove količine... 

I onda dodjem kući, kvasac spakujem u zamrzivač a napravim ove super brze i ukusne lepinjice s praškom za pecivo by Jekin KapricMislim se nešto, neću valjda jedino ja, u sred ove korone, da budem jedina koja nije napravile ove lepinje? Toliko su iskakale na sve strane, mrtva trka izmedju njih i Luke Jovića i trudne Sofije. 







Potrebno je:
jedna šolja kao mera za sve, ja sam koristila onu od 2,5 dl
2 šolje brašna
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
2 kašike ulja
1 šolja jogurta
+
za posipanje semenke po želji

среда, 25. март 2020.

Vafli od ražanog brašna



Htedoh da samo stavim link na onaj recept koji sam ranije objavila za zdraviju verziju vafli, ali da ne bi bilo zabune šta sam stavila, šta nisam, koliko čega, evo kucam novi recept. 

Vafle odavno nisam pravila, ali kako u izolaciji svašta nešto čoveku padne na pamet, tako je i meni palo na pamet da pospremim onaj deo kuhinje gde skladištim svakojake kućne aparate (apsolutno ne podnosim da mi se išta od te mašinerije razvlači po radnom delu!). I tako, ispod tostera primetih aparat za vafle. Divotaaaaaa, naročito što mi se već danima ništa ne kuva, uhvatila me neviđena lenjost u kuhinji kakvu nisam iskusila godinama. Testo za vafle je izuzetno lako i brzo napraviti a i nije potrebno ništa posebno od sastojaka, pa tako:




Potrebno je:
2 jajeta
100 g šećera
1 kesica vanil šećera
1 kesica praška za pecivo
150 ml ulja
125 ml mleka
malo ruma
sitno rendana kora od jednog limuna
trun soli
150 g mekog belog brašna
100 g integralnog ražanog brašna

субота, 21. март 2020.

U izolaciji...


Ovih dana, kako odmiče sav ovaj horor s koronom, sa svih strana vas vrebaju i iz zasede čekaju svakojaki saveti i preporuke kako prekratiti vreme u izolaciji. Od toga da je neophodno vežbati, onoliko koliko to mogućnosti između 4 zida dozvoljavaju, pa do onih koji savetuju najbezbedniji način vezivanja dece za radijatore. 

Ja ne mogu iz glave da izbijem koliko smo srećni što živimo u kući a ne u stanu. Kad imaš kuću, imaš i dvorište, kad imaš dvorište, imaš i travu, kad imaš travu imaš i pokvarenu kosačicu, a kad već nemaš kosačicu onda smišljaš način kako da se rešiš nabujale trave ;) Ja sam se više ograničila na sađenje i sejanje svakojakog cveća, pa mi i vreme mnogo brže prolazi, jedino što me muči ova upala mišića za koje nisam ni znala da ih imam... 

A kada padne noć ja zovem u pomoć - knjige. Pa vam sasvim namerno, pretenciozno, nudim svoje predloge za čitanje. Slabo ćete tu naći epohalna dela, njih čuvam za neka manje ozbiljna vremena. Ovde ću vam dati pre knjige koje će vas opustiti, zainteresovati, iznenaditi. Redosled je više nasumičan, onako kako mi je pogled padao na policu za knjige, tako da se Vladušić ne uvredi što je iza Nore Roberts. 

четвртак, 5. март 2020.

Bele trufle



U potrazi za nekim novim receptom za bombice, naišla sam na jedan stari  na blogu La cuisine creative. I odličan je, kolači su izuzetno finog ukusa a ni izgled im nije za bacanje :) 

Potrebno je za 40-tak bombica:
150 g maslaca
150 g finog prah šećera
150 g kokosa, sitnije mlevenog
2 pakovanja vanil šećera (20 g)
2 dobre kašike konjaka/vinjaka/ viskija
1 kašičica kafe

Za glazuru:
150 g bele čokolade
4-5 kašika ulja
1 štanglica crne čokolade



понедељак, 2. март 2020.

Bombice od lešnika 2



Zašto jedan kolač večito praviti na jedan te isti način, kada su mogućnosti bezbrojne?! Ovo su bombice od bukvalno par sastojka a ukus im je vrhunski. Pa opet, i ovde se možete poigrati sastojcima i uvek dobiti drugačiji rezultat. 



Potrebno je za 60-tak bombica:
2,5 dl slatke pavlake (po mogućstvu mlečne)
200 g čokolade
50 g maslaca
170 g pečenih mlevenih lešnika

Za glazuru:
100 g čokolade
3-4 kašika ulja

Za grilijaš:
30 g pečenih, očišćenih lešnika
4 kašike šećera