среда, 25. септембар 2019.

Pečena piletina s jogurtom



Slatko, sladje, najsladje pa tek onda pečena piletina s jogurtom! Recept je sličan onoj piletini sa belim lukom i začinima, ali je ovaj put jogurt taj koji pravi razliku. U stvari, piletinu na ovaj način spremam već godinama i bila sam ubedjena da sam recept objavila pre ohoho vremena, kad ono medjutim! I evo da ispravim i tu grešku, stiže recept i za ovaj način pripreme piletine. Ne oklevajte ukoliko vam je kombinacija namirnica nespojiva, nećete se pokajati, to sigurno!!!




(originalni recept)
Potrebno je za 4 osobe:
4 krupnija bataka s karabatakom
1/2 dl maslinovog ulja (eventualno obično)
1 dl jogurta
2-3 čena belog luka
sok i sitno rendana kora od jednog limuna
so i biber po ukusu
1 kašičica semena korijandera

понедељак, 23. септембар 2019.

Francuska marmelada



Ne da nisam imala nameru da je kuvam, već mi ni na kraj pameti nije bilo! Ali, zato ja imam mog dragog gdina Đ. koji misli o svemu :) Zaista sam želela jučerašnji dan da provedem u totalnom neradu, ručak sam imala od ranije, za slatkiš skuvala šerpu sutlijaša, neopeglan veš ionako ignorišem poslednjih par decenija, tako da mi je preostalo samo bitisanje i pomeranje s dvoseda na trosed. Taman ja to tako lepo sve isplanirala (kao da je nerad potrebno planirati!) kad stigoše šljiveeee... 

Recept za ovu marmeladu sam našla u onim kuvarima koje je ranije izdavao jedan od onih ženskih časopista tipa "Nada" ili "Žena" ili tako nešto, moram baciti pogled da vidim šta piše na naslovnici. Pored svakakvih krš recepata, prikupljenih s konca i konopca čisto da se popuni prostor, uvek je moglo da se nadje i nešto fino. Mada bih ga pre nazvala Francuskim džemom jer ipak nema tu glatkoću marmelade, ostavljam mu originalan naziv. Mere sam ipak prilagodila svom ukusu. 

Potrebno je:
3 kg šljiva, očišćenih od koštica i premerenih
3 pomorandže, sok sa pulpom i sitno rendana kora
2 limuna, sok sa pulpom i sitno rendana kora
200 g suvog groždja, belog
2 vrhom pune kašike vanil šećera ili 2 kesice vanil šećera
cca 600 g šećera

субота, 14. септембар 2019.

Junetina na ciriški način


Ajd da probamo i na ovaj način :) Sad se nešto prisećam... kad spemam nešto novo, prvi put, obavezno izdeklamujem gdinu Đ. šta će biti za ručak kako bi se, valjda, psihički pripremio. Tako je bilo i ovaj put: - Debeli, za ručak junetina na ciriški način! On slegne ramenima, pomiren sa sudbinom, šta je tu je, jesti se mora :) :) :) 

Ovo je jednostavno i fino jelo, pripremala sam ga po receptu iz kuvara Brzo & ukusno i opravdalo je što se tu našlo. Preporučujem da koristite meso do buta, mekše je i brže se pripremi. Ako imate sreće a i sredstava u budžetu, onda priuštite sebi juneći biftek, krajnje bRezobrazno skup (cena čak do 2200,00 din/kg što je budalaština jer za te pare pola praseta možete da kupite). U krajnjem slučaju, tu je i juneći vrat, komad malo masniji i zahteva dinstanje umesto prženja, kako bi dobio na mekoći. 

Potrebno je za 4 osobe:
500-600 g junetine (ja sam koristila juneći but)
1 srednje krupna glavica crnog luka
200-250 g šampinjona
peršun
50-tak grama maslaca + ulja po potrebi (malo)
1,5 kašika brašna
cca 1,5 dl junećeg bujona (eventualno supa od kocke)
cca 1 dl belog vina
so i biber
1 kašika sitno rendane kore limuna
2 kašike kisele pavlake
cca 1 dl mlečne slatke pavlake (ako nema može i ona za kuvanje, ali ova lepšaaaa)

недеља, 8. септембар 2019.

Pogačice od pire krompira


Mada bi modernije bilo reći da su ovo slani mafini ali eto, ja volim da kažem da su ovo pogačice.

E sad, možete ih praviti od ostatka pire krompira a možete ga, što bi moja baba rekla, kastelj praviti samo za ovu priliku.

E, tu reč "kastelj" nećete vala naći ni u jednom rečniku, ne postoji, nema je, tako da ne znam da li je u pitanju neka reč turskog porekla koja je na našem podneblju pretrpela toliko promena pa zvuči etimološki nepoznato, ili ju je jednostavno moja pokojna baba izmislila! Uglavnom, kad god sam je izgovorila, uvek sam se susretala sa upitnim pogledima pa sam tako više počela da je koristim u sebi, a sve manje naglas. Kastelj - to je kad nešto radite van svakog plana, samo da bi se to uradilo, jer (o zaboga!) mora da bude uradjeno. To je kad kastelj idete do grada samo da bi kupili cipele koje će i sutra tamo biti, ali eto... Ili kastelj mu operete crne farmerice jer mu se samo te oblače a ima još tridesetore u ormaru. Ili kastelj pravite palačinke dok torta čami u frižideru. Ili kastelj odete u knjižaru samo da kupite knjigu jer vam se baš ta čita i tačka. Kastelj je tako više fizički osećaj za moranje, nego što je to moranje per se.

A počeh s pire krompirom... Moje digresije su valjda do sada svima dobro poznate a i kome nisu, bome mora se pomiriti s njima... U svakom slučaju, nikad mi neće biti jasno kako se nešto pravi od ostatka pire krompira, pa za to još treba i po kile istog, ta koliko ste tog pirea napravili prethodnog dana pa toliko omašili meru da vam preteklo pola šerpe?!!! Kod mene toga retko pretekne, pa i onda samo u tragovima. Tako da ja pire za ove pogačice namenski "kastelj" pravim heheheh.



Potrebno je za 10-12 pogačica:
500 g pire krompira
2 jajeta
50 g rendanog kačkavalja ili sličnog sira
so i biber po ukusu, ne štediti na biberu
4-5 kašika sitno seckanog vlašca ili seckana perca mladog luka
2 kašike kisele pavlake
1 pakovanje praška za pecivo (10 g)
+
dve-tri kašike rendanog parmezana za posipanje

недеља, 1. септембар 2019.

Piletina s belim lukom i začinima


I uopšte mi nije žao što ispekoh toliku piletinu juče, jer se sad opet radujem istom ručku. Rekla bih da je ova piletina slična onoj što sam pravila po Majinom receptu, ali eto, ideju za ovo sam pokupila na netu pa rekoh da isprobam, loše sigurno neće biti. Daleko, daaaaaleko od toga! 

Potrebno je za 4 osobe:
4 bataka sa karabatacima (ili već piletine koliko vam treba)
5 čenova belog luka (više ako je sitniji, domaći)
2 vrhom pune kašičice dimljene paprike
1 kašičica origana
1 kašičica suvog peršuna (može si sveži, stavite ga više)
so i biber
ulje za pečenje