четвртак, 29. новембар 2018.

Punjena vekna / hleb / kifla


Ako vam pretekne čitava vekna hleba (kupite vi, kupi on i eto viška) ili, kao što je to kod nas bio slučaj, sendvič kifla od 30cm dužine, napravite ovu punjenu veknu/kiflu i uživajte u mega-giga sendviču sa mega-giga kalorijama koji će vam doneti veliko zadovoljstvo uživanja u totalno lošem holesterolu. Pravite je jednom do dvaput godišnje, preporučujem isključivo po ladnom vremenu jer nam tad i organizam vapi za masnoćom, i bežite od nje kao djavo od krsta po julskim žegama, da vas ne bi dokrajčila. 


Potrebno je za jednu osobu:
(deluje nenormalno puno ali na kraju ćete tražiti još!)
1 veća sendvič kifla, ona dužine 30 cm
ili
baget hleb iste dužine
ili bilo kakva vekna

maslac pomešan sa sitno seckanim belim lukom
kulen ili slično
kačkavalj, edamer, trapist, dobar crnogorski beli sir ili slično
biber
listovi sveže žalfije (ja samo još da počnem da je pasem koliko je volim!)

уторак, 27. новембар 2018.

Limun štangle


Joj imam sad da vas udavim slavskim kolačima! Evo ga još jedan sa ovogodišnje tacne, posebno namenjen ljubiteljima kremastih kolača. A ako kažem da sam ga "ukrala" od Aliki sa njenog fantastičnog bloga "Mamina jela", onda možete da budete sigurni i u ukus ove divotice.


(originalni recept) 
Potrebno je za koru:
5 belanaca
150 g šećera
150 g mlevenih oraha
3 kašike prezli

Fil:
5 žumanaca
150 g šećera
2 kašike brašna
1 vrhom puna kašina gustina
100 g bele čokolade
1 limun (sitno rendana korica i sok)
200 g maslaca

петак, 23. новембар 2018.

Figaro štangle


Za ovaj kolač je vezana jedna od najvećih trauma mog detinjstva: mami sam prelila vreo karamel preko ruke dok je mutila fil. Ne mogu da kažem da ju je bolelo, taj bol je daleko iznad svakog bola, bar ona tako i dan-danas tvrdi. Nakon tog dana smo promenile način pravljenja ovog kolača, ne sipamo karamel u fil, već fil u karamel, ako ništa drugo daleko manje boli od vrelog karamela, čak i ako malo prsne po rukama! 

Kako se Figaro štangle prave samo od žumanaca, iskombinujte ga s nekim drugim kolačem koji traži samo belanca, ili belanca jednostavno zaledite u posudi za led (jedna kocka - jedno belance) i upotrebite kasnije za nešto. Super je kad se opečete, samo opekotinu premažite belancetom i bol će da se umiri. A neće biti ni plikova (Fala Nalence pilence na ovom savetu, nažalost mnogo puta sam ga već koristila ;) ). 

Još bih samo napomenula da su za ovaj kolač potrebne četiri  ruke: neophodno je da vam neko pomogne da ulijete taj fil u karamel, sve u svemu za to vam može poslužiti i muž, a za to će mu trebati dva minuta vremena. Ja mog nafatala na poluvremenu! :) 


Potrebno je za fil:
10 žumanaca
300 g šećera
300 g maslaca

Karamel:
300 g šećera
cca 50 ml vode

i još:
350-400 g krupno seckanih oraha
2 lista velike oblande

понедељак, 12. новембар 2018.

Kiflice sa orasima


Pre bih rekla da su ovo "Malo drugačije kiflice" sa orasima. Pravila sam ih već nekoliko puta po ovom receptu, nekad s orasima a nekad s lešnicima. Moram priznati da su ipak s lešnicima najukusnije ali kako su ove na slikama pravljene s orasima... pa neka ostanu orasi u nazivu. 


Potrebno je:
(originalni recept by Mucika)
500+50 g mekog belog brašna
300 ml mlakog mleka
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
2 kašike šećera
1 belance
70 g maslaca
prstohvat soli

Fil:
120 g maslaca
100 g prah šećera
1 kašika vanil šećera
po želji 1 kašičica cimeta
150 g mlevenih oraha/lešnika

Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika vode

Za posipanje:
malo prah šećera sa vanilom

субота, 10. новембар 2018.

Liker od suvih šljiva


Nikada mi na pamet ne bi palo da pravim liker od suvih šljiva da mi u sećanju nije ostao jedan koji je jaaaako davno proizvodila "Srbijanka" iz Valjeva. A tata radio tamo. Još se sećam da je pričao kako će, eto, uskoro da proizvode i taj liker, pored svog čuda od alkoholnih i bezalkoholnih pića koja su pravili. 

Probala sam ga tek puno kasnije ali taj ukus i miris su me bukvalno zarobili.  Sad, moja mila majka ovo da čuje digla bi joj se kosa na glavi, čitav život brine da ne zglajznem u alkoholičare i kockare jer je čitala neki horoskop gde kaže da su "ribe" sklone svim mogućim porocima. Eh, da je tad znala da je i hrana porok, da li bi i zbog toga brinula? :))


Potrebno je:
1/2 l "apotekarskog" alkohola 95%
30 komada suvih šljiva, sa košticama
+
200 g šećera
1,5 dl vode

недеља, 4. новембар 2018.

Bečki hlepčići


Izuzetno fino pecivo, meko, hrskavo i idealno za sendviče. Možete ga praviti ovako kao ja, u obliku hlepčića, ili kao zemičke. 


Potrebno je za 6 hlepčića:
1 pakovanje (10g) suvog kvasca
1 kašičica šećera
320 ml mlakog mleka
460 g +2 kašike mekog belog brašna
1 kašičica soli
80 g otopljenog i prohladjenog maslaca
1 jaje
1 kašika vode