уторак, 5. децембар 2023.

Gurabije sa jabukama / elmayi kurabiye


Pre jedno tri godine (valjda?!) gledala sam svoju prvu tursku seriju, hehehehe, kao "učim turski, mora seeee". Ajd' što je glumac bio lep (joj, baš lep!) nego što je ona njegova mučenica non-stop pravila limonu kurabiye, jedino što je, valjda, znala da umesi, pa udri u svakoj drugoj epizodi limonu kurabiye, pa kurabiye, pomislio bi čovek ko zna šta pravi, teško, komplikovano, a ono ustvari  gurabije sa maslacem! Kod nas je uobičajno da se gurabije prave sa mašću i orasima, a vidi vraga, ja ih pravila punjene jabukama. I baš su fine! Jedino što sam podlegla belosvetskim božićnim trendovima, pa sam ih, umesto kao loptice, pravila kao šišarke (vala, ako išta liče!), štono bi babe rekle "izvodila besne gliste", zato vi ne morate da se mučite, tu sam ja da vam kažem šta i kako sebi da olakšate život, ne budite budala kao ja! 

Potrebno je: 
125 g omekšalog maslaca
2 kašike jogurta
90 g ulja (to mu dođe 1 dl pa vam volja čime ćete da ga merite)
1 jaje
80 g prah šećera
1 kesica vanil šećera (10 g)
1 kesica praška za pecivo (10 g)
oko 400 g mekog, belog brašna

Za fil: 
4 jabuke, kiselije
3 kašike šećera
1 kašika ulja
cimet
2-3 kašike oraha (nije obavezno) 

Za posipanje:
prah šećer, mada su sasvim dovoljno slatke i bez njega

среда, 29. новембар 2023.

Ferero bombice



I ne, nema tih bombica koje mogu da se naprave i da budu kao originalni Ferrero Rocher. Ovde vam je isti slučaj kao i sa Rafaelo bombicama - svaka bela bombica s kokosom, svaka bela torta s kokosom, sve je, brate mili Rafaelo, a da niđe veze s pravim Raffaellom nema!  

I pored toga što ove bombice ne zaslužuju svoj naziv, toliko je ustaljen da ga ostavljam, uprkos zdravom razumu. A i ukusne su, izuzetno! 

Potrebno je za oko 60-70 komada bombica:
300 g pečenih, mlevenih lešnika
180 -200 g lešnik napolitanki Jaffa (jer su najbolje)
400 g Nutelle (jer je najbolja)

Za prelivanje:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
50 g sitno seckanih pečenih lešnika (ili Hazelnut crunch iz Lidlare)

Još lešnik bombica pogledajte na sledećim linkovima:

























уторак, 7. новембар 2023.

Četiri vrste bombica - kafa, lešnik, rum, badem

na slici su redom: rum, badem, kafa, lešnik

Odavno mi se vrzma po glavi ideja da vam napišem kako to kod mene ide, to kad krenem s pravljenjem kolača, pogotovo ovih po porudžbini. Kad iz nedelje u nedelju radite jedne te iste kolače, dovedete sebe u situaciju da ste se toliko uigrali, da toliko brzo sve završite, da se sami u čudu nađete. Kada sam pre par godina dobila prvu porudžbinu, panika me hvatala od same pomisli da za dan treba da napravim 4-5 vrsta kolača, a sad ni više od desetak nije nikakav problem :) 

Osnova ove četiri vrste bombica je recept za Zrna kafe - verovatno najzahvalniji od svih sa kojima sam radila. Ipak, i tu je bilo nekih pre problemčića nego problema jer, recimo, rum sasvim drugačije reaguje od vode, mleveni badem daleko slabije upija tečnost nego orasi ili lešnik, čak sam prilagođavala i količine šećera... Ali, svaki put kad sam ih pravila, rešavala sam jedan po jedan nedostatak, i sad, slobodno mogu reći, ovo što ću vam ovde dati, to su te mere, tu već nema greške. A ako vam i pored svega kolač ne uspe, ja se izvinjavam, ali to je već do vas! 

Ove četiri vrste bombica pravim istovremeno. Naravno, kasnije dolazi oblikovanje, prelivanje i ukrašavanje... Najvažnije je pripremiti sve sastojke pre nego što krenete da ih pravite. 

Ovde su linkovi na svaki pojedinačni recept, ukoliko ne želite da pravite sve četiri vrste bombica odjednom:


Zrna kafe






Lešnik bombice br. 3






Rum bombice






Badem bombice






Ali, ako se odlučite... 

Potrebno je (za sva četiri recepta):
500 g maslaca 
240 g čokolade
950 g šećera
voda, amareto, ekstakt badema, rum
1 kg mlevenog keksa Petit Beurre
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenih, pečenih lešnika
120 g mlevenih, blanširanih badema
1 kašičica mlevene kafe

+ Za prelivanje
oko 450 g crne čokolade sa oko 15 kašika ulja
150 g bele čokolade sa oko 5-6 kašika ulja

+ Za ukrašavanje:
u to vam se ne mešam! ali dajem sugestije :) 

понедељак, 6. новембар 2023.

Badem bombice


Da li smem da vam kažem da ove bombice pravim već ihahaj vremena, a tek sam pre neki dan shvatila da ovde uopšte nemam recept za njih? Pa, evo ga, ušao je u onaj triling od rum, kafa i lešnik bombica i sad čini moj redovni četverac bombica koje se prave na gotovo identičan način, s tek nekom malom izmenom u receptu. Ujedno najavljujem sledeću objavu - kako brzo i efikasno napraviti 4 različite vrste bombica! 

Potrebno je:

200 g šećera
75 ml vode i amareta, pomešano
125 g maslaca
100 g kvalitetne bele čokolade za kuvanje 
100 g mlevenih, blanširanih badema
120 g mlevenog keksa petit beurre 

 Za glazuru:
150-200 g kvalitetne bele čokolade
4-5 kašika ulja
50-ak g sitno seckanih badema (ili Almond crunch by Lidl)

понедељак, 23. октобар 2023.

Rankove snikers štangle


To leto po našoj svadbi (ima tome, eto, već 17 godina) otišao gdin Đ do limara da pokupi kola sa popravke. Vratio se sa kolima i receptom za Snikers štangle. Gledam njega, gledam onaj papir,  pa mi lepo nije jasno, da  li to limar kad nema posla mesi kolače pa posle deli recepte uz račune?! A uz to ima i baš fin, ženskast rukopis, vrag će ga znati više ko za koga navija... Kad ono, majstor Rankov kolega s posla, radionica mu u dvorištu porodične kuće, pa mu žena iznela kolače da posluži. A Ranku se toliko svideli da je tražio recept. Godinama sam ga pravila sve po receptu, ali ove jeseni mi nešto došlo da promenim. I promenim. I ovako mi se još više sviđaju! 


Osnovni recept: 
1,5 dl vode
300 g šećera
250 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje
300 g seckanog kikirikija
400 g izlomljenog keksa (Petit Beurre)

Glazura:
150 g čokolade za kuvanje 
5-6 kašika ulja

- Moj dodatak
Za kikiriki puter je potrebno:
150 g kikirikija
50 g prah šećera
50-70 g maslaca
dobar prstohvat soli

уторак, 17. октобар 2023.

Čoko-plazma kolačići


Dok neke žene totalno odlepe na svaki recept koji sadrži krem bananice ili jafu, meni je dovoljno reći samo - Plazma! I tu nastaje moje pomračenje svesti... Ne znam šta je u tom keksu i kakvu mandžu stavljaju u njega, ali da me neko pita koji bih to keks mogla da jedem do kraja života i da nikad ne probam ništa više drugo slatko - dileme nema, samo Plazmu. I tako... čim sam videla ove kolače na IG stranici jecine_kulinarije, znala sam da ih praviti moram. Uostalom, baciš pogled na sastojke i sve ti jasno.



Potrebno je:
300 g mlevene plazme
125 g maslaca
130 ml mleka
50 g crne čokolade 
50 g prah šećera
+
50 g mlevene plazme za valjanje
oko 100 g mlečne čokolade

понедељак, 2. октобар 2023.

Turska čorba s piletinom i jogurtom / Tavuk ve yoğurt çorbası


Znate ono kad probate neki novi recept za neko sasvim obično, svakodnevno jelo pa posle toga ne želite da isto to jelo pravite ikako drugačije? E, to je slučaj s ovim receptom, pileća čorba mi nikad nije bila ukusnija, a verujete mi, nakuvala sam se pilećih čorbi u životu!  

Potrebno je (za 4-6 osoba):
1 veći pileći batak sa karabatakom
2 kašike maslinovog ulja 
1 manja glavica crnog luka
mešavina zeleni (celer, peršun, šargarepa, paškanat) ili domaći začin 
2 lista lovora
3-4 karanfilića
1 kašičica kurkume
so, biber, ljuta tucana paprika, peršun

1 žumance
3 kašike brašna
1 dl jogurta
sok limuna









уторак, 19. септембар 2023.

Lemon crinkle / raspucanci od limuna


Uvek mi je bio čudan ovaj naziv "raspucanci", kao da se keks raspucao a ne da je samo ispucao, napukao, ali onda bi bili "napukanci", što je, opet, podjednako glup naziv :). Inače, bilo da su krinkl ili raspucani, jako su fini, nežni i blago "žvakasti" u sredini. Možete ih praviti i s nekim drugim citrusima, ali ovde, ipak, oni s limunom.

Potrebno je:
2 jajeta
150 g šećera
sitno rendana korica od 2 limuna
50 g maslaca (sobne temperature)
prstohvat soli
1 pakovanje vanil šećera
1 pakovanje praška za pecivo
2 kašike soka od limuna
40 ml ulja = 40 g ulja, merite čime vam više odgovara
350-370 g mekog belog brašna
+ kristal šećer i prah šećer za valjanje kolača



петак, 15. септембар 2023.

Keks na eks

Nemam novi recept za keks ali biće ga koliko ovaj vikend, jer - u naletu sam! A dok ne stignu novi recepti, evo jedan fin pregled onih provereno dobrih kolača. Klik na link pored slike vodi vas direktno na recept :)


уторак, 12. септембар 2023.

Gvakamole namaz


Super stvar s gvakamole namazom je što u njega ide onaj avokado što ste kupili u Lidlu na akciji, a pojma nemate šta se radi s njim jer je bezukusan, onako sam, bez ičeg :) Ako ste kao i ja, pa ni paradajz u radnji ne znate da odaberete kako valja, onda u kupovinu avokada idete na čistu sreću - ili je zelen (a inače je zelen), ili je truo, ili vas baš 'oće sreća pa ste uboli pravi! Četvrtog nema! Pogledajte na internetu kako odabrati pravi avokado, ja za to nikad nisam imala dovoljno živaca nego - tako mu je kako mu je! 

Dakle, za gvakamole namaz potrebno je:
2 komada avokada
1 manja glavica ljubičastog (ili običnog) crnog luka
1 paradajz, srednje veličine
sok limete, po ukusu, preživećete i ako imate limun 
podosta korijandera, može i peršun, ja volim peršun
so + biber, razume se, po ukusu
malo crvene ljute papričice, ja uvek stavim malo više pa onda dramim po kući

четвртак, 24. август 2023.

Lisnato s voćem


Instagram je ovog proleća i leta poludeo od lisnatog testa s voćem, ali u onoj
 obrnutoj varijanti: voće se ređa na pleh pa pokriva kockama lisnatog. Zanimljivo... a nije ni loše... ni najmanje! Ovde ću dati recept sa kajsijama, mada možete praviti i s breskvama, šljivama, jabukama, vala i sa ananasom ako vam baš zapelo :) Ili, sasvim suprotno - pravite slane kocke! 


Potrebno je za 12 komada: 
1 list lisnatog testa
6 kajsija
12 kašičica meda ili smeđeg šećera (ili običnog, belog šećera)
12 kašičica sitnog, neslanog sira (može i kisela pavlaka)
prah šećer

среда, 23. август 2023.

Grčki griz kolač


Još jedna super brza poslastica, a možete je praviti kao kolač ili, ovako kao ja ovaj put, kao šnit tortu. Recept je još poodavno Jeka objavila na Coolinarici i bio je isproban bezbroj puta a kasnije je osvanuo i na njenom blogu Jekin Kapric. Meni slatkog nikad dovoljno, pa sam uvek radila duplu meru :) 

Potrebno je: 
100 g ulja
100 g maslaca
400 g pšeničnog griza
600 g šećera 
2 kesice vanil šećera
malo cimeta, mada ja ne stavljam

Glazura:
100 g čokolade
2-3 kašike ulja
1 velika kašika kisele pavlake


уторак, 22. август 2023.

Slatko od kupina


Kao i svako slatko, tako i ovo nije neka posebna mudrost napraviti. Može se praviti i od divljih i od pitomih kupina, razlike u receptu nema. Jedino, ako uzimate domaće, gajene kupine, vodite računa da su one slađe (ima ih, naravno, više vrsta), pa nek su i krupnije, nema veze. 

Potrebno je za 4 tegle od 750 g:
2 kg kupina
2 kg šećera
1 l vode

понедељак, 21. август 2023.

Krokant od susama ili susam pločice


Ako u životu nemate baš nikakva pametnija posla do da sami sebi vadite plombe, onda obavezno pripremiti ove susam pločice, mnogo će vam olakšati taj posao. Na stranu što će vam za pripremu trebati sve ukupno desetak minuta, najveći problem će vam biti kako da se zaustavite samo na dva-tri komada. Jer, jeziva su zaraza!

Potrebno je:
230 g kristal šećera
130 g susama 
25 g maslaca

недеља, 28. мај 2023.

Lisnate čapati lepinje


Sad bi neko rekao - hleb ko hleb, ali ove čapati lisnate lepinje su zaista divne. Valjda zato što su sa maslacem koji im da taj divan ukus i mekoću. Kad krene ova sezona roštiljanja, ovakve lepinje su uvek dobrodošle na stolu jer, zaista, nema ko ih ne voli. Takođe, umesto u tiganju, možete ih peći i na roštilju, bolje na ravnoj ploči nego na rešetki. 

Potrebno je:
400 ml mlake vode
1 kašičica soli, 
1/2 kašičice šećera
oko 550 g mekog belog brašna
(ja sam u testo dodala i seckani vlašac, volim, šta ću jadna) 

Za premazivanje:
oko 150 g maslaca
50 ml maslinovog ili običnog ulja
(a i ovde sam dodala vlašac :) plus malo sitno seckanog belog luka i trun ljute tucane paprike, vi ne morate, nije obavezno) 


понедељак, 22. мај 2023.

Aja Sofija, 1500 godina

Samo je čudna igra sudbine na presto moćnog Vizantijskog carstva u VI veku mogla da dovede ilirskog vojnika Justinijana, sestrića običnog i nepismenog svinjara Justina, i Teodoru, mladu konstantinopoljsku uličnu erotsku plesačicu i glumicu, neudatu majku jedne devojčice. Njihova međusobna ljubav i duboko poštovanje i poverenje, a posebno njihova zajednička vladavina, obeležili su ne samo jedan period Vizantije, već njihovo zaveštanje traje do današnjih dana. Za vreme njihove vladavine započeta je, a 537. godine i završena gradnja Aja Sofije, Crkve Svete Mudrosti, koja će narednih 1000 godina ostati najveća verska građevina na čitavom svetu. Zidana je ciglama sa Rodosa, zbog njihove svetle boje, freske, stubovi, arhitravi i svod bili su optočeni srebrom, bronza, zlato i raznobojni mermer dovoženi su sa svih strana sveta: zeleni kamen sa Balkana i iz Lakonije, onaj sa crvenim žilama stizao je sa Lezbosa, narandžasti iz Libije, porfir je iz Tira. Na kapitelima stubova nalazili su se Justinijanovi i Teodorini isprepleteni inicijali. Sunce se presijavalo na uglačanom mermeru. Aja Sofija je natkrivala moćni grad svojom velelepnošću: kupola visine 56 metara i prečnika 32 metra koju nose četiri moćna stuba, tu je još i 40 lukova i 40 prozora kroz koje prolazi svetlost tako da ogroman unutrašnji prostor deluje prozirno i vazdušasto, eterično.  


Brojni zemljotresi, požari, ustanci, ratovi, pobune, prevrati, krstaški pohodi – sve je to uticalo na izgled Aja Sofije. Do 1453. godine služila je kao pravoslavna Saborna crkva i bila je sedište Vaseljenskog patrijarha. Te godine neosvojivi Konstantinopolj pada pod naletom nove moćne sile – Osmanlija. Mehmed II Osvajač za samo mesec i po dana uspeo je ono što nikom nikad ranije, u skoro 2 milenijuma dugoj istoriji grada, nije pošlo za rukom. Pad Konstantinopolja označio je i propast Vizantijskog, odnosno Istočnog rimskog carstva a Carigrad ostaje prestonica novog, Osmanskog carstva. Aja Sofija je u tom periodu pretrpela značajne promene: postaje i ostaje glavna džamija sve do izgradnje Sultan Ahmedove (Plave) džamije 1616. godine. Uklonjeni su zvona, ikonostas, krstionica, ikone, dodata su 4 minareta, minber (prostor u džamiji gde stoji imam za vreme molitve) i mihrab (niša u zidu koja je okrenuta ka Meki). Aja Sofija je ostala džamija sve do 1931. godine, nakon pada Osmanskog carstva. Sa dolaskom na vlast Kemala Ataturka, sultanat se ukida, Turska postaje sekularna republika a Aja Sofija miri dve velike religije tako što postaje - muzej. Postaje vlasništo svih. Od tada pa do 2020. godine (a verujem da je to još uvek) ona je najposećenija turistička atrakcija u Turskoj (mada je ta reč „atrakcija“ tako banalna kada je u vezi sa Aja Sofijom). 2020. godine posebnim ukazom Državnog saveta i poništenjem odluke iz 1934. godine, Aja Sofija je ponovo postala džamija. 


Kad god da uđem u neku velelepnu građevinu bilo koje vere (crkva, džamija, katedrala, sinagoga, nema razlike), kad god me zaslepe sjaj, bogatstvo i raskoš, prvo što pomislim je – pa, mogli su i pametnije da potroše te pare! To mi se jedino nije desilo u manastiru Mileševa i u Aja Sofiji. Valjda zbog onog Belog Anđela i zbog poštovanja prema svim vekovima postojanja i opstajanja Svete Mudrosti. 













Kameni basamak, potrošen vekovima




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Krompirići sa parmezanom


Evo, ovo je već treći-četvrti put zaredom kako ih pravim! Otkako sam ih prvi put videla na Instagramu, znala sam da će postati naš broj 1 krompirići, i nisam se prevarila. Na ovaj način možete pripremati i mladi i običan krompir bilo koje sorte, s tim što ćete mlade krompiriće seći na pola, dok ćete običan, stari krompir seći na kolutove debljine oko 2 cm. 

Potrebno je:
1 kg mladih krompirića
oko 1,5 dl maslinovog (ili običnog) ulja
1 kašičica krupne morske soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana
grančica - dve ruzmarina
po želji malo ljute tucane paprike, belog luka
oko 100 g parmezana

Još neki recepti za savršeni krompir:



















понедељак, 24. април 2023.

Čupava pita


I tako, sasvim slučajno na IG naletim na ovaj recept i naprečac rešim da promenim čitavu koncepciju jučerašnjeg ručka. Jer su za dezert trebale da budu, i bile najavljene i oberučke prihvaćene, slatke kiflice sa džemom. Ali, dok je gdin Đ. došao s posla kući, u rerni se već pekla ova pita. Na kraju je samo prokomentarisao: Ovako nešto si već pravila, odlično! Ljubi ga žena u oko plavo ❤️, sve zna!

Tek kasnije sam videla da je to Jekin recept , a to samo garantuje da možete da krenete u avanturu bez trunke razmišljanja! 

Da li ćete mi poverovati ako vam kažem da mi je za pripremu bukvalno trebalo 5 minuta, a ostatak je bio neizdrž dok se ispeče i popizditis dok se malo ne prohladi. Super kolač, časna reč!  Ja sam ga pravila sa domaćim pekmezom od šljiva i sa malinama, a vi možete napraviti kombinaciju po svojoj želji. 

Potrebno je za mrvičasto testo:
100 g masti
100 g maslaca (ili margarina)
200 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 jaje
500 g mekog belog brašna

Potrebno je za fil:
oko 350-400 g džema po izboru
oko 500 g voća po izboru (maline, kupine, kajsije, šljive, višnje...)
4 kašike griza ukoliko je voće iz zamrzivača, 2 kašike griza ukoliko koristite sveže voće

Potrebno je za posip:
1/3 ukupne količine mrvičastog testa
4-5 kašika krupno mlevenih oraha, badema...
1 kesica vanil šećera
i
po želji, badem u listićima

Nešto slično, a ipak drugačije je: