Svako od nas ima neku svoju patnju. Moja su godinama bile griz knedle za supu, to nije bila patnja, to je bila čista agonija! A znam i one (juhuuu, tu saaam) koje sam pomen reči gibanica dovodi do očaja. Sve lepo napravite, ušuškate je, našušurite je, stavite da se peče, ona raste li raste, gotovo udara u gornji grejač rerne, vama srce puno, prođe skoro sat vremena, proverite da li je pečena, izvadite je iz rerne i - šljus! - samo se spusti, vala ako nije niža nego kad je stavite da se peče! Vi je sečete, razočarano, testo uredno pečeno, za sat vremena u rerni prase gotovo da se ispeče a kamoli kore i par jaja, ali gibanica tankaaaa... Onda neko posavetuje da, kad je ispečete, onako ceo pleh okrenete naopako da gibanica visi, oslonite o dve-tri šolje i tako je pustite da se ohladi. Ona zvekne iz pleha, i ono malo rupičastog testa što je bilo u njoj, to se od udara o radnu ploču slepilo. Nema čega se nisam naslušala, kakvih sve saveta da gužvara ne splasne kad se ispeče, da više nisam znala šta je logično a šta je od tih saveta "zbogom pameti": te babe su nam to pekle u onim teškim šerpama, kakvi crni plehovi i đuvečare, te šta će ti jogurt u gibanicu sačuvajmebože, te moraju domaća jaja, ova kupovna vodenasta, te nema više onih koradžija sestro slatka, ovo sve guma, kore nisu, te bez smederevca nema gibanice, dakle mi u gradu možemo ili da pocrkamo željni gužvare ili na poljančetu iza zgrade da ložimo zajednički smederevac, i tako dalje, u nedogled...
Ali, zato lažna gužvara rešava sve vaše probleme! A stvar je vrlo prosta: od sastojaka koristite ono što inače stavljate u gužvaru: jaja, sir, ulje, so, kisela voda - kao zlatni standard, a pored toga dodaju se još i kisela pavlaka, jogurt, kajmak, za jači, puniji ukus. Nije bitno šta i čega, ovde je bitno samo kako. Ipak, ovde ću dati mere kako je ja inače pravim, ali opet kažem: stavite sastojke koji vama odgovaraju, ništa nećete pokvariti!
Potrebno je:
3 jajeta
500 g dobrog starog sira (moj bio punomasan pa se sasvim istopio, ali ukus je ostao 😁)
100 g kisele pavlake
1 dl ulja
1,5 dl jogurta
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
ulje za premazivanje kora
+
100 g kisele pavlake
1 jaje
ostatak fila
semenke
Oni koji pažljivije prate blog, odmah će primetiti da je to recept za Ružice sa sirom, i zaista, razlika je minimalna. Možete pogledati i taj recept ukoliko kliknete OVDE!