четвртак, 13. октобар 2022.

Lisnato ždžemom



Sećam se kako sam pre par godina radila test otpornosti na šećer, na spostveni zahtev, jer sam se plašila da sa mnom nešto nije u redu, oduvek sam mogla da pojedem nenormale količine slatkiša, nemoguće da to nije ostavilo neke posledice... Odem u laboratoriju, mladi gospodin mi da punu šolju od 3 dl glukoze da popijem, kaže "možda će vam biti malo muka, mnogo je slatko, pijte iz više puta", ja navrnem onu šolju, eksiram ko profesionalac, zveknem na pult, reko "super, ovo ko sirup za baklavu mašala!" Pogledao me čovek, samo što se i levom i desnom nije prekrstio... I šta da vam kažem, rezultati odlični! Posle se setim da mi, najverovatnije, imamo neki genetski poremećaj kad su slatkiši u pitanju: pradeda je šećer jeo na kašiku, bez ičeg, onako samo zahvati par puta na dan, deda nikad nije bio bez bombona i ratluka, jeo sve slatko što se napravi pa čak pio i štirku iz šerpe jer je mislio da je fil, baba mogla da živi na koka koli, pa opet nikom od njih nije šećer došao glave, nego godine! Aferim! Ih, što mi ide ovaj turski :) Ja sam se skoro, recimo, setila da sam kao dete najviše volela da jedem čokoladu sa šećerom: malo čokolade, malo šećera u kocki, pa sam morala da se podsetim da li je zaista ta kombinacija bila tako dobra. I bila je, verujte mi! 

Ovo lisnato testo sa džemom (iliti ždžemom, po narodski), super je brzo, jednostavno, nije ni skupo, a taman digne šećer na normalu. Zato:

Potrebno je:

1 list lisnatog testa

3 kašike džema od kajsija (ili po izboru)

2 kašike mlevenih oraha

malo himalajske ili krupne morske soli

prah šećer


Rernu zagrejati na 250 C. Veliki pleh dim. 35x45 cm obložiti papirom za pečenje. 

Lisnato testo razvući tanko na dobro pobrašnjenoj radnoj površini. Premazati ga džemom i posuti mlevenim orasima. Uviti u čvrst rolat. Seći ga na parčad debljine oko 1-1,5 cm i ređati ih u pleh sečenom strano na dole. Odozgo posuti trunčicom krupne soli, recimo na svako parče tek par zrnaca. Ova so daje divan kontrast slatkoći testa i još više je ističe. 

Peći na 250C, bez otvaranja rerne, lisnato treba lepo i ravnomerno da porumeni. Pečene ružice posuti s malo prah šećera i vanile. 






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


Нема коментара:

Постави коментар