Verujete li da sam paprike počela da jedem tek pre par godina? Isto tako i krastavce. Čak i paradajz sam zavolela tek u kasnim dvadesetim. Valjda je kod mene taj "osećaj za povrće" proradio mnogo kasno, u stvari, tek onda kad su roditelji digli ruke od toga da ću išta od povrća ikad staviti u usta. Pa i dan-danas gdinu Đ. skuvam grašak, on bukvalno oliže šerpu, diše i uzdiše, a ja čak ne probam ni da li je slan! Boranija? Ko to još jede, hahahaha? Sećam se da je mama jednom spremila boraniju, pa je zapekla s kajmakom, pa u nju ušuškala šnicle, pa rekla: Ako ćete meso da jedete, sad morate i boraniju! Tata, brat i ja uredno očistili šnicle i ni zalogaj boranije u usta stavili nismo. Pojeli baba, deda i mama. Mislim da je više nije ni kuvala sve dok snajka nije ušla u kuću, taj izrod čak i boraniju voli! Ali, paprike sad čak i iz turšije jedem :) Ideju za ovaj ručak našla sam na fejsbuk stranici Turska kuhinja, nije ništa epohalno, ali sam se ja tako slatko naumakala safta i najela paprike, da je to za priču! Na stranu što ove koje sam pravila nisu na kajmaku, jer ga nisam imala, već su na slatkoj pavlaci, ukus im je fantastičan. Pa probajte, nit je teško, nit je skupo, a paprika sad u septembru ima svih mogućih sorti.
Potrebno je:
paprike, kakve god, poželjno je da koja bude i ljuta somborka ili bar dodajte jednu ljutu papričicu
kajmaka ili mlečne slatke pavlake sa 36% mm, koliko da prekrije paprike
belog luka, po ukusu
soli, po ukusu
bibera, po ukusu
sveža lepinja, pogača, daj bilo kakav vruć beli lebac, to mora uz ovo!
A od recepta za Kafansku pogaču deli vas samo jedan
KLIK!