четвртак, 22. септембар 2022.

Bajadere


Za razliku od davno napisanog recepta za BajaNdere, ovo je unapređena verzija koja se iskristalisala u besomučnom pravljenju ovog kolača iz nedelje u nedelju. Ni prethodni recept nije za bacanje, sačuvaj bože, ali se ovaj pokazao kaoooo, recimo, finiji. 



Potrebno je:

2 dl vode

300 g šećera

1 pakovanje vanil šećera

200 g maslaca / margarina

+

150 g oraha

150 g blanširanih badema

300 kg petit beurre keksa

50 g mlečne crne čokolade

50 g čokolade za kuvanje

Za glazuru:

100 g čokolade za kuvanje

3-4 kašike ulja


Recept za BajaNderu možete pogledati ovde KLIK! 






Verovatno ono najbitnije što je izmenjeno u odnosu na stari recept je priprema oraha i badema. I jedne i druge meljem u blenderu / secku, da budu što finije mleveni, ali da se ne pretvore u pastu. Koristim blanširane bademe. U blenderu meljem i keks, isto da bude fino mleven. Takođe, u crni deo dodajem pola mlečne a pola čokolade za kuvanje s većim procentom kakaoa, dok u glazuru ide samo čokolada za kuvanje. Iako mnogi potenciraju da se bajadera pravi s Plazmom, ja, ipak, i dalje volim da je pravim sa Petit Beurre keksom. Mada Plazmu obožavam, jednostavno mi suviše izmeni ukus ovom kolaču. Ali, još jednom da kažem onu moju mantru: ni jedan recept nije sveto slovo na papiru, ovde je samo način na koji ja pravim ovaj kolač, vi stavite šta vama odgovara. 

Dakle, što finije samleti orahe i blanširane bademe. Razdvojiti ih u dve posude. U deo sa orasima dodati 120 g mlevenog keksa, a u deo sa bademima dodati 180 gr keksa. Količina je različita jer u deo sa orasima ide i 100 g čokolade, pa da ne bude nesrazmeno deblji crni deo kolača. 

U šerpici sa debljim dnom, na tihoj vatri, otopiti zajedno 50 g mlečne čokolade i 50 g čokolade za kuvanje. 

U šerpu sipati šećer i vodu, dodati vanil šećer i sve kratko prokuvati, nek vri na slaboj vatri tek minut-dva. Dodati maslac i mešati da se rastopi. 

Vrelim sirupom preliti i deo sa orasima i deo sa bademima. Kako ne upija svaki keks podjednako tečnosti, nekad će vam biti potreban sav sirup, a nekad će ga i ostati, recimo manje od pola decilitra najviše. Zato nemojte krknuti sav sirup odjednom pa se posle za glavu hvatati jer je retko, nego dodajte malo po malo, mešajući varjačom smesu. Napominjem da se pokazalo da posni keks bukvano pije tečnost. I jedna i druga smesa treba da budu meke i lake za oblikovanje. U deo sa orasima dodati i otopljenu čokoladu i dobro izmešati. 

Ja bajaderu uvek oblikujem na plehu / poslužavniku, dok je sve još toplo. Vi, ako vam je tako lakše, možete je slagati i u nekom manjem plehu, dimenzija kolača je otprilike 30x20cm da bi bio neke pristojne debljine. Dakle, na pleh postaviti papir za pečenje i izručiti prvo crni deo. Oblikovati ga u što pravilniji pravougaonik debljine oko 1,5 cm. Površinu po potrebi poravnjam oklagijom, špahtlom ravnjajući ivice. Ostaviti da se prohladi minut-dva a zatim preko naneti deo s bademima. Obično tu smesu nabacam u gomilicama preko a onda je polako poravnjam rukom, opet špahtlom pridržavajući ivice. Takođe, po potrebi površinu poravnjati varjačom. Ostaviti da se ohladi i stegne. 

Slika pripreme je ista kao i za prethodni recept

Za glazuru na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu, dodati ulje i sve dobro izmešati. Kolač pre nanošenja glazure treba da bude sobne temperature kako bi i glazura bila što ravnija. Preliti preko kolača, poravnjati, po potrebi pleh blago par puta čuknuti o radnu površinu kako bi se čokolada ravnomerno rasporedila, i - to je to! 


Svaki put kad sam na fejsbuku objavila slike bajadera, mnogi su me pitali kako ih tako isečem da čokolada ne puca i da je presek lep. Pre sečenja kolač ostavim na sobnoj temperaturi jedno desetak minuta, to je dovoljno da se čokolada malo oporavi a da kolač ispod ostane čvrst. Sečem je tankim skalpelom, bez testerisanja, u jednom potezu. Skalpel obrišem od ostataka čokolade. Ako vam je, ipak, čokolada toliko čvrsta da puca, predlažem da skalpel malo zagrejete na ringli, prvo blago presečete čokoladu na površini, a onda, u drugom potezu, sečete ceo kolač. 


Iako se bajadera tradicionalno seče na štanglice, ja ih poslednjih godinu-dve sečem na kocke dimenzija 2,5x2,5 cm, taman stanu u minjon korpice br. 1 :) Ova mera je izdašna, dobijete oko 1,2 kg kolača, broj im se ne zna. 

Okrajke pojedu ukućani i komšiluk. Ipak, nekako (ne znam kako, eto, ne znam!), došlo je do toga da se i gdinu Đ. i komšiluku više smučili svi okrajci od svih mogućih kolača koje sam ikad pravila, pa su se za našu slavu prijatno iznenadili jer su, umesto okrajaka, konačno mogli da probaju i izložbene primerke. 


Slavski kolači

na tacni :) 

Pošto mrzim da bacam bilo šta od hrane, tako gledam da bajaderu pravim pre, recimo, bombica od suvih šljiva, ili pre rozen torte, u stvari pre bilo kog kolača u koji inače ide sirup. Zato što onaj sirup što mi preostane od bajadere, dodam u te kolače, tako da se ništa ne baca :) 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар