Kad sam vas nedavno ponovo davila s Lisnatom pogačom koju sam pravila po receptu sa Coolinarije, neko me je negde, u nekom trenu upitao (znam da nisam ni odgovorila na pitanje jer se u medjuvremenu negde zagubilo) da li od ovog testa mogu da se prave i kiflice. E pa evo odgovaram - mogu! Oooo i te kako mogu. Recept sam isprobala dva-tri puta, evo kao bi onda to trebalo da izgleda:
Potrebno je za testo:
500+50 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
2 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
5 kašika ulja
Za premazivanje testa:
125 g maslaca ili margarina, prilično mekog
Za punjenje:
1 belance
malo soli (po potrebi)
200 g belog sira
Za premazivanje i posipanje kiflica:
1 žumance
1 kašika vode
1 kašika ulja
susam, ćurekot, lan, kim, origano...
Dakle, čitav postupak pripreme testa je potpuno isti kao i za pogaču, tu nema razlike: u 2 dl mlake
vode dodati 1 kašičicu šećera i kvasac, pa promešati. Ostaviti sa strane da odstoji par minuta i da se kvasac aktivira, tečnost treba da se zapeni.
U vanglicu prosejati 500 g brašna, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti nadošli kvasac, mlako mleko i 5 kašika ulja. Zamesiti testo lagano obarajući ivice brašna u tečnost. Testo izručiti na radnu površinu i nastaviti s mešenjem sve dok se ne utrošli svih pola kilograma brašna, a testo treba da postane meko i elastično, ne treba da se lepi za ruke. Od testa napraviti kuglu i prekriti je vanglicom, neka odstoji jedno pola sata do 45 minuta da testo dobro nadodje. U stvari, kad mi testo podigne vanglu, onda znam da je dobro!
Maslac malo zagrejati pa rashladiti uz mešanje, neka bude onako fino kremast da lako može da se maže.
Dva velika pleha od rerne dim. 35x45 cm obložiti papirom za pečenje.
Sir usitniti, po potrebi dodati soli, i pomešati ga s jednim belancetom.
Naraslo testo blago premesiti na pobrašnjenoj površini, pa podeliti na 8 jednakih delova, oblikovati ih u jufke. Svaku jufku razvući oklagijom u krug prečnik većeg tanjira, debljine oko 1/2 cm i premazivati ih omekšalim maslacem, sve sem poslednje. Redjati ih jednu na drugu, svih osam. Prebaciti ih na pobrašnjen tanjir, prekriti streč folijom ili uviti u najlon kesu i ostaviti u frižider na bar jedno 45 min.
Dobro rashladjeno testo ponovo prebaciti na pobrašnjenu površinu i rastanjiti u veliki krug debljine cca 1/2 cm. Oštrim, tankim nožem ili radlom testo iseći na četvrtine a zatim svaku četvrtinu iseći na šest trouglova. Na širi kraj trougla staviti punu kašičicu sira i pažljivo uviti u kiflicu, razvlačeći testo u dužinu kako bi kiflica imala više namotaja.
Kiflice redjati na plehove i ostaviti ih da dobro nadodju na toplom mestu. Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Pred samo pečenje kiflice premazati žumancetom umućenim s vodom i uljem i positi ih po želji nekim semenkama.
Peći ih 15-tak minuta na 200C, neka fino i lepo porumene. Gotove ostaviti da se prohlade na rešetki, pa... pa šta da vam kažem, valjda znate šta vam je činiti!
Još samo da napomenem: možete ih praviti i slatke, samo malo smanjite količinu soli u testu, pola kašičice je sasvim dovoljno, punite ih džemom ili nekim kremom (danas bez nutele živi nismo), preskočite semenke a pečene pospite prah šećerom!
Napekla sam se kiflica i kiflica u svom životu, ali ovima je gdin Dj. bio oduševljen i to ne samo tad dok su bile još tople i meke, nego i sutradan kad su bile hladne i i dalje meke! Kaže da ga ukusom podsećaju na kroasane. E a to je nešto što nikako da se nakanim da pravim... valjda zato što sam tamo negde u bespućima interneta videla sliku jednih kroasana koje je napravio majstor majstorski, po francuski, i sve mi se čini da meni teško da će takvi ispasti... a kad su kroasani u pitanju jednostavno ne želim da se zadovoljim ičim manje od savršenstva!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар