Od trenutka kada je ovaj recept objavljen na Coolinarici pre skoro 13 godina, a kasnije i na blogu autorke Jekin kapric, postao je obavezan kolač na svakom slavskom stolu. Jednostavne pripreme a izvanrednog ukusa, izuzetno izdašan, omiljen je mnogima. Ovde ga dodajem ne zato što ne znate za taj recept, već više da bih upotpunila svoju kolekciju bombica i sitnih slavskih kolača :).
Potrebno je (za oko 60 komada):
2 dl vode
200 g šećera
100 g čokolade
150 g maslaca
150 g mlevenih pečenih lešnika
Za valjanje bombica:
oko 100-150 g ili mlevenih pečenih lešnika (sitno ili krupno, već po želji, kod mene pola-pola)
oko 200 g Nutele ili nekog drugog kvalitetnog čokoladnog krema
U šerpu sipati vodu, šećer, dodati čokoladu i maslac i sve kratko prokuvati na slaboj vatri. Nek se sastojci otope i nek lagano vri jedno minut-dva. U vrelu smesu dodati 150 g mlevenih pečenih lešnika i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se prohladi. Meni lično je mnogo lakše da ove bombice oblikujem od mlake smese, manje se lepi za dlanove a i nije potrebno da stalno vlažim dlanove kako bi se bolje uvaljale u mlevene lešnike.
Dakle, oblikovati bombice (ja ih premerim da svaka bude težine 14 g) i odmah ih uvaljati u krupno ili sitno mlevene pečene lešnike. U sredini svake napraviti udubljenje bilo drškom varjače bilo prstom. Ako imate duge nokte, bolje varjačom :). Ređati ih u minjon korpice i u sredinu svake utisnuti ružicu čokoladnog krema. Po želji ih još dodatno ukrasiti.
Čuvati ih na hladnom, ne mora u frižideru, ali ih služiti kad malo popuste na sobnoj temperaturi, tad su najukusniji. Naravno, s maslacem i Nutelom su najukusniji, ali mogu biti i u posnoj varijanti s margarinom i posnim čokoladnim kremom.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.



Нема коментара:
Постави коментар