понедељак, 22. август 2022.

Čokoladna oblanda


Ne znam šta mi bi, napravih oblandu za gdina Đ a da čak nije ni tražio. Ničim izazvana. Ovo neće na dobro da izađe. Još će da ispadne da ga varam pa moram da se vadim oblandama :) :) :)  

Ovo je, doduše, trebala da bude čokoladna oblanda po receptu njegove ujne, ali opet sam recept negde zaturila. Najverovatnije je ostao ukucan u starom telefonu, a setila sam ga se jer, opet za Ilindan, ujakovu i ujninu slavu, umalo nismo zbog oblande izazvali opštu tuču, što je Rankova sestra uspešno rešila - donela samo za njega ceo prut oblande :) Nama ostalima, sitnoj boraniji - to vam je, što vam je! 

Dakle, čokoladna oblanda, ipak po mom receptu:

- potrebno je za jednu veliku oblandu (pakovanje od 210 g):

6 jaja

300 g šećera

1 pakovanje vanil šećera

250 g maslaca 

200 g čokolade

100 g mlevenog keksa



Tu su još neki recepti za oblande, možete ih pogledati ukoliko kliknete na naziv:


















Što se sastojaka tiče, ovaj put sam stavljala smeđi šećer, crnu čokoladu i mleveni integralni keks, a bogme i ruma (onako, navrnula flašom pa šta mu bog da!), i ukus je zaista vrhunski. Vi odaberite sastojke po svom ukusu, umesto maslaca možete i margarin a umesto keksa mogu orasi, bademi, pečeni lešnik...

Umutiti dobro jaja i šećer, dodati vanilu i sve staviti da se kuva u lončiću za kuvanje na pari ili u običnoj šerpi s debljim dnom, na sasvim tihoj vatri. Ako kuvate u šepri, potrebno je stalno da mešate kako fil ne bi zagoreo i zgrudvao se. Posle jedno pet-deset minuta, kad se fil malo zgusne, dodati čokoladu i maslac, pa i mešanje sad ide daleko brže.  Skloniti s vatre i dodati mleveni keks. Sve dobro izmešati i ostaviti da se prohladi i malo stegne kako bi se oblanda lakše filovala. 

Premazivati grublju stranu oblande, na svaki list idu otprilike dve dooobre kutlače fila. Ukoliko želite oblandu da premažete i s gornje strane, ostaviti par kašika fila sa strane u šerpi. Premazanu oblandu pritisnuti nečim ravnim i ostaviti da sa sasvim ohladi i stegne. Preostali fil opet malo zagrejati i premazati oblandu odozgo, ali sad premazivati onu ravniju stranu, posuti po želji perlice, čokoladne mrvice i sl. 


Kao i svaka oblanda, i ova se najlakše seče kad je dobro hladna. I, kao i za svaku oblandu, tako i za ovu važi ono zlatno pravilo: seče se na duž! ❤️❤️❤️




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  



Нема коментара:

Постави коментар