Najbolja stvar u celoj ovoj priči oko rolata s marcipanom trebala je da bude činjenica da gdin Đ. ne voli marcipan. Ali, ne lezi vraže, to ne važi i za ovo! Jer je bio sasvim oduševljen kombinacijom slatko-gorkog marcipana i kiselkastog domaćeg džema od pomorandži. Ja bih samo dodala - zna čovek šta valja 😊
Recepte za marcipan i za džem od pomoranži sam napisala ranije i možete ih pogledati na sledećim linkovima:
- Marcipan i praline sa marcipanom
- Džem od pomorandži
Ipak, da ponovim sve sastojke:
- Za marcipan će vam biti potrebno:
200 g blanširanih badema
200 g najfinijeg prah šećera
malo šećernog sirupa napravljenog od 100 g šećera i 1 dl vode
20 g maslaca
ekstrakt badema ili gorkog badema (ovaj drugi je bolji, ali se teško nalazi)
- Za marcipan će vam biti potrebno:
200 g blanširanih badema
200 g najfinijeg prah šećera
malo šećernog sirupa napravljenog od 100 g šećera i 1 dl vode
20 g maslaca
ekstrakt badema ili gorkog badema (ovaj drugi je bolji, ali se teško nalazi)
- Za fil od džema od pomorandži:
3-4 kašike džema
od gustine džema zavisi i količina mlevenog keksa koji ćemo dodati, ali recimo 2-3 kašike, otprilike
3-4 kašike džema
od gustine džema zavisi i količina mlevenog keksa koji ćemo dodati, ali recimo 2-3 kašike, otprilike
- Za valjanje rolata
prah šećer sa vanilom
prah šećer sa vanilom