понедељак, 22. фебруар 2021.
Nepokoreni Zamperini
петак, 19. фебруар 2021.
Štapići sa začinima
Potrebno je za 12 komada:
250 ml mlake vode
10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
2 ravne kašike šećera
3 kašike otopljenog maslaca / margarina
1,5 kašičica soli
400 g brašna
Za prelivanje:
50 g maslaca / margarina
krupna so, po ukusu (može i obična)
1 kašičica belog luka u prahu
1,5 kašičica origana
1 kašičica ruzmarina (svežeg ili suvog)
1/2 kašičice suvog bosiljka
недеља, 7. фебруар 2021.
Kolač s makom
Ok, ovo je definitivno jedan od onih jednostavnih, jeftinih, porodičnih kolača za koji bukvalno može da se kaže da ne postoji osoba koja ga ne voli. Jer nema tu šta da se ne voli. Sem ako niste ljubitelj maka, a tu već ne mogu da vam pomogonem jer, da bih vam pomogla, morala bih da razumem kako to ddjvla postoji neko ko ne voli mak!!!???
Možda će vam biti čudno da su mere date u decilitrima, ali tako mi jednostavnije a brate i ne lupam glavu koju sam tačno šolju koristila. Ovako lepo sve premerim mericom i nema greške. Zato:
Potrebno je za testo:
3 jajeta
4 dl šećera
2 dl ulja
4 dl jogurta
7 dl mekog belog brašna
100 g mlevenog maka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanil šećera
Po želji:
vreo kolač možete premazati nekim kiselijim džemom ili, kao ja u ovom slučaju, malo zagrejanim čokoladnim kremom
Čokoladna glazura:
100 g čokolade
4 -5 kašika ulja
ili napraviti ganaš od 2 dl slatke pavlake i 150 g čokolade
уторак, 2. фебруар 2021.
Portugalska torta s pomorandžama
Ima li još koja na kugli zemaljskoj da mužu slavi rodjendan pola meseca?! Ima li, sad da vas vidim!!! Za onu prvu proslavu pala i rodjendanska torta, bez svećica doduše, jer ko će još i s požarom da se mlati po ovoj koroni...
Ovu torticu sam već pravila a ima i recept samo što su u pitanju bili minjoni :) pa ću staviti link i na njih, čisto da bacite pogled i vidite šta sam tamo to muljala. Recept je sa Coolinarike i reći ću vam samo jednu stvar: ovo je jedna izuzetno nežna i fina torta, za one koji nisu baš ljubitelji jakih i slatkih čokoladnih torti. Takodje ću vam dati dva načina pripreme fila, pravila sam oba i oba su mi fina ali je onaj komplikovaniji naravno i finiji.
Potrebno je za 1 koru (peku se dve iste ali se seku na pola da bi dobili 4):
4 jajeta
125 g šećera
1 kesica vanil šećera
sitno rendana kora od 1/2 veće pomorandže
100 g mekog, belog brašna
4 kašike mlake vode
Fil (onako kako sam ga pravila za ovu tortu):
1 l mleka
8 žumanaca
8 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
120 g gustina (ili pola brašno / pola gustin)
200 g maslaca
50 g mlevenih, nepečenih lešnika
3 dl mlečne slatke pavlake
Za ukrašavanje:
1 dl mlečne slatke pavlake
kandirana pomorandža (ništa lakše!)