субота, 10. новембар 2018.

Liker od suvih šljiva


Nikada mi na pamet ne bi palo da pravim liker od suvih šljiva da mi u sećanju nije ostao jedan koji je jaaaako davno proizvodila "Srbijanka" iz Valjeva. A tata radio tamo. Još se sećam da je pričao kako će, eto, uskoro da proizvode i taj liker, pored svog čuda od alkoholnih i bezalkoholnih pića koja su pravili. 

Probala sam ga tek puno kasnije ali taj ukus i miris su me bukvalno zarobili.  Sad, moja mila majka ovo da čuje digla bi joj se kosa na glavi, čitav život brine da ne zglajznem u alkoholičare i kockare jer je čitala neki horoskop gde kaže da su "ribe" sklone svim mogućim porocima. Eh, da je tad znala da je i hrana porok, da li bi i zbog toga brinula? :))


Potrebno je:
1/2 l "apotekarskog" alkohola 95%
30 komada suvih šljiva, sa košticama
+
200 g šećera
1,5 dl vode



Priprema je prosta da prostija ne može biti: alkohol sipajte u  teglu, dodajte suve šljive, zatvorite teglu i ostavite je da odstoji 30 dana. S vremena na vreme promućkajte. Ako zaboravite da promućkate, nikom ništa. Ako zaboravite da ste uopšte stavili liker pa ostane duže od 30 dana, opet nikom ništa. Biće još bolji. Iskreno, meni poslednja tura stajala od ovog Božića pa sve do ovog vikenda :) jer sam teglu zagubila i pronašla je sad u subotu kad sam generalno raspremala kuhinju. Sve u svemu, što duže šljive stoje u alkoholu, ukus i boja su intenzivniji.

Nakon isteka 30 (ili više) dana, liker procediti kroz gazu u veću teglu.

Posebno skuvati sirup od šećera i vode da bude gustine meda (ili kao za slatko) pa ga ohladiti. Sipati sirup u liker i sve dobro izmešati. Teglu zatvoriti i ostaviti je tako još dva-tri dana da odstoji. S vremena na vreme je promućkati. Zatim liker sipati u fine flaše pa gustirati.

Moram samo da napomenem da je najbolji sa šljivama koje su sušene na tradicionalan način, na lesama, u sušarama na drva. Tada pored ukusa suvih šljiva liker zamiriše na dim... divota jedna... al čega nema, bez njega se može!

Što se šećernog sirupa tiče, ovo je količina koja je dovoljna za malo jači liker. Ako želite slabiji, skuvajte više sirupa, ako želite da bude jači, dodajte manje, sve u svemu podesite svom ukusu.


Začine nikakve ne dodajem, nešto mi greota narušiti taj ukus i miris. Mada verujem da pašu cimet i vanila, karanfilić, valjalo bi isprobati na manjoj količini.

Postoji još jedan način pripreme likera a to je da direktno u rakiju dodate suve šljive i šećer pa to tako da odstoji opet nekih 30-40 dana uz mućkanje, ali sada je mućkanje već obavezno jer šećer mora da se rastopi. Probala nisam, mere ne  znam, ali ako je liker od šljiva logično je da bude i rakija od šljiva.

Hik!
Ups!
<3<3<3
Jooooj kafanoooo muuuuuukoooooo, joj životeeeeee... ....



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 









Нема коментара:

Постави коментар