недеља, 28. октобар 2018.

Vanilice s orasima


Ovo je recept moje svekrve, bezbroj puta proveren a vanilice su uvek bile bez greške - fantastične! Toliko da sam sinoć saznala da su gdin Đ. i komšija Vlada pre neki dan smlatili punu veliku kutiju istih na putu od Milice do nas (10-tak kilometara bez zastoja u saobraćaju), a isti taj gdin Đ. je praznu kutiju sakrio u kolima kako ga ne bih zadavila jer meni nije pretekla ni jedna!!! Ali zato, evo ih danas kod mene i trenutno sam u velikom iskušenju da se vežem za krevet jer ako budem još koji put "prošetala" do kuhinje, i vanilice i ja ćemo da budemo u velikom problemu. Velikom! 


Potrebno je:
1 kg mekog belog brašna
500 g masti
300 g oraha
250 g šećera (u originalnom receptu ide 300 g)
100 g prah šećera (u originalnom receptu ide 150 g)
sok i sitno rendana kora od 2 limuna
2 žumanceta
1 jaje
1 kašičica vanil šećera
+
džem, pekmez ili marmelada po izboru
30-50 g prah šećera sa vanilom

понедељак, 22. октобар 2018.

Kiflice


S obzirom da uživam u mešenju kiselog testa, nije mi problem da isprobam razne recepte za kiflice i slične grickalice. A ove kiflice su mi baš prijale!Toliko da sam ih pravila više puta.  Recept je sa bloga Gaga u kujni, a kiflice su meke i jako ukusne! U stvari, najbolje bi bilo da ih napravite i sami proverite da li mogu da se porede s onim vašim receptom koji vam je pre desetak godina dala mama od kumine svekrve, s deverove strane :) 


Potrebno je:
500 g mekog belog brašna
1 pakovanje suvog kvasca (10 g) ili pola kocke (20 g) svežeg
50 ml mlake vode
1/2 kašice šećeta
1  kašičica soli
1 jaje
200 g jogurta
2 kašike ulja
30-tak grama maslaca sobne temperature

Za fil:
oko 300 g belog sira
1 jaje
malo soli
ili
200 g kačkavalja, najbolje dimljenog, ili nekog drugog tvrdog sira

Za premazivanje:
jedno jaje
malo mleka

Za posipanje:
svakojako zrnevlje i semenje, po ličnom nahodjenju

понедељак, 15. октобар 2018.

Jedna tacna



Pa da ne davim puno, ionako sam dovoljno besna jer mi je tamo neka šmizla novinarska :) :) :)  tražila slavske recepte, ali kaže ima već kolače, treba joj nešto slano! Moš' misliti! Neće moje kolače! Zato ću sad nos da joj natrljam jednom tacnom sitnih kolača, pa nek se pati! 

Uputstvo za upotrebu: klik na naziv kolača, pa pravac kujna!

четвртак, 11. октобар 2018.

Parmentije potaž


Prava stvar u pravo vreme, divan, ukusan potaž. Iz nekog nepoznatog razloga  uvek mi je bio sinonim za jesen, kao da je pravljen od bundeve a ne od praziluka! Al' kod mene u mnogim stvarima nema bogzna koliko logike, pa što bi je bilo u kuvanju. 

Ovo je super brza i super ukusna čorbica, toliko savršena u svojoj jednostavnosti da ćete na nju misliti svaki put kad vidite praziluk ;) Prija i vruća i hladna, ali nipošto podgrejana (to ne trpe ni krompir ni praziluk). 

Inače, ime duguje poznatom francuskom ekonomisti i agronomu iz 18. veka, Parmentijeu. Ovo čisto ako vas interesuje... ne bih da opterećujem...

Potrebno je za 4 osobe:
2 krupnija struka praziluka
600 g krompira
1 l pilećeg ili junećeg bujona (ako morate onda može i supa od kocke, ali ako baaaaš mora)
50 g maslaca
2 kašike kisele pavlake
so i biber
peršun
malo praziluka za ukrašavanje

недеља, 7. октобар 2018.

Jafa rolat


Ako niste do sada primetili, rolati su super stvar. Brzo se i lako naprave, ne koštaju puno, a kombinacije ukusa su beskrajne. Garantujem da ste pomislili da je ovo neki rolat s Jafa keksom pa ste se još zapitali kako sam ga to umotala, kad ono međutim - u pitanju je ipak rolat s pomorandžom. Odnosno s džemom od pomorandže. A može i neki drugi džem, kao recimo onaj od kajsije ili čak od šljiva, nećete ništa pokvariti, sem naziva ;) 


Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g mekog belog brašna
4 ravne kašike kakaoa
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
140 g šećera
1 kašika vrele vode
+ 1 dl mleka ili soka od pomorandže (što bi rekli soka od đusa ;) )

Za fil:
400 ml mleka
5 kašika šećera
40 g gustina
100 g čokolade
100 g maslaca
1 kašičica vanil šećera
1 kašika kisele pavlake
+ džem od pomorandže (cca 100-150 g)

Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
1 prepuna kašika kisele pavlake

понедељак, 1. октобар 2018.

Jednostavni kolač sa šljivama


Moram priznati da ovu vrstu kolača volim iz jednog prostog razloga - prvo, lako i brzo se naprave, drugo, može s bilo kojim voćem, treće, ne isprljate gomilu sudova, i četvrto - to su već tri ozbiljna razloga da nastavim dalje s istraživanjem na ovu temu voćnih kolača. A ovaj je stigao da uhvati zadnju turu ovogodišnjih šljiva dok se sezona bundeva ozbiljno zahuktava. 


Potrebno je:
100 g šećera
115 g maslaca sobne temperature
140 g brašna
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
2 jajeta
1 kašika vanil šećera
+
15-tak komada šljiva
1 kašičica cimeta
1 kašika šećera
sitno rendana korica 1/2 limuna
+
malo prah šećera