Ovaj recept namenjen je onima koji su se u životu napatili s pravljenjem griz knedli za supu. Godinama unazad uporno pravim knedle i isto tako godinama one su kod mene imale čudnu tendenciju da ostanu tvrde k'o kamen! Jedino meni knedle posle kuvanja budu manje nego kad ih stavim da se kuvaju :) I tako sve dok nisam pronašla ovaj recept:
(originalni recept)
Potrebno je:
1 jaje
4 kašike ulja (ukupno 28 g)
8 kašika pšeničnog griza tip 400 (ukupno 40 g)
trun soli
Jaje dobro umutiti viljuškom. Dodati trun soli i 4 RAVNE kašike ulja. Još malo mutiti. Dodati 8 RAVNIH kašika griza i mutiti da se sve lepo sjedini.
Ostaviti da odstoji jedno 5 minuta, za to vreme griz će malo upiti tečnost i smesa neće biti tako retka.
Pomoću dve kašičice praviti male knedle i kuvati ih u supi koja treba lagaaaano da vri, nikako da ključa. Kuvati ih par minuta, zatim poklopiti šerpu i ostaviti ih na miru desetak minuta dok se ne udebljaju.
Količina je više nego dovoljna za jedno 3-4 l supe.
A knedle... ko oblačići u tanjiru. Posebno mi se svidja što se ne raspadaju pri kuvanju, pa supa ostane bistra.
P.S. U međuvremenu sam updejtovala količine sastojaka, odnosno sve sam premerila grame, tako je najjednostavnije. Takođe, snimak pripreme griz knedli u domaćoj radinosti (moj prvi snimak IKAD!) možete pogledati ovde:
sve sam uradila po receptu i tvrde ko kamen
ОдговориИзбришиŽao mi je da to čujem, jedino na šta moram da skrenem pažnju je (opet!) količina griza. Kad kažem ravna kašika griza, to podrazumeva da griz zahvatiti kašikom a zatim preko kašike predjete tupom stranom noža. E to što ostane griza u kašici, to je ta količina koja je potrebna. Ne ona odokativna ravna kašika. To je jedini razlog (verujem) što su vam knedle ispale tako tvrde. Nadam se da će sledeći put biti daleko bolje. Kako su drugima ispale knedle po ovom receptu, možete pogledati na sledećem linku: https://www.coolinarika.com/recept/griz-noklice-za-juhu-mekane-ko-dusa/
Избришиda li ih ostavite u frizideru da odstoje pre nego sto ih zakuvate u supu i koliko,to niste napisali
ОдговориИзбришиNe ostavljam ih u frižideru, samo ostavim sa strane da odstoje par minuta, recimo 2-3 minuta je sasvim dovoljno. Smesa deluje i dalje da je malo redja ali je sasvim ok. Ukoliko niste sigurni da li će se raspadati pri kuvanju, jednu malu kašičicu smese sipajte u supu i ukoliko ispliva cela, onda je to - to. Nadam se da sam pomogla :) Sve najbolje!
ИзбришиUopšte nisu dobre...baš mi je žao!
ОдговориИзбришиKad ne ide - onda ne ide! I meni je žao...
Избриши- 1 jaje
Избриши- 5 supenih kašika griza (ravno napunjene)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ulja
Odvojiti belanac od žumanca, belanac penasto umutiti viljuškom i dodati žumance. Takođe umutiti da se spoji sa belancetom pa dodati so, ulje i polagano griz. Izmešati i ostaviti da stoji oko 20 minuta ili dok se supa ne skuva. Dok čekate neka knedle budu prekrivene folijom ili salvetom da se ne stvori korica odgore.
Potom uzimamo kašičicu, zaronimo u supu koja kuva i vadimo knedle, svaki put kašičicu zaronimo da knedla sklizne i tako radimo do kraja.
Kuvamo ih oko 5 minuta, poklopimo i ostavimo još 5 minuta da stoje u supi pa poslužiti.
Hvala na receptu, verujem da je odličan.
ИзбришиEvo normalnih MEKANIH knedli, da nam ne bude žao!😉
ОдговориИзбришиDrago mi je da ste našli recept koji vam odgovara. Ja ovaj ipak neću menjati da mi ne bi bilo žao ;) :) :)
ИзбришиArmirani beton je meksi od ovoga"! Isprobala i bacila!
ОдговориИзбришиProbajte neki drugi recept, sigurno će biti bolje ;)
ИзбришиIsprobala, odlicne su i pravim ih godinama isto ovako!
ОдговориИзбришиHvala Vam, drago mi je da niste imali nikakvih problema 😊 Sve najbolje 💕😘
Избриши