A-pso-lu-tno božanstven! I ime mu savršeno odgovara, tako nežan i vazdušast. Inače bi ovo trebala da bude torta, peče se jedna kora u plehu prečnika 24 cm pa se iseče tako da se dobiju dve ili tri kore, već po želji i filuju se. Meni je nekako draži kolač, dobije se veća ali tanja kora ali zato filaaaaa oho-ho!
Potrebno je za koru:
6 belanaca
150 g smedjeg šećera
150 g mlevenih oraha
150 g kokosovog brašna (voditi računa da nije ono kruuuupno mleveno već finije)
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
Fil:
7 žumanaca
6,5 dl mleka
120 g smedjeg šećera
120 g brašna
150 g maslaca
Za prelivanje kore:
1 dl mleka
Za posipanje kolača:
50 g kokosa
Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne dimenzija 40x30 cm obložiti papirom za pečenje.
Penasto umutiti belanca, dodati smedji šećer. U posebnoj posudi izmešati mlevene orahe, kokos i prašak za pecivo pa polako dodati u umućena belanca mešajući špatulom ili varjačom, lagano, odozdo na gore. Kad se smesa ujednači izručiti je u pleh. Koru peći na 180C oko 25-30 min, ivice treba malo da porumene i odvoje se od pleha.
Pripremiti posudu za kuvanje na pari. Ako nemate poslužiće i bilo koja šerpa sa debljim dnom ali moraćete energičnije da mešate fil dok se bude kuvao.
Umutiti žumanca, dodati šećer, brašno i malo po malo mleka. Sve staviti da se kuva na pari dok ne dobijete gust fil, otprilike malo redji od pudinga ili gustine pudinga. Skloniti s vatre, prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi.
U suvom teflonskom tiganju blago propržiti kokos koliko da pusti miris, ukus i dobije finu smedju boju.
Posebno penasto umutiti 150 g omekšalog maslaca pa ga dodati u ohladjen fil.
Gotovu koru izvaditi iz pleha i pažljivo odvojiti papir za pečenje. Preliti je ravnomerno jednim decilitrom mleka. Ostaviti desetak minuta da kora upije mleko i zatim preko kore naneti fil. Poravnjati i posuti kokosom.
Kolač ostaviti da se dobro ohladi, najbolje bi bilo da prenoći na hladnom, pa ga tek sutradan seći.
Možete ga peći i u manjem plehu, recimo onom dimenzija 25x35 cm, kora će biti malo deblja i sam kolač će biti viši.
Kod mene nekad sečen na kocke, ponekad na štanglice, ali u oba slučaja uživanje je zagarantovano.
Izvor: klik!
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Potrebno je za koru:
6 belanaca
150 g smedjeg šećera
150 g mlevenih oraha
150 g kokosovog brašna (voditi računa da nije ono kruuuupno mleveno već finije)
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
Fil:
7 žumanaca
6,5 dl mleka
120 g smedjeg šećera
120 g brašna
150 g maslaca
Za prelivanje kore:
1 dl mleka
Za posipanje kolača:
50 g kokosa
Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne dimenzija 40x30 cm obložiti papirom za pečenje.
Penasto umutiti belanca, dodati smedji šećer. U posebnoj posudi izmešati mlevene orahe, kokos i prašak za pecivo pa polako dodati u umućena belanca mešajući špatulom ili varjačom, lagano, odozdo na gore. Kad se smesa ujednači izručiti je u pleh. Koru peći na 180C oko 25-30 min, ivice treba malo da porumene i odvoje se od pleha.
Pripremiti posudu za kuvanje na pari. Ako nemate poslužiće i bilo koja šerpa sa debljim dnom ali moraćete energičnije da mešate fil dok se bude kuvao.
Umutiti žumanca, dodati šećer, brašno i malo po malo mleka. Sve staviti da se kuva na pari dok ne dobijete gust fil, otprilike malo redji od pudinga ili gustine pudinga. Skloniti s vatre, prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi.
U suvom teflonskom tiganju blago propržiti kokos koliko da pusti miris, ukus i dobije finu smedju boju.
Posebno penasto umutiti 150 g omekšalog maslaca pa ga dodati u ohladjen fil.
Gotovu koru izvaditi iz pleha i pažljivo odvojiti papir za pečenje. Preliti je ravnomerno jednim decilitrom mleka. Ostaviti desetak minuta da kora upije mleko i zatim preko kore naneti fil. Poravnjati i posuti kokosom.
Kolač ostaviti da se dobro ohladi, najbolje bi bilo da prenoći na hladnom, pa ga tek sutradan seći.
Možete ga peći i u manjem plehu, recimo onom dimenzija 25x35 cm, kora će biti malo deblja i sam kolač će biti viši.
Kod mene nekad sečen na kocke, ponekad na štanglice, ali u oba slučaja uživanje je zagarantovano.
Izvor: klik!
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар