Testo:
250 g masti
200 g prah šećera
2 cela jajeta
2 žumanceta
1 limun, sok i sitno rendana kora
650-700 g brašna
Za posipanje:
100 g prah šećera
2 pakovanja vanil šećera
ili
100 g domaćeg vanil šećera
Za spajanje:
200 g džema, pekmeza ili marmelade po izboru
Dakle: Dobro umutiti 250 g masti sa 200 g prah šećera, treba da bude baš penasto.
U mast dodati 2 cela jajeta i 2 žumanceta i na kraju sok i koru od jednog limuna.
Postepeno dodavati brašna po potrebi, izručiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dodavati malo po malo brašna sve dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi za ruke, oko 700 g ukupno. Testo podeliti na dva dela pa jedan deo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj podlozi, da bude debljine oko 6-7 mm.
Okruglom manjom modlicom prečnika do 2 cm (može i veća) vaditi vanilice i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Testo koje preostane dodati u ono što je ostavljeno, malo premesiti i ponovo vaditi kolačiće dokle god ima testa. A ako nemate nikakvu modlu za vanilice savršeno može da posluži i klasičan metalni zatvarač za flaše.
Vanilice peći na 180C desetak minuta, treba tek malo da porumene odozdo a odozgo da ostanu sasvim bele. Pečene kolače spajati džemom po želji i još tople ih valjati u prah šećer pomešan sa vanilom.
Vanilice se gotovo po pravilu spremaju bar tri dana ranije, od ove mere ih se dobije čitava gomila pa ako ih i grickate po koji u prolazu opet ih podosta dočeka i taj treći dan.
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар