субота, 31. децембар 2016.

Teta Danine Karamel Kocke


Postoje osobe koje već na prvi pogled ostave snažan utisak i taj jedinstveni utisak vam se kasnije uvek vraća svaki put kada se makar pomene ime te osobe.Sećam se kada smo moj suprug a tada još verenik (kako to danas arhaično zvuči!) otišli kod čika Ace i teta Dane da ga upoznaju. Onaj njen širok osmeh i srdačnost kojim je sve dočekivala na vratima stana, još pre nego što se vrata od lifta otvore, učinili su to da mi je Ranko, nakon odlaska od njih, gotovo iznenadjeno rekao: Kakva žena! I tako  ju je opisao u dve reči... 

Imam dosta teta Daninih recepata i svaki je odličan. Samo se sa Orasnicama još uvek mučim, nikako da budu kao njene, ali one ovaj put nisu tema. Ove Karamel kocke kod nje su se zvale Žerbo, ja sam ih preimenovala zbog kulinarskih čistunaca a nekako im ovaj naziv više i odgovara. Gotov kolač je visok oko 6 cm, dakle skoro pa torta. Meni je jedan od najdražih, taj ukus karamel fila sa orasima je neprevazidjen! Ako vas plaše ove silne korice, ne brinite, testo se lako razvlači i nećete imati baš nikakvih problema. 



Kore: 
200 gr masti (može i maslac) 
2 kom jaja 
200 gr šećera 
1 pakovanje praška za pecivo 
600 gr mekog brašna + malo za posipanje 

 Fil: 
300 gr šećera 
750 ml mleka 
7,5 kašika brašna 
1 kašika kakaoa 
1 pakovanje vanil šećera 
100 gr maslaca 
150 gr mlevenih oraha + 50 gr za posipanje (po želji)

петак, 30. децембар 2016.

Badem išleri


Kada sam prvi put probala keksiće (pre nego što sam ih spojila kremom i pre nego što su postali išleri), samo sam zažmurila... bio je to onaj neprevazidjen ukus danskih puter keksića, onih iz plavih limenih kutija. Sada vam dajem recept za Išlere, a pecivo ću morati malo da doradim u svojoj magičnoj kuhinji a onda - pravac u Dansku! Biti il' ne biti - kad su ovi kolačići u pitanju, tu dileme nema! 

Testo: 
250 gr maslaca, sobne temperature 
1 jaje 
1 žumance 
250 gr šećera 
250 gr blanširanih, mlevenih badema 
420 gr mekog belog brašna

Fil: 
100 gr čokolade 
100 ml kisele pavlake 20%mm 
20-30 gr maslaca 

Za ukrašavanje: 
ostatak fila, bademi, perlice, ništa...

Mažestik kocke



Ah taj Mažestik! Savršen balans pečenog lešnika, maslaca i grilijaša učiniće da posle prvog zalogaja poželite i drugi, i treći, i tako u nedogled...

Grilijaš:
200 gr šećera
200 gr celih pečenih, od ljuske očišćenih lešnika
200 gr maslaca

Fil: 
7 žumanaca 
2 cela jajeta 
9 kašika šećera 
100 gr čokolade 
200 gr maslaca 

Kora: 
7 belanaca 
140 gr šećera 
150 gr pečenih mlevenih lešnika

четвртак, 29. децембар 2016.

Kniš / Knish / Kuh-Nish


Kniš je tradicionalno pecivo istočnoevropskih Jevreja, u svojoj osnovnoj varijanti je punjeno mlevenim mesom, pire krompirom, lukom i začinima. Ovo je, inače pecivo koje možete puniti bilo čime, izuzetno je nežno i hrskavo, lagano. Ako koja pogačica preostane za sutradan, iznenadićete se kako su i dalje meke...

Potrebno je za testo:
400 gr mekog belog brašna / može i mešavina
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 jajeta
125 ml suncokretovog ulja
125 ml mlake vode

Za fil:
150 g pripremljenog pire krompira
100 g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luga
1 čene belog luka
so i biber po ukusu

Za premazivanje:
1 jaje
malo maslinovog ulja
+ po želji ruzmarin za posipanje / nećete pogrešiti!

Kuglice od kajsija



Izuzetno lako se naprave a divnog su i osvežavajućeg ukusa suvih kajsija, limuna i kokosa. Prave male lepotice. 

Potrebno je:
300 g suvih kajsija
150 g kokosa
sok od 1/2 limuna
3 kašike meda
50 g maslaca

Za valjanje kuglica:
50-tak grama kokosa ili mlevenih badema

Venac pogača




Pravi ukras na prazničnom stolu, a pored toga je još i meka i ukusna! 

Sastojci:
50 ml mlakog mleka
10 gr suvog kvasca ili 20 g svežeg
1/2 kašičice šećera
300 g mekog belog brašna tip 400
1 kašičica soli
125 ml jogurta sobne temperature
75 ml ulja
1 jaje
još malo brašna, za posipanje

Tart sa kremom od limuna i puslicama



Hrskavo i sočno, slatko i kiselo, i sve to još posuto puslicama! 

Testo:
250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Krem od limuna:
2 jajeta
2 žumanceta
4 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera
trun soli
2 limuna, kora i sok
50 gr maslaca

Puslice:
2 belanceta
140 g prah šećera
1 kašičica soka od limuna / sirće
1 kašika gustina

Po želji za ukrašavanje:
nar 

Margita kocke


Jednostavan, izdašan i lep kolač, divna kombinacija oraha i fila od kuvanih žumanaca, čokolade i putera, sa tek trunčicom ruma! Uživajte.


  • Kora:
  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g mlevenih oraha
Fil: 
6 žumanaca
200 g prah šećera
2 kašike ruma
1 pakovanje vanil šećera
100 g maslaca

Za ukrašavanje (po želji):
2 šake krupno seckanih oraha ili 50-tak polovina jezgri oraha

Mama Žikin felerični recept za vanilice


Prošle zime dragi blagoizvoleo vanilice. Prevrnem sveske, nigde recepta. Doduše, nisam se nešto ni iznenadila, vanilice ranije nisam ni volela da pravim al' sam volela da ih grickam. Nazovem mamu a ona mi "iz glave" izdiktira na brzinu, znate ono: treba ti to, to, toito i takoto. Ko da je to neka mudrost. Napravim vanilice, bile fan-ta-sti-čne, bolje nego ikad, ma sve taman! Posle par dana ona me zove i smeje se. "Znaš ja izgrešila mere onda kad sam ti diktirala, nije toliko jaja, već... i nije toliko šećera, već... a masti... al' brašno sam ti rekla dobro - po potrebi, nisi ih valjda pravila, a? Jesi, pa dobro, znaš da sam bila u gužvi, važno da su ti dobre" Čuj dobre, ma bolje nego njene, hehehe... 

Testo:
250 g masti
200 g prah šećera
2 cela jajeta
2 žumanceta
1 limun, sok i sitno rendana kora
650-700 g brašna

Za posipanje:
100 g prah šećera
2 pakovanja vanil šećera
ili
100 g domaćeg vanil šećera

Za spajanje:
200 g džema, pekmeza ili marmelade po izboru

Prhki mali rolati

Ukusom ovih malih mamilica sam toliko oduševljena. Onaj božanstveni miris praznika koji mi se širio kućom dok su se pekli neću ni da pominjem...

Testo:
250 g mekog belog brašna 
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Fil:
3 kašike pekmeza od šljiva, ili neki drugi džem po izboru
po prstohvat cimeta i karanfilića, malo više vanile, može i rum
100 g mlevenih oraha
2 kašike šećera

Za posipanje / nije obavezno:
malo listića badema
malo tople vode
malo prah šećera