уторак, 19. септембар 2023.

Lemon crinkle / raspucanci od limuna


Uvek mi je bio čudan ovaj naziv "raspucanci", kao da se keks raspucao a ne da je samo ispucao, napukao, ali onda bi bili "napukanci", što je, opet, podjednako glup naziv :). Inače, bilo da su krinkl ili raspucani, jako su fini, nežni i blago "žvakasti" u sredini. Možete ih praviti i s nekim drugim citrusima, ali ovde, ipak, oni s limunom.

Potrebno je:
2 jajeta
150 g šećera
sitno rendana korica od 2 limuna
50 g maslaca (sobne temperature)
prstohvat soli
1 pakovanje vanil šećera
1 pakovanje praška za pecivo
2 kašike soka od limuna
40 ml ulja = 40 g ulja, merite čime vam više odgovara
350-370 g mekog belog brašna
+ kristal šećer i prah šećer za valjanje kolača



петак, 15. септембар 2023.

Keks na eks

Nemam novi recept za keks ali biće ga koliko ovaj vikend, jer - u naletu sam! A dok ne stignu novi recepti, evo jedan fin pregled onih provereno dobrih kolača. Klik na link pored slike vodi vas direktno na recept :)


уторак, 12. септембар 2023.

Gvakamole namaz


Super stvar s gvakamole namazom je što u njega ide onaj avokado što ste kupili u Lidlu na akciji, a pojma nemate šta se radi s njim jer je bezukusan, onako sam, bez ičeg :) Ako ste kao i ja, pa ni paradajz u radnji ne znate da odaberete kako valja, onda u kupovinu avokada idete na čistu sreću - ili je zelen (a inače je zelen), ili je truo, ili vas baš 'oće sreća pa ste uboli pravi! Četvrtog nema! Pogledajte na internetu kako odabrati pravi avokado, ja za to nikad nisam imala dovoljno živaca nego - tako mu je kako mu je! 

Dakle, za gvakamole namaz potrebno je:
2 komada avokada
1 manja glavica ljubičastog (ili običnog) crnog luka
1 paradajz, srednje veličine
sok limete, po ukusu, preživećete i ako imate limun 
podosta korijandera, može i peršun, ja volim peršun
so + biber, razume se, po ukusu
malo crvene ljute papričice, ja uvek stavim malo više pa onda dramim po kući