петак, 24. фебруар 2023.

Pileći file sa šampinjonima


Nekako taj pileći file, iliti belo meso, nikad nismo nešto posebno voleli pečeno na roštilju ili samo prženo, kuvano, pečeno, uvek je nekako moralo da bude ili u nekom saftu ili bar pohovano. Kad sam pre jedno dve nedelje preživljavala ovaj poslednji udar gripa u sezoni, malo sam više zevala po internetu i tamo naletela na nešto sasvim slično ovome što sam kasnije spremala. Mere su sve otprilike ali, i pored toga, nema tu šta da se pogreši. A naročito neće pogrešiti ukoliko se rešite ovo da pravite, jer je zaista super ukusno!


Potrebno je za 2 osobe:
oko 400 g belog pilećeg mesa
so, biber, brašno
maslinovo ulje 
otprilike 80 g maslaca
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 grančice ruzmarina
2 lista lovora
oko 200 g šampinjona
oko 1-1,5 dl slatkog crnog vina
seckani peršun

недеља, 5. фебруар 2023.

Salama od urmi


Sve bih da napišem naziv kolača, a nikako da smislim kako nazvati ovako nešto: nit je rolat, nit je klasična salama, pa reko ajd nek bude salama, jer rolat nije :). Još pre nekog vremena ovaj kolač mi je privukao pažnju na Instagramu, više izgledom nego sastojcima, naročito što u originalu umesto oraha ide pečeni, blanširani, neslani kikiriki. Ali zato obožavam susam u kolačima! Kad malo bolje razmislim, ovo je poslastica koja je pogodna i za one na svakojakim "režimima" ishrane, što mu valjda dođe fenseraj verzija  onog "na dijeti sam breeee". Dakle, recept za salamu koja to nije:

Potrebno je: 

suve urme 400 g, što sočnije to bolje

250-280 g mlevenih oraha

50 g blago pečenog susama

50 g crne čokolade

štangla bele čokolade

malo ulja

u kolač NE IDE šećer ni jedne boje i vrste