уторак, 29. новембар 2022.

Rolat od smokvi

Kad pomislim na maminu tacnu slavskih kolača, ovaj kolač se pod obavezno nalazi na njoj. Odmah uz klasične vanilice, sedmo nebo štangle i puslice od lešnika. Recept za puslice je ovde odavno, ali sedmo nebo štanle (aman, ko uopšte daje te nebulozne nazive kolačima!) nikako da se nakanim da napravim i uslikam. A kolač je fenomenalan! Na listovima oblande se peku dve kore, jedna od belanaca i oraha/lešnika i druga od belanaca i kokosa a sve je spojeno svilenkastim filom od žumanaca kuvanih na pari i maslaca, ahh divoteeee... Muka živa dok se iseče, najbolje dok je poluzaleđen, ali vredi svakog truda i muke! 

Koliko je truda i muke potrebno za te sedmo nebo štangle, toliko je ovaj rolat lako napraviti. Ove godine sam ga pravila posle dugo vremena i opet me toliko oduševio ukusom da sam imala želju da ga sakrijem samo za sebe. Ukus mu je lepši s maslacem, ali ni onaj u posnoj varijanti ni najmanje ne zaostaje. 

Potrebno je: 
500 g suvih smokvi, onih mekših, sočnijih
prah šećer + gustin, pomešani u odnosu 2:1

Fil:
300 g mlevenih oraha
1 kesica vanil šećera
50 g maslaca / margarina
100 g šećera
malo vode




Kad sam ih već gore spominjala, onda da stavim link i na njih. Lešnik puslice