Recept za kasato tortu koji je već decenijama odomaćen ne samo u Srbiji, nego i u čitavom regionu, nikakve veze nema sa čuvenom sicilijanskom Casatta tortom, sem naziva. Dok kod nas osnovi čine keks, maslac i žele bombone, u poznatijoj verziji osnova je fil od rikote, kandirane kore pomorandže i komadića čokolade, sve uvijeno u marcipan. Koja vam se verzija sastojaka više sviđa? Rekla bih ova druga, bar bih je ja izabrala :) Ali, ni ova domaća nije loša, naročito ako je pravljena u mrsnoj verziji pa još uz dodatak omiljene plazme... Ja sam kasatu ovaj put pravila kao bombice, tako mi je trebalo, ali možete je takođe oblikovati kao dve salamice, ili rastanjiti na debljinu od 1,5-2 cm, preliti čokoladom i seći na štanglice - izbor je na vama. Od ove količine dobije se između 10 i 65 bombica, zavisi da li želite da ih pojedete u zalogaju ili da ih grickate ko glavicu kupusa.
Potrebno je:
250 g maslaca
250 g mlevnog plazma keksa
100-150 g seckanih žele bombona, raznobojnih
100-150 g krupno seckanih oraha / lešnika
100 g prah šećera
1 pomorandža
ruma po ukusu (počnite od 1 kašike :)
1 kesica vanil šećera (10 g)
Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja