понедељак, 31. јануар 2022.

Puslica torta



Koliko je potrebno da prođe godina da bi za neki recept rekli da je starinski, a koliko je još preko toga potrebno da prođe godina da bi dobio epitet "tradicionalan"? Ovaj recept ima bar jedno četrdesetak godina, i iz mama Žikine je sveske sa receptima, one gde se na početku nalaze recepti za torte, od sredine su recepti za kolače, a na kraju, par listova tek, recepti za zimnicu i neke slaniše. Kod nje je ovaj upisan pod rednim brojem 2, moraću da je pitam šta joj je onda koji andrak na prvom mestu ako je ovo tek na drugom! 

Puslica je definitivno jedna od onih starinskih torti, od par sasvim  sastojaka. Kako postoje različiti nazivi za ovu tortu, tako postoje i različite verzije: ova je još poznata i kao Španski vetar (ajd boga ti!) i pravi se sa orasima. Ona Japanski vetar (idi begaj!) je sa pečenim lešnicima, a ako umesto lešnika i oraha stavite fil od jagoda u želeu i čokoladu, eto Kapri torte! A ako već nabrajam i zazubice sama sebi pravim, onda moram da se odlučim i za omiljenu tortu na ovu temu, a koja se opet malo razlikuje od svega ovde navedenog - Torta od puslica: red puslica potopljenih u čokoladu, red fila od pečenih lešnika, opet puslice u čokoladi, onda red vanil krema s  maslacem i sve se završava opet puslicama. Slatka da slađa biti ne može, jedno parče i šlus! 

Ali, da se ipak vratimo ovoj klasičnoj verziji...

Potrebno je za veliku pravougaonu tortu dimenzija 25x35 cm (napomena za okruglu tortu prečnika 24 cm je data na kraju):

- Kora:

12 belanaca

550 g kristal šećera

1,5 kašika alkoholnog sirćeta / soka od limuna

- Fil:

1/2 l mleka

12 žumanaca

12 kašika šećera

60 g gustina

5 kesica vanil šećera

250 g maslaca

100 g prah šećera

+

300 g oraha 

2-3 kašike vrelog mleka

- Za malterisanje:

1/2 l mlečne slatke pavlake 36% mm