петак, 18. јун 2021.

Bosanske lepinje


U bespućima interneta možete pronaći na hiljade recepata za ove bosanske lepinje, ali meni su prave samo one koje su posute ćurekotom, crnim susamom. Ovaj začin je predivam u svakom pecivu i da mu zaista specifičnu aromu.

Da biste dobili zaista fine lepinje, lake i vazdušaste, šupljikave, moraćete da odvojite malo vremena. Odnosno, nećete imati puno posla oko njih ali potraje dok se pripreme. Neka vas to ne odbije od toga da ih probate, pre nek bude izazov :) 



Potrebno je za 4 veće lepinje:

10 g suvog kvasca (1 kesica)

1 kašičica šećera

80 ml mlakog mleka

200 ml mlake vode

2 kašike jogurta

50 ml ulja

1,5 kašičica soli

400 g mekog belog brašna

уторак, 8. јун 2021.

Rankov gulaš




Kada je pre jedno tri-četiri godine gdin Đ. rešio da počne da kuva, ozbiljno sam se zabrinula dokle će to da dogura! Jer prvo što je rešio da skuva bio je gulaš iz kotlića. Pa mu je mama kupila kotlić :) A žena sve ostalo, ddjvla.... Kasnije je pored gulaša u kotliću kuvao i pasulj, ali mu je gulaš ostao prva ljubav. I koliko god ja kukumakala "ne toliko vina, kućeš stolikim paradajzom, leleeeee našta će to dispadne", on je uporno terao po svom. Ovo je poslednja verzija Rankovog gulaša, sve ostale su prilično slične ali mi je ovaj zaista bio za prste polizati. Najbolja stvar od svega je da posle ovoga imam ručak za tri dana a da ga čak nisam ja ni kuvala ;) 

Rankov prvi gulaš <3 

Potrebno je za 6-8 osoba:

2-3 kašike masti

oko 800 g svinjskog buta ili plećke 

oko 500 g junećeg buta ili plećke

oko 500 g juneće rozbratne ili rebara

oko 1,2 kg crnog luka (on vazda stavi više, čisto da izludiš!)

oko 7 dl dobrog crnog vina

oko 1/2 l soka od paradajza ili  oko 1/2 kg pelata ili jednostavno narendajte paradajz bez ljuske

voda

so

biber

ljuta tucana paprika

slatka crvena mlevena paprika

lovor

domaći začin (celer, šargarepa, peršun, paškanat, paprika...), ko nema može i suvi začin 

peršun