Raznih torti pod ovom nazivom ima ali opet imaju jednu stvar zajedničku a to je taj preliv od karamelizovanog šećera. Ima par godina kada sam za slavu spremala ovu tortu po receptu sa bloga
Gaga u kujni, ali samo je tada bila kao kolač. Na žalost, te količine nisam tad zapisala kao što ne zapisah ni samu pripremu, tako da ćete ovde imati samo tortu. Ali ne bilo kakvu tortu, nego onu pravu, domaćinsku. Pročitah nedavno izjavu jedne domaćice da recept čita samo do onoga "žumanca skuvati na pari" ,tu se razljuti a nekad i rasplače hahahahaha, ali bez tog fila kuvanog na pari po mom mišljenju nema ni prave torte! Zato, spremite se, ovde ima svega i svačega :)
Potrebno je za jednu koru (peku se 4 iste):
3 belanceta
50 g šećera (3 kašike)
1 kašičica soka od limuna
60 g mlevenih oraha (6 kašika)
1/2 kašičice vanil šećega
1/2 kašike mekog, belog brašna
I fil (karamel preliv):
250 g šećera (u originalnom receptu ide 350 g)
II fil (čokoladni preliv):
200 g čokkolade
100 g maslaca (margarina)
III fil (baš fil):
12 žumanaca
180 g šećera (12 kašika)
100 g čokolade
250 g maslaca