понедељак, 11. јануар 2021.

Žerbo torta


Raznih torti pod ovom nazivom ima ali opet imaju jednu stvar zajedničku a to je taj preliv od karamelizovanog šećera. Ima par godina kada sam za slavu spremala ovu tortu po receptu sa bloga Gaga u kujni, ali samo je tada bila kao kolač. Na žalost, te količine nisam tad zapisala kao što ne zapisah ni samu pripremu, tako da ćete ovde imati samo tortu. Ali ne bilo kakvu tortu, nego onu pravu, domaćinsku. Pročitah nedavno izjavu jedne domaćice da recept čita samo do onoga "žumanca skuvati na pari"  ,tu se razljuti a nekad i rasplače hahahahaha, ali bez tog fila kuvanog na pari po mom mišljenju nema ni prave torte! Zato, spremite se, ovde ima svega i svačega :)



Potrebno je za jednu koru (peku se 4 iste):

3 belanceta

50 g šećera (3 kašike)

1 kašičica soka od limuna

60 g mlevenih oraha (6 kašika)

1/2 kašičice vanil šećega

1/2 kašike mekog, belog brašna

I fil (karamel preliv):

250 g šećera (u originalnom receptu ide 350 g)

II fil (čokoladni preliv):

200 g čokkolade

100 g maslaca (margarina)

III fil (baš fil):

12 žumanaca

180 g šećera (12 kašika)

100 g čokolade

250 g maslaca

понедељак, 4. јануар 2021.

Pogačice s čvarcima


Pa da lepo započnemo novu godinu :) Kako nemam običaj da pravim slane grickalice, tako i pogačice s čvarcima pravim u proseku svake dvadesete godine :) Tako sam sad mirna tu negde do polovine ovog veka, otprilike ću ih ponovo praviti kad odem u penziju.  I pravo da vam kažem, ne znam šta me je ponukalo i ove da napravim, daleko od toga da ih ne volimo, volimo ih i te kako, nego nije da su nam baš potrebne, naročito tu na kukovima :) 


Ja ih pravim ovako, a recepata i načina pripreme tri miliona, pa odaberite onaj po svojoj meri. 

Potrebno je: 

2 dl mlake vode

prstohvat šećera

10 g suvog kvasca (ili pola kocke svežeg)

500 g mekog belog brašna

2 dl jogurta sobne temperature

50 ml ulja

1 žumance

1,5 kašičica soli

200-250 g čvaraka

bibera po ukusu

+

belance za premazivanje i semenke po želji za posipanje